kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mavi gülün mucizesi

22.12.2007
İLİŞKİLİ HABERLER
Mavi gülün mucizesi
- Yeni yarattığınız Zen parfümüne gelirsek, bu kokuda sizi heyecanlandıran şey neydi?
- Sürekli yinelenen bir temayı, Zen'i alarak, onu modernleştirme fikri, Shiseido ruhuna özgü bir şey. Tanım gereği bu tema; kısa, basit bir formüle karşılık geliyor: Gül ve paçuli gibi klasikleri geri getirmek ve bunları yeni bir yöntemle yorumlamak. Mavi gül bu konuda bana çok yardımcı oldu.

- Mavi gülün tarihini kısaca anlatabilir misiniz?
- Provence'da bulunan ve dünyaca ünlü iki firmanın yürüttüğü bir ortak projede ortaya çıktı: Bahçecilik bilimi şirketi olan Meilland ve Grasse'de bulunan Robertet kokuevi. Meilland, tamamen orijinal bir bitki yarattığında, tüm doğal içerikler üzerinde çalışan Robertet kokuevi onun kompozisyonunu analiz eder. Bu mavi gül aslında daha önce de vardı, 1980'lerde Japon menşeili bir gülün menekşeyle aşılanmasıyla üretilmişti. Fakat renk alelade idi, gerçek mavi yerine Cezayir menekşesi veya donuk leylak rengindeydi ve bu nedenle üretim kısa bir süre sonra durduruldu. Daha sonra Robertet'te çalışan bir kimyager onu analiz etti. Koku kompozisyonu inanılmazdı, klasik gülden daha limonumsu ve daha tazeydi. Bunu duyduğumda, hemen formülleri incelemeye ve onun üzerinde çalışmaya başladım.

- Mavi gülü bu kadar eşsiz kılan şey ne? Sonuçta, bir pazarlama kavramının ürünü değil mi?
- Hayır. Koku kompozisyonu gerçekten olağandışı. Her şeyden önce ona hafif, mayhoş bir dokunuş veren turnçgillere ait bir nota içermekte. Yapılacak en iyi şey, mavi gül kokusu ile klasik gül kokusunu koklamak. Aradaki farkı hemen hissedeceksiniz.