kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Ahmet İyimaya'ya sorduk

ADALET Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile konuştuk:
- Neden Mülakat Kurulu'nun yapısını, Avrupa Birliği istekleri doğrultusunda, siyasi otoritenin etkisinden tamamen arındırmıyorsunuz?
- Avrupa Birliği müktesebatında bütün ülkeler için geçerli yeknesak bir uygulama, bir standart yok. Sadece bize tavsiye ediyorlar. Niçin, Türkiye'de 73 yıldır uygulanan bir modelden vazgeçelim?
- Acelenin sebebi neydi? 4 Aralık'ta uygulamak zorunda kalacağınız Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını ortada bırakmak istediniz?
- Biz Danıştay'dan ışık alırız ama, emir almayız. Aksi, hakimler devleti
olur. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Danıştay'a müracaat edince, Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verirken, Anayasa Mahkemesi'ne de "Mülakat anayasaya aykırıdır" iddiasıyla gitmişti. Anayasa Mahkemesi, "Mülakat, hakimlik değil, adaylık süreciyle ilgilidir; dolayısıyla anayasaya aykırılık yoktur; İdare yetkilidir" dedi.
- Aynı konuda kanun çıkararak, Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararını uygulanamaz hale getiriyorsunuz.
- Amaç, yürütmeyi durdurma kararını bertaraf etmek değil. Acele etmemizin sebebi, çok sayıda hakim adayının stajlarının yanmasını engellemek. Gençler, sınavı ve mülakatı başarıyla geçmişler, 2 yıllık stajlarını tamamlamışlar. Yürütme durdurulursa, büyük bir haksızlığa uğramış olacaklar. Biz anayasaya uygun yasa çıkartmak, Danıştay ise, mevcut hukuk kurallarına göre karar vermek zorundadır. Biz Danıştay kararına uygun yasa çıkartmak zorunda kalırsak, roller değişmiş olur. Sadece, Danıştay'ın görüşlerinden esinleniriz. O kadar...