kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bölgede çöp birikintileri öyle yayılmış ki, halk, yolda yürüyebilmek için kendi temizlik yapıyor.

İkiyüzlülüğün dayanılmaz kokusu

Yasemin TAŞKIN / ROMA
İtalya'nın en güzel şehirlerinden Napoli'nin başı, yaşanan 'çöp krizi' ile büyük dertte. Sokakları çöple dolan Napolilileri isyana sürükleyen bu manzaranın sorumluları ise yıllardır kanun dışı çalışan belediyeler ve şehrin ünlü mafyası Camorra..
Dünyanın en etkileyici şehirlerinden biri Napoli... Ancak şimdi sokakları kaplayan ve 110 bin tona ulaştığı söylenen çöp yığınlarının altında iri farelerin gezdiği bir yer. İnsanın genzini değil, ruhunu yakan kokunun ağırlığı altında gururu kırılmış, umutsuzluklarla dolu bir başkaldırı içinde Napolililer. Roma'dan Napoli'nin merkez istasyonuna hızlı trenle iki saatte ulaştıktan sonra, metroya binerek 20 dakikada çöp savaşının en keskinleştiği Pozzuoli'ye gidiyorum. Giderken de, margherita pizzası, Napoliten müziği, Sofia Loren'den Toto'ya, geçen yüzyılın en meşhur tenörü Enrico Caruso'dan Orhan Pamuk'un Kar romanına girmeyi başaran şarkıcısı Peppino di Capri'ye kadar bir yığın ünlüsüyle yabancıların hafızasına kazınan Napoli'nin bu noktaya nasıl geldiğini düşünüyorum... Bütün bunları düşünürken elbette Napoli'nin ünlü mafyası Camorra'yı da hesaba katmak gerek. Ama bütün kabahati mafyaya yıkmak mümkün değil... Pozzuoli İstasyonu'ndan, günlerdir çöp krizinin foroğraflarını dünyaya yayan fotoğrafçılardan Carlo ile yola çıkıyoruz. Hedef Pianura'daki Contrada Pisani kapatılmış çöp depolama sahasına ulaşmak. Pisani 40 yılı aşkın bir süre bölgenin tüm çöplerini toplamış. Daha sonra kapatılan bu sahanın yeniden açılması gündemde. 10 yıldan fazla süredir, Napoli ve Campania bölgesinin çöp problemini çözememiş olan politikacılar da gözlerini 1996 yılında kapanmış olan çöplüğe dikmiş durumdalar. Bu politikacıların başında 1994 yılında büyük umutlarla Napoli'ye belediye başkanı seçilmiş olan eski komünist, daha sonra Solun Demokratları adayı Antonio Bassolino da var. Bassolino, iki yıl üst üste belediye başkanı seçildikten sonra yerini yine merkez soldan Rosa Russo Iervolino'ya bıraktı. Iervolino, İtalya'da Öcalan krizi başladığında İçişleri Bakanı idi. Antonio Bassolino hali hazırda Campania bölgesi başkanı.

ÇÖPTE NE ARARSAN VAR
Pianura Belediyesi'ne yaklaştığımızda, insanın genzine doğru yükselip iki kaşının ortasından vuran berbat bir koku var. Burası yöre halkı ve polisin birbirine karşı durduğu, çöp savaşının patladığı, kitlendiği yer. Nicola De Stefano, bu yol üzerinde gazete bayiliği yapıyor, iki çöp öbeğinin tam ortasında kalmış, yüzünde maske ile çalışıyor. İki yıl önce Camorra (Napoli mafyası) ile işbirliği yaptığı tespit edilen belediyenin dağıldığını ve belediyenin hükümet komiseri tarafından yönetildiğini anlatıyor. De Stefano'ya göre hükümet komiseri, acil durumlar dışında müdahalede bulunmadığı için işler sarpa sarmış, "Camorra daha iyiydi," diyor. Eşi, sokaklarda kocaman farelerin gezdiğini anlatıyor. Camorra, Napoli halkının öyle bir ruhuna sinmiş ki, bunca yıl çöpten inanılmaz kazançlar sağlamış. Napolililer, Camorra'dan bir türlü vazgeçemiyorlar... Via Campania'da 30 kadar polis arabası ile karşılaşıyoruz. Halkla bir daha şiddetli çatışmaya girmeme emri almışlar. Şimdilik... Campania bölgesinin büyük çöp deposu Pisani'ye yaklaşırken, Via Montagna Spaccata'da (Yarılmış Dağ Sokağı) koku dayanılmaz bir hal alıyor. Fotoğrafçımız, arabanın camı açık ilerlerken, artık kokuya alıştığını, duymadığını söylüyor. En kötüsü de bu herhalde, alışmak; kendi pisliğine, çöpüne alışmak... Aslında koku 1996'da kapatılmış olan çöp deposundan gelmiyor, yol kenarlarına yığılmış çöp öbeklerinden geliyor. Bu çöp anarşisinde Napolililer de ellerinde ne varsa atmışlar; kırık kapı, pencere, güneşlenmek için şemsiye, kirli sepeti, divan....

HALK İSYAN EDİYOR
Pisani, 1970'lerde Camorra'nın, küçük bir toprak parçasının üstüne dikilen katlı evlerden gelen kolay kazancın tadına varması ile birlikte ortaya çıkmış. Mal sahipleri daha sonra imar affından yararlanmışlar. Napoli'nin çöp krizinin sembolü haline gelen bu beldede hâlâ sokak lambası yok, kanalizasyon yok, ulaşım yok. Bu halk isyanının pasifist düzenleyicilerinden biri olan Bakkal Angelo, yolu geçmemize izin veriyor. Angelo 43 yaşında, üç çocuk sahibi, "Ben bu koku ile doğdum, bu gördüğün yoldan 40 yıl boyunca 163 belediyenin çöpünü yüzlerce, binlerce kamyon taşıdı. Yeter artık, sadece Campania bölgesinin değil, diğer bölgelerin de zehirli atıkları buraya gömüldü. 50 yıldır İtalya'nın çöp tenekesi olduk," diyor. Kafamı nereye çevirsem etrafımı saran yeşil tepelerin, çöpler üzerine kurulu olduğunu öğreniyorum. Napoli'ye bağlı 2 bin 800 kişinin yaşadığı bir semt olan Pianura, 40 yıldan fazla bir süre Campania bölgesinin çöplerini toplamış, 1985-86 yılların arasında ise, Camorra özellikle Kuzey'den, fabrikalardan gelen kimyevi atıkları buraya gömüyor. Pianura'da çöplüğe girişlerden birini tutan motorlu yüzlerce gençten biri, Napoli aksanı ile bize yağmur yağdığında çöpün, çöpten sızan zehirli likitlerin, olduğu gibi tepelerden evlere, okulun önüne kadar aktığını anlatıyor. Pianuralı gençler, Napolililer, her gittiğimiz yerde röportajın bir Türk gazetesi için olduğunu öğrenince daha da utanıyor, "Türkiye'de de rezil olduk! Burası Bağdat'tan beter, Bağdat'ta kanalizasyon var, bizde yok," şeklinde isyan ediyorlar.
Haberin fotoğrafları