kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Midyat'ta Süryani rahip kaçırıldı

Baran KAPLAN
Midyat'taki Süryani kilisesinin rahibi Daniel Savcı, kaçırıldı. Rahibi kaçıranlar, "Akıllı olun, 300 bin Euro getirmezseniz öldürürüz" yazılı telefon mesajı gönderdi..
Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Barıştepe Köyü'ndeki Süryani cemaatine ait Mor Yakup Kilisesi'nin rahibi Daniel Savcı (49), dün kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı. Rahibi kaçıranlar, Mardin'deki Deyrulzahfaran Manastırı'nı arayıp 300 bin Euro fidye istedi. Deyrulzahfaran Manastırı'ndaki törene katılan rahip Daniel Savcı, görev yaptığı Mor Yakup Kilisesi'nin bulunduğu Barıştepe köyüne gitmek için yola çıktı. Ancak, Savcı'nın aracı saat 15.00 sıralarında Midyat'a 5 kilometre kala yolda kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce durduruldu. Zorla başka bir araca bindirilen rahip Savcı kaçırıldı. Kısa bir süre sonra rahibin fidye için kaçırıldığı ortaya çıktı. Deyrulzahfaran Manastırı'nı arayan kimliği meçhul kişiler, rahip Savcı'nın bırakılması karşılığında 300 bin Euro fidye istedi. Rahibi bulmak için operasyon başlatan güvenlik güçleri, çevre yolların tümünü tutarken araçlarda arama yaptı. Rahip Savcı'nın pikap aracı da incelemeye alındı.

MANASTIRI ARADILAR
Deyrulzahfaran Manastırı Basın Sözcüsü Yusuf Bektaş, Mor Yakup Kilise'nin rahibi Daniel Savcı'nın manastırda dini vecibelerini yerine getirdikten sonra Barıştepe köyündeki evine giderken kaçırıldığını söyledi. Bektaş, "Rahip Daniel Savcı, manastırdan ayrılırken, 'Geliyorum' diye evine bilgi vermiş. Ancak 2 saat geçmesine rağmen evine gitmeyince ailesi bizi aradı. Durumu güvenlik görevlilerine bildirdik" diye konuştu. Midyat Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Anto Nuay da papazın telefonuyla bir rahip arkadaşının arandığını belirterek "Papazın ellerinde olduğunu ve 300 bin Euro karşılığında serbest bırakacaklarını söylediler. Sonra aynı numaradan 'Akıllı olun, 300 bin Euro getirmezseniz öldürürüz' yazılı mesaj gönderdiler" dedi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay konuyla ilgili olarak Midyat'taki Süryanilerin Metropoliti Samuel Aktaş'ı arayıp 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Atalay "Olayı kınıyorum. Bütün ihtimam gösteriliyor" diyerek üzüntüsünü bildirdi.
Haberin fotoğrafları