kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sırp Crvena Zvezda takımı taraftarları, son maçta "Kosova, Sırbistandır" yazılı pankart açtı...

Kritik gün geldi çattı

Fikret Aydemir
Amerika, Rusya ve Avrupa Birliği; Arnavutlar ve Sırbistan arasında 3 yıldır süren görüşmelerin çöktüğünü aktaracak. Peki ya sonra ne olacak? Kosova yönetiminin ocakta bağımsızlık ilan edeceği öne sürülüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kritik gün geldi çattı
Kosova'nın bağımsızlık yolunda arabulucular nezdinde üç yıldır sürdürdüğü müzakerelerin son noktası olan rapor, bugün BM Genel Sekreteri Ban Kimoon'a sunulacak. AB, Amerika ve Rusya'nın hazırladığı rapor sonrası BM'den bir karar çıkacak. Ya sonra? İşte siyasileri bu sorunun yanıtı ilgilendiriyor. Kosova'da nüfusun yüzde 90'ını oluşturan Arnavutlar, tek taraflı bağımsızlık ilan etmekte kararlı. Sırp yönetimi de Rusya'nın desteğiyle onlara engel olmaya.

YENİ TARİH OCAK AYI
Bugün sunulacak raporda "tarafların taviz vermediği, pozisyonların değişmediği" iletilecek. AB Dış Politika Yüksek Komiseri Javier Solana "Bize son tur görüşmeler için 120 gün verilmişti. 1200 gün de verilse sonuç aynı olurdu" diyerek çözümsüzlüğün kati olduğunu aktardı. Tarafların tek bir adım ilerleyemediği görüşmeler sonrası yorumlar, "Kosova yönetiminin ocak ayında bağımsızlığını ilan edeceği" yönünde. ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da bu kararı hemen tanıyacağı, ülkeye büyükelçi atayacağı iddia ediliyor.

RUMLARIN DERDİ KKTC
Yeni Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin de "bağımsızlık kararının ABD ve AB ile ortak alınıp ortak süreçte ilerleyeceğini" açıklaması bu iddiaları kuvvetlendiriyor. Ancak bu noktada AB'nin tavrı öne çıkıyor. 27 üyeden en az 5'i, tek taraflı bağımsızlığın tanınmasına karşı. Başını da böyle bir kararın kendi özerk bölgeleri için örnek olmasından endişe eden İspanya ile KKTC'nin de benzer yola girmesini istemeyen Rum kesimi ve Yunanistan çekiyor.

'DÜŞMANLIK CANLANIR'
Rusya da özerk bölgelerine "kötü örnek" olmasını istemediği Kosova konusunda Sırp yönetimine tam destek veriyor. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Tek taraflı bağımsızlık bölgedeki düşmanlıkları yeniden canlandırır, küresel istikrarı bozar" diyor. Keskin fikir ayrılıklarını, AB dışişleri bakanları bugün başlayacak zirvede ele alacak. AB'nin Kosova temsilcisi Wolfgang Ischinger, olası çatışmaları önlemek için neler yapılabileceği hakkında bilgi verecek. ABD'nin desteklediği "bağımsızlığa kontrollü ve kademeli geçiş" planı ele alınacak.