kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türban siyasi simge olsa CHP'de, DTP'de olmazdı!

27.01.2008
- Başbakan'ın 'Velev ki siyasi simge olsa türban yasaklanabilir mi?' ifadesi ne anlama geliyor?
- Başbakan bir soruya ilişkin söyledi bunu. 'Dini inançları nedeniyle kadınlar örtüyorlar başlarını,' diyor bir soru üzerine ve ekliyor: 'Velev ki siyasi simge olsa, biz o insanların temel hak ve hürriyetlerine engel olamayız.' İnanmak bir suçmuş gibi sunuluyor. Bu, dünyanın hiçbir yerinde yok! Ben inancımla bir başkasının hakkını gasp etmiyorsam ve toplumsal olarak herhangi bir zarara sebep olmuyorsam niye suç olsun?

- Sizin için türban bir siyasi simge mi peki?
- Değil. Çünkü siyasetin bir parçası değil. Çok bireysel, çok inanca dair bir şey...

- Siz siyasi simgeyi nasıl tanımlıyorsunuz?
- Hilmi Yavuz'un bir yazısı vardı simge üzerine. Simgenin ortak bir inancı temsil etmesi, o grubun, o inancın ortak sembolü olması lazım. Başörtüsü Müslümanların sembolü mü? Erkekler var, ayrıca başını örtmeyen Müslüman kadınlar var, e onları nasıl tanımlayacağız? Mesela haç bir simgedir, o inanışa sahip bütün mezhepler için bile kriterdir ama başörtüsü için aynı şeyi söyleyemeyiz, ne tek tiptir ne de tek bir cinsiyete aittir çünkü...

- Türbanı siyasi simge olarak takanlar yok mu?
- Siyasi simge olarak takmıyor insanlar, inandıkları için takıyorlar.

- Nereden biliyorsunuz?
- En azından binden fazla başörtülü tanıyorum, kimsenin böyle bir iddiası yok. Ayrıca türbanı bütün partilerin içinde görüyorsunuz, siyasi simge olsa CHP'nin içinde hiç türbanlının olmaması lazımdı. DYP'de, MHP'de, DTP'nin içinde bir sürü başörtülü kadın var. Siyasi simge olsa böyle bir yaygınlığı göremeyiz. Bir parti tarafından desteklendiği söylenebilir; Refah Partisi'nin mesela desteklediği söylenebilir ama o desteğin dindar kadınlara nasıl bir getirisi olmuştur, bir faydası olmuş mudur? Bu sembolü taşıyanların nasıl bir kazançları olmuştur, bunu kimse konuşmuyor. Yani bir çıkarı mı vardır başörtüsü takanların?