kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Avrupadaki üslerinizi vururuz'

İki ülke arasındaki gerilim yine tırmandı. Rusya'nın balistik füzelerinden sorumlu generali, ABD'nin füze savunma sistemi yerleştireceği Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ni vurabileceklerini söyledi..
Dünyanın iki süper gücü arasında bir yıldır yaşanan "füze savunma sistemi" krizi alevlendi. Amerika, İran gibi "düşman" ülkelerden gelebilecek füzeleri havada imha edecek sistemi Avrupa ülkelerine yerleştirmeye hazırlanıyor. Ancak Rusya da "burnunun dibinde ABD füzeleri ve askeri varlığı" istemediği için buna karşı çıkıyor. Birkaç gün önce Rusya Genelkurmay Başkanı'nın açık tehdidine, dün de ülkenin en rütbeli generallerinden biri eklendi. Balistik füzelerden sorumlu General Nikolai Solovtsov, "Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki füze kalkanı üsleri, bizim kıtalararası balistik füzelerimizin hedefi olabilir" dedi.

'BİZİ BİR KEZ ALDATTILAR'
ABD'nin kendilerini askeri güçle kuşatma altına almayı hedeflediğini öne süren Rus general, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer Amerikalılar bizimle anlaşma imzalarsa, söz konusu üslere sadece bir radar ve en fazla 10 füzesavar roketler yerleştirir. O zaman bu konuda görüşebiliriz. Ancak asla böyle bir anlaşmayı imzalamazlar. Bize sadece sözlü olarak 'sizi tehdit etmeyeceğiz' diyorlar. Bu sözlü garantiye geçmişte Rusya bir kez inandı. Almanya'yı birleştirince bir tek NATO askeri bile kalmayacağını söylemişlerdi. Peki şimdi nerdeler? Rusya bir kez aldatıldı..." Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da diplomatik bir açıklama yaptı. Bush yönetiminin kendilerine verdiği yazılı önerilerin yetersiz olduğunu söyledi. Füze kalkanının Rusya'ya yönelik olmadığı açıklamalarıyla kalmaması gerektiğini vurguladı.
Haberin fotoğrafları