kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Alex'ten hediye

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Avrupa Şampiyonlar Ligi (G) Grubu'ndaki son maçında CSKA Moskova'yı 3-1 yenerek bir üst tura yükselen Fenerbahçe, tarihinde bir ilke imza attı.

LEVENT TÜZEMEN: AZİZ YILDIRIM'IN ESERİ (SABAH)


F.Bahçe Şampiyonlar Ligi tarihinde CSKA zaferiyle hem kendine ait puan rekorunu kırdı, hem de gruptan çıktı. Bu başarının temelinde başkan Aziz Yıldırım'ın ve yönetiminin kazandığı tecrübenin ve izlediği akıllı transfer politikasının payı çok büyük.

Başarının temelinde yabancı transferinde aynı ülke oyuncularına eğilmek yatıyor. Bu hamle F.Bahçe'nin Avrupa'da uyum sorunu yaşamamasını sağladı. Özellikle Alex, mütevazı kimliğiyle takım üzerinde bir sevgi çadırı kurdu. Yerli oyuncular da Alex'i aynı sevgiyle kucaklayınca F.Bahçe Avrupa'da başarıyı yakaladı. Uğur Boral'ın maç bitiminde Alex'i sırtına alıp tribünlere götürmesi bir yerli oyuncunun bir yıldız oyuncuya gösterdiği saygının işaretidir. Alex'in ne kadar büyük ve vazgeçilmez olduğunu CSKA önünde de gözlemledik.

Şimdi F.Bahçe'nin önünde transfer yapabileceği uzun bir süre var. Appiah gönderilecekse iyi orta yapabilen süratli bir kanat oyuncusu transfer edilmeli. Bundan sonra F.Bahçe rövanşlı maçlar oynayacak. Rakipler daha güçlü olacak. Yönetim transferde yine akıllı tercih yaparsa, F.Bahçe Avrupa'da başarısını sürdürür.

GÜRCAN BİLGİÇ: ALEX'TEN HEDİYE (SABAH)

Bu maçla birlikte Alex'in kantarı da değişti. Brezilyalı'nın tartışılan seneleri ve performanslarını geride bırakan bir sezon geçirmesi, gerçek bir kaptan olarak arkadaşlarına liderlik etmesi bir yana, dün tek başına oyuna ve sonuca hükmetmesini izledik.

Her sene bir takım bir Brezilyalı transfer ederek, "Alex kıyaslamasına" satırlar açarken, dün gördük ki, bu futbolcuyu kişilerle değil, artık takımlarla kıyaslamamız gerek.

Alex sadece Fenerbahçe'yi baştan yaratmıyor, yoktan var etmiyor, beraberinde Türkiye'yi sürüklüyor. Böylesine önemli oyuncuların bulunduğu bir takımda dümeni elinde tutmak ve herkesin önüne geçmek de kolay değil. Diğerleri Alex için çalışıyor, o da gereğini bir cerrah ustalığı ile yerine getiriyor.

Fenerbahçe, her yıl artırdığı kalitesine uygun bir hedefte yürüyor. Bir gün Avrupa'dan finallerden biriyle dönecek. Önemli olan bu hedefi hep koruması ve istikrarını sürdürerek, büyük düşünmesidir. Bundan sonra olacaklar o kadar önemli değil. Kazanılan tecrübe ve güvenin iyi yönlendirilmesidir önemli olan.

ÖMER ÜRÜNDÜL: TEBRİKLER F.BAHÇE... (SABAH)

Fenerbahçe, Edu'nun kendi kalesine attığı golle bir anda zora soktuğu maçı Alex'in üst üste iki müthiş parlaması ile ilk devre bitmeden kolaya çevirdi.

Şampiyonlar Ligi'nde grubundaki son maçına seyircisinin de büyük desteği ile atak, tempolu ve hırslı başladı sarılacivertli takım... Bu görüntü erken bir gol habercisiydi.

Ancak CSKA Moskova'nın hareketli ve iyi yerleşen alan savunması; önemli eksikleri olmasına rağmen, alışılmış ekolleri ile topla geriden kolektif çıkarak Fenerbahçe'yi bozdu.

Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi'nde grubundan çıkarak önemli bir başarıya imza attı. Teknik direktör Zico ve futbolcuları canı gönülden kutluyorum.

HAKKI YALÇIN: SOYLU UNVAN (FOTOMAÇ)

Dün gecenin en soylu unvanıydı "Fenerbahçeli olmak." Dünkü sonuç, Fenerbahçe'yi kendi adından bile çok sevenlere futbolcuların armağanıdır. "Biz sahada imzası olanlar, Şampiyonlar Ligi'ndeki bu tarihi gururu taraftarlarımıza armağan ediyoruz."

