kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Cerrahpaşa'da asansör rezaleti

AK Parti, sağlık konusunda halkın yüzünü güldürecek atılımlar yapıyor ama, doktorların yüzü gülmüyor. Yolum, Cerrahpaşa Hastanesi'ne düşmüştü. Baktım, 4 adam, hamile bir kadını sedyeye yüklemiş, merdivenlerden ameliyathaneye çıkarıyor. Bu ne ilkellik? Meğer, Kadın Doğum bölümünde, asansör çalışmıyormuş. Kasım ayından beri Tıp Fakültesi dekanlığına müracaat edilmiş, daha yeni ihalesi yapılmış. Asansör tamirinin ihalesi olur mu? Aylardır, hasta yakınları perişan. Gücü olmayan, yalvar yakar, başkalarından yardım talep ediyor. Ameliyathane 4'üncü katta; Yoğun Bakım Ünitesi bir başka binada. Narkozitör, merdivenlerden inerken, aynı zamanda entübasyon tüpünün de, hastanın boğazından çıkmamasına çalışıyor. Köşeleri dönerken, bir yanlış hareketle ölüme bile sebebiyet verilebilir. Zaman zaman acil müdahale gerekiyor, bir saniye bile önemli. Diyelim ki, anne karnındaki bebek sıkıntıya düşüyor; 10 dakika içinde sezaryen yapıp, hem anneyi, hem de çocuğu kurtarmak gerekiyor. Hastanede bir telaş görmelisiniz. Sedyeyi taşıyacak güçlü kuvvetli insanlar aranıyor. Gebelikle birlikte çoğu kez 70-80 kiloya ulaşan hanımları 4 kat merdivenden çıkarmak kolay mı?
Bürokratik işlemlerin kısaltılması lâzım. Neden son kararı rektör veriyor? Bu kadar merkeziyetçilik olur mu? Hiç değilse, yetki, dekana bırakılmalı. Hatta, Ana Bilim Dalı başkanlarına da, belirli bir rakama kadar harcama salâhiyeti tanınmalı.
Evet; suiistimaller olmuş; olabilir de. Ama herkese "potansiyel hırsız" gözüyle bakıp, aşırı merkeziyetçilik yüzünden işleri durma noktasına getirmek ne kadar doğru?
Sağlıkta reform yapan bir Türkiye'ye, asansör rezaleti yakışmadı doğrusu.