kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yazılım kralı Microsoft internetin yıldızı Google'a karşı

Kaya GENÇ
Microsoft Corporation
Microsoft'u Bill Gates ve Paul Allen birlikte kurdular. Şu anda şirketin CEO'su Steve Ballmer. Fortune dergisinin dünyanın en zengin adamı olarak gösterdiği Bill Gates ise 15 Haziran 2006'da artık şirketteki görevinin 'executive chairman' (yürütücü yönetim kurulu başkanı) olacağını, daha çok hayırseverlik işleriyle ilgileneceğini açıkladı. Microsoft'un 51 yaşındaki CEO'su Ballmer, dünyanın en zengin 31. insanı ve saldırgan stratejileriyle tanınıyor.

SLOGANI
"Your potential. Our passion." (Sizin potansiyeliniz. Bizim tutkumuz.)

ÇALIŞAN SAYISI
79 bin.

TARİHİ
Bill Gates isimli bir genç, bilgisayarlarda program yazmak için kullanılacak yeni bir dil olan Altair BASIC'i geliştirdi. Daha sonra New Mexico'ya yerleşti ve Microsoft'u burada, 1975 yılında kurdu. 1980'lerin başında DOS işletim sistemi büyük başarıya ulaştı. 1983'te Microsoft Mouse ürünü piyasaya çıktı. 1985'te Windows isimli yeni bir işletim sistemi hazırladığını duyuran Microsoft, o tarihten beri kimsenin durduramadığı bir teknoloji şirketine dönüştü.

EN BÜYÜK BAŞARISI
24 Ağustos'ta piyasaya çıkan Windows, ilk beş günde 1 milyondan fazla kopya sattı, reklam kampanyasında Rolling Stones'un Start Me Up parçası kullanıldı. Ne de olsa Windows 95'in en büyük yeniliklerinden biri, Türkçeye 'Başlat' olarak çevrilen 'Start' düğmesiydi.

UZMANLIĞI
Windows işletim sistemleri, 98, XP ve Vista sürümleriyle başarısını sürdürdü. Microsoft 1989'dan beri Office ve 1995'te Internet Explorer programlarıyla da büyük bir kullanıcı kitlesine ulaştı. Dünyadaki bilgisayarların yüzde 91.80.'i Windows, yüzde 76.04'ü Internet Explorer kullanıyor.

2007 GELİRİ
51.12 milyar Amerikan doları. 2007 için net kazancı ise 14.06 milyar dolar.

PLANLARI
Microsoft Sony'nin PlayStation ürününü oyun pazarından silmek için, XBox isimli oyun konsolunu piyasaya sürdü. Şimdilik oyun piyasasındaki emellerine ulaşamadı. 1 Şubat itibariyle şirket, Yahoo'nun hisse senetlerini 44.6 milyar dolara satın almak için teklif verdi. Microsoft, Yahoo'yu satın alarak, Google'un internet hâkimiyetine son vermeyi amaçlıyor.

Google Inc.
Google'ı Sergey Brin ve Larry Page, adlı iki arkadaş kurdu. 1973 yılında Moskova'da doğan Sergey Brin, şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nin en zengin beşinci kişisi. Şirkette 'teknoloji yöneticisi' sıfatıyla çalışıyor. Michigan doğumlu Larry Page ise 35 yaşında, şu anda Google'ın 'ürün yöneticisi' koltuğunda oturuyor. Google'ın CEO'su Eric Schmidt, PC World dergisi tarafından 2007 yılının en önemli kişisi seçildi.

SLOGANI
"Don't be evil." (Kötü olma.)

ÇALIŞAN SAYISI
16 bin 805.

TARİHİ
Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin, 1996 yılı haziran ayında bir araştırma projesine başladılar. Projeleri kısa sürede web arama yöntemlerinde devrim yaptı ve ikili 15 Eylül 1997'de google.com adresini satın aldı. 2003 yılında Mountain View bölgesinde bugün Googleplex olarak adlandırılan binalarına taşındılar. Google kısa sürede arama motoru piyasasının lideri oldu.

EN BÜYÜK BAŞARISI
Arama motoru. Google'dan önceki arama motorlarında örneğin 'laiklik' diye bir arama yapıldığında, karşınıza çıkan ilk sayfada içinde en çok 'laiklik' kelimesi geçen internet siteleri yer alıyordu. Google ise 'laiklik'in geçtiği siteler arasında, diğer sitelerin en çok link verdiği siteyi birinci sırada gösteriyor. Google arama motoru piyasasında yüzde 46.47 paya sahip.

UZMANLIĞI
Altyapı olarak interneti kullanan neredeyse her şey. Google'ın Outlook gibi bir programa ihtiyacı yok çünkü dünyanın en gelişkin web-mail uygulaması Gmail'e sahip. Satın aldığı YouTube sitesiyle video paylaşım işine hâkim olmak istediğini cümle âleme duyurdu. Ayrıca interaktif yeni teknolojiler çıktıkça Google mutlaka onlara yöneliyor.

2007 GELİRİ
16.593 milyar Amerikan doları.

PLANLARI
Nasıl Microsoft'un Google'ın başarısında gözü varsa, Google'ın da Microsoft'un oluşturduğu bilgisayar yapısını altüst etmek gibi sinsi planları var. Google kendi işletim sistemini de tasarlıyor ve artık bilgisayarların her şeyi internet üzerinden yapacağı, hiçbir yazılım satın almak zorunda kalmayacağı bir gelecek tasarlıyor.