kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni evlere eski eşya gitmedi mobilyada iş hacmi % 35 arttı

Menekşe ATASELİM - EKONOMİ
Konut projelerinin birer birer tamamlanıp teslim edilmeye başlaması ile mobilya sektörü de hareketli bir döneme girdi. Yeni eve taşınanların yüzde 50'si eşyalarını değiştirirken, sektörün iş hacmi yüzde 35 arttı..
Son yıllarda gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilik ve yeni projelerin pozitif etkilediği sektörlerin başında mobilya geliyor. Yaklaşık 7 milyar dolar büyüklüğündeki mobilya sektörü asıl sıçramayı ise bu yıl ve 2009'da bekliyor. İstikbal Mobilya Genel Müdürü ve Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Boydak, performansı giderek yükselen sektörde rekabet ortamının da yoğunlaştığını ifade ederek, iş hacmindeki artışa dikkat çekiyor. "Bu yoğun rekabet ortamında kâr marjlarının düşmesine rağmen iş hacmi bakımından yüzde 35 gibi önemli bir oranda yükselme gözlendi" diyen Boydak, sektörün görüşlerini şöyle anlatıyor:

'Metropollerde satışlar artacak'
"Yeni konut projelerine taşınma döneminin de gelmesiyle birlikte mobilya sektörü 5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Yeni konutların sektöre etkisini projelerinin teslim edileceği bu yıl ve gelecek yıl daha çok hissetmeyi bekliyoruz. Çünkü artık tüketiciler yeni evlerine taşınırken mobilyalarını değiştirme eğilimi içindeler. Yeni eve taşınanların yaklaşık yüzde 50'si mobilyasını yeniliyor. Bu nedenle önümüzdeki dönem özellikle metropollerde mobilya satışlarının artmasını bekliyoruz. Konut sektöründe geçtiğimiz dönemde yaşanan hareketliliğin yeni yılda da mobilya sektörüne yansımasını beklemekteyiz." Mobilya sektörünün 2007 yılında 1 milyar dolar sınırını aşarak rekor seviyede ihracat gerçekleştirdiğini belirten Boydak, böylece hedeflenen rakamlara ulaşıldığını kaydediyor. Boydak, tüm sanayi kolları içinde en hızlı büyüyen sektörlerin başında gelen mobilya sektörünün yaklaşık 7 milyar dolarlık dev bir pazar olduğunu ifade ederek, "İhracatımızın yeni yıl sonunda 1.3 milyar dolar sınırına ulaşacağını öngörüyoruz" diyor. Mobilya sanayicilerinin üretim kapasitesi ve kalite anlamında dünya standartlarını yakaladığını da sözlerine ekleyen Boydak, hızlanan küreselleşme süreci ve ulusal pazarların dışa açılması sayesinde sınır aşırı mobilya ticaretinin giderek arttığına dikkat çekiyor.
Haberin fotoğrafları