Aslında Fenerbahçe'nin galibiyetinden başka bir sonuç, dün gecenin doğasına aykırıydı zaten. Fenerbahçe maça iyi başladı ama sonrasında stresin etkisinde gezindiğini gördük. Orta alanı kalabalık tutan CSKA'nın sükuneti ve akıllı pas alışverişi, rahatsız edici biçimdeydi. Onlara boş alan bırakmak gibi bir gafletimiz de mevcuttu. Özellikle Fenerbahçe'nin sağ kanadı istenen biçimde işlemiyordu.

Maç biterken bir baktım, dünyanın en güzel tribünlerinden her birinin üzerine yıldız yağıyordu sanki. Onlar ülkemizin medar-ı iftiharıydı. Dün gece gördük ki, sevgide, saygıda ve büyük kulüp olmakta Fenerbahçe açık ara gidiyor. Kalanlara selam olsun...

SELÇUK YULA: MUHTEŞEM ALEX (FOTOMAÇ)

Ülkemizde hâlâ birileriyle kıyas ediliyor. Eğer Alex'i kıyaslayacaksanız onu Ronaldinho veya Kaka ile mukayese edin. Dün gece harika oynadı

CSKA genç bir takımla çıktı ama inanın normal kadro ile çıksa da fark etmezdi. Çünkü Fenerbahçe kendi işini kendi yapmaya karar vermişti. İtalya'daki maçta 'PSV, CSKA'yı yenemez biz de İnter ile işi garantiler el ele kol kola çıkarız' düşüncesi futbolcularda rehavet yaratmıştı. Ama dün 'öteki maçtan bana ne' diyerek tam bir motivasyonla karşılaşmaya çıktılar. İlk dakikadan itibaren kontrol bizdeydi. Her gittiğimizde pozisyon yakalıyor, rakibi kalemize yaklaştırmıyorduk. Ama golü yiyen biz olduk.

Geçen sene UEFA'da gruptan çıktıktan sonra şampiyonluğu kazandı ve şimdi de Şampiyonlar Ligi grubundan çıktı. Daha ne olsun? Şu anda bu yazıyı okurken biliyorum ki hepiniz 'Yahu Selçuk, insan biraz da Alex'ten bahsetmez mi?' diyorsunuz. Onu sona bıraktım. Değişik ve özel bir adam. Bir futbolcu bir maçı nasıl koparır, alır götürürün örneğini daha önce de bize çok yaşatmıştı. Dün bir kez daha gördük. Golü muhteşemdi. Uğur'a attırdığı golde ise hiç yoktan pozisyon yarattı. Ülkemizde hâlâ birileriyle kıyas ediliyor. Eğer illa kıyas edecekseniz Alex'i Ronaldinho veya Kaka ile mukayese edin. Herhalde artık Brazilya Milli Takımı'na da çağrılacaktır. Kendisini şimdiden kutlarım.

NECATİ BİLGİÇ: HEM TUR HEM UĞUR (FOTOMAÇ)

CSKA Moskova, sakatları ve eksikleri nedeniyle Süper Ligimizdeki orta sıralarda yer alan takımlara denk bir futbol gösterdi. Genç elemanlarıyla çok koşmaları, üstün oynamasına rağmen Fenerbahçe'nin işini güçleştirdi. Buna Edu da eklenince bir anda hava buz gibi oldu ama hemen sonrasında Alex'in uzaktan attığı şahane gol, stadı neşeye boğdu.

Sezon başında Tuncay'ın yerini ancak Uğur Boral'ın dolduracağını yazmıştım. Ama Zico hazırlık maçlarının en formda elemanını unuttu. Galatasaray maçında kendini gösteren Uğur, dün akşam sahanın yıldızıydı. Rakip defansı harmanlayıp, Semih'e uzattığı 'al da at' pası çok şahaneydi ama dün gece çok çalışmasına rağmen çok gol kaçıran genç golcü bundan yararlanamadı.

Maçın İtalyan hakemi, verdiği yanlış kararlarla seyircinin protestosuna uğradı. Semberas'ın Semih'e yaptığı tekmeye sarı kart yerine kırmızı kart göstermeliydi. Haydi Fenerbahçe, iyi bir kurayla ikinci tura da damganı vur.

ERMAN TOROĞLU: FENER'İN MAYMUINCUĞU (HÜRRİYET)

SARI lacivertliler, Şampiyonlar Ligi'ndeki bu grupta hiçbir tesadüfe, şansa ve yapılabilecek kıyağa meydan vermeden, yüzde yüz doğru işler yaparak üst tura çıktı. Oynadığı bütün maçlarda, hiç bir şekilde maceraya girmedi. Ve işi de şansa bırakmadı. Bir tek İtalya'da Inter'le oynadığı maçta sallandı. 6 maçta da bir takımın bir maç kötü oynama hakkı var.

Zico, bu sene iyi işler yapıyor. Yaptığı en önemli şey de; takıma rekabet getirmesi. İyi oynayana formasını veriyor. Dün gece her futbolcu kendi işini yaptı. Ne fazla ne eksik. Ama biri var ki, Fenerbahçe sıkıştı mı, eline alıyor maymuncuğu kapıyı açıyor. Onun adı; Alex.

Sahada çok geziyor. Ama onu yüzde yüz depar atarken, veya her an rakibe basarken göremiyorsunuz. Adeta rakibini uyutuyor. Ve öyle bir anda sahneye çıkıyor ki, ya işi kendi bitiriyor, ya da taşeron kullanıp arkadaşlarından birine bitirttiryor. CSKA Moskova'yla son maçı böyle bir pozisyonda oynamak Fenerbahçe için avantaj oldu. Çünkü haftalar önce Rusya Ligi bitti. Zaten ilerleyen dakikalarda birkaç tane CSKA'lı futbolcunun bacaklarına kramplar girdi. Sakatlıklar oldu.

CAN BARTU: BUNDAN SONRASI ZOR (HÜRRİYET)

Fenerbahçe'nin iyi tarafı şu. Aurelio, Gökhan, Selçuk gibi oyuncular ataklara katılıp, rakip onsekize giriyor, pozisyon yaratıyorlar. Bu arada bir sürü de gol kaçtı. Bu arada işi çözen, olağanüstü bir gol atıp eşitliği sağlayan Alex'ti. İkinci golün pasını da o verdi. Bir topu direkten dönen Uğur, biri kafayla olmak üzere iki nefis golle galibiyette büyük rol oynadı.

Fenerbahçe'nin bazı eksikleri var. Yönetimin yahut başkanın bunları görmesi lazım. Semih'in yerine girecek oyuncu Kazım olmamalı. Kazım, Fenerbahçe'de oynayacak bir oyuncu değil.

Rakibin doğru dürüst gol pozisyonu yok. Fenerbahçe ise attığından çok daha fazlasını kaçırdı. Fenerbahçe bu turu geçti. Bundan sonrası eleminasyon. Sarı lacivertlileri daha zorlu rakipler bekliyor. Fenerbahçe'yi bu başarısından dolayı tebrik ediyorum.

*KARE KARE F.BAHÇE DESTANI


Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Sivas 15 11 1 3 26 11 34
2 Galatasaray 15 9 5 1 27 12 32
3 Fenerbahçe 15 9 4 2 25 14 31
Tümünü göster...
4 Beşiktaş 15 8 4 3 17 12 28
5 Kayseri 15 5 7 3 19 15 22
6 Ankaragücü 15 6 4 5 17 17 22
7 Konya 15 6 4 5 19 24 22
8 Denizli 15 6 3 6 20 18 21
9 İ.B.B. Spor 15 5 5 5 18 16 20
10 G.B. Oftaş 15 5 4 6 15 14 19
11 Trabzon 15 5 4 6 18 18 19
12 Bursa 15 4 6 5 15 15 18
13 V.Manisa 15 4 4 7 20 25 16
14 Gaziantep 15 4 3 8 18 22 15
15 Ç.Rize 15 4 3 8 14 26 15
16 G.Birliği 15 3 5 7 18 23 14
17 Ankaraspor 15 2 6 7 13 19 12
18 Kasımpaşa 15 2 2 11 10 28 8
Haftanın Maçları
15. Hafta
 Bursa 0  
  Beşiktaş 1  
 Ç.Rize 0  
  Kayseri 0  
 Ankaragücü 2  
  Kasımpaşa 2  
 Fenerbahçe 2  
  Galatasaray 0  
 G.B. Oftaş 0  
  Ankaraspor 0  
 İ.B.B. Spor 0  
  G.Birliği 0  
 Konya 4  
  V.Manisa 2  
 Sivas 2  
  Denizli 0  
 Trabzon 3  
  Gaziantep 2  
Haftanın Maçları
16. Hafta
 Galatasaray Sivas Cuma 20:00  
 Gaziantep Konya Cumartesi 14:00  
 Ankaraspor Ç.Rize Cumartesi 14:00  
 Trabzon İ.B.B. Spor Cumartesi 19:00  
 Denizli G.B. Oftaş Pazar 14:00  
 Kayseri Bursa Pazar 14:00  
 Kasımpaşa V.Manisa Pazar 14:00  
 G.Birliği Fenerbahçe Pazar 15:30  
 Beşiktaş Ankaragücü Pazar 19:00