kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Dr. Akif Poroy:

Sekste skor önemli mi?

ESRA TÜZÜN
18.11.2007
Erkekler en çok haftada kaç kez ilişkiye girdikleriyle ilgileniyor ve hatta övünüyor. Seksolog Akif Poroy kadın, Hospitalyum Hastaneler Grubu Üroloğu Dr. Sinan Akşit ise erkek tarafından sekste rakamların önemini değerlendirdi..
Dr. Akif Poroy:
Sekste skor hiç önemli değildir, seks maç değildir. Ancak seksin süresi uzatılmalı, ön sevişme üç dakikadan bir saate çıkarılmalı.

Sekste skor gerçekten önemli mi?
Seks maç değildir ancak Türk erkeklerinde skor kaygısı çok fazla. Skora yönelmek, cinsel iletişim ve hazzı engeller. Skoru takıntı yapan çiftler, cinselliğin getirdiği mutluluğu tam yaşayamaz.

Birlikte olunan süre uzadıkça seksten alınan haz artar mı?
Artar. Türkiye'de ortalama ön sevişme süresi üç-beş dakika. Ancak bu süre en az bir saate çıkmalı. O zaman ortaya çıkacak cinsel enerji daha yoğun olur.

Ne kadar fazla seks yapılırsa çiftler o kadar çok mu mutlu olur?
Hayır, bu çiftlerin libidosuna göre değişir. Herkesin cinsel gereksinimi değişiktir. Sorun, eşlerden birinin çok fazla arzulu iken diğerinin daha az arzulu olmasından kaynaklanır.

Seksin süresi kadın için mi, erkek için mi daha önemli?
Erkeğin süreyi kısa tutması, kadının yeterince uyarılmayıp orgazm olamamasına yol açıyor. Kadınlar cinsel birlikteliklerinde tam mutlu olamadıklarından, onlar için süre önemlidir.

Bir çiftin seksin süresine dair uyuşmazlıkları varsa, biri daha uzasın öbürü bitsin istiyorsa ne yapmaları lazım?
Eşler arasında öncelikle iletişim sorunu çözülmeli. Kimlik çatışmaları ortaya çıktığında, karşı taraf cinsel olarak uyarılmış olsa bile sevişmenin bitmesini ister. Eşlerin açık sözlü ve yapıcı olarak birbirine yaklaşmaları sorunun çözümüne yardımcı olabilir. Durum ciddiye alınmazsa bu sorun ilişkinin veya evliliğin bile bitmesine yol açabilir.

Penis boyu gerçekten seksin başarısını etkiler mi?
Kadın ve erkek arasında bu anlamda çok büyük fark varsa, tatminsizlik olabilir. Erkekler penislerini yukardan gördüklerinden ufak zanneder ve bunu sorun haline getirirler. Kadın organı elastiki olduğundan, penisin büyüklüğü ilişkide bir sorun yaratmaz.

* * *
Dr. Sinan Akşit:
Sekste skor, bir erkeğin cinsel sağlığını gösterebilir. Erkeklerin tatmin süresi iki dakikadır, sekste sürenin uzaması kadın için gerekli.

Sekste skor gerçekten önemli mi?
Ürolojide, cinsel mutluluğu değerlendirmek için kullandığımız 'cinsel skorlama' vardır. Haftada dört kez ilişkiye giren birinin cinsel performansı haftada bire düştüyse, bu 'sorun var' anlamına gelebilir.

Birlikte olunan süre uzadıkça seksten alınan haz artar mı?
Hayır alakası yok. Erkeklerin cinsellik kriterleri çok daha farklı, standart süresi iki dakikadır. Seksin süresi arttıkça kadının aldığı haz artabilir.

Ne kadar fazla seks yapılırsa çiftler o kadar çok mu mutlu olur?
Bu, tamamıyla kişinin seks hayatıyla ilgili. Kişinin yaşıyla, alışkanlıklarıyla ve performansıyla çok alakalıdır. Yaşına göre seks hayatı aktif olan kişiler daha mutlu olurlar.

Seksin süresi kadın için mi, erkek için mi daha önemli?
Kadın için seksin süresi önemlidir. Erkek hemen boşalabilir ama kadının hazırlığı daha uzundur. Ama erkek için en önemli tatmin noktalarından biri, birlikte olduğu kadını da tatmin edebilmektir.

Bir çiftin seksin süresine dair uyuşmazlıkları varsa, biri daha uzasın öbürü bitsin istiyorsa ne yapmaları lazım?
Eş terapisine girmeleri gerekli. Cinsellik tek taraflı olarak düşünülemez ve mutluluk da böyle sağlanmaz. Erkek, ilişkide hemen işi bitiriyorsa bu mastürbasyonla eş değerdir. Karısını ya da partnerini doyuma ulaştıramıyorsa, kendini tatmin etmek için bu ilişkiye girmiştir. Böyle bir durumda sağlıklı bir cinsel yaşamdan bahsedilemez.

Penis boyu gerçekten seksin başarısını etkiler mi?
Psikolojik tatmin açısından Türk erkekleri için penis boyu çok etkili bir parametre. Çok ufak penislerde tabii ki erkeğin kadını tatmin etme şansı düşer. 10 cm'lik olan penis boyu, cinsel birleşmede yeterli olarak kabul ediliyor.
Haberin fotoğrafları