kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İlk tüp bebek Dilek, son tüp bebeklerden Umut'u kucağına aldı.

Bebeğim olur mu, merak ediyorlar

11.11.2007
Dilek'i bebekliğinden beri tanıyorum. Onun büyümesini izleyen gazetecilerden biri de ben oldum. Şu anda 18 yaşında, annesi ve babasıyla birlikte Denizli'de yaşıyor. Yaşıtları gibi heyecanlı, içten ve mutlu bir genç kız. Yaşıtı pek çok gençten farkı ise tüp bebek konusuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor olması... O tüp bebek ve kısırlık konusundaki gelişmeleri son moda akımlarını, en popüler müzik parçalarını izler gibi izliyor. Geçen yıl üniversite sınavlarına girdi, Açık Öğretim İşletme bölümünde okuyor. İngilizce ve Almanca biliyor. İş hayatına hazırlanıyor. "Çocuk da yapmak istiyorum, kariyer de," diyerek gelecek planları kuruyor. Onu SABAH gazetesi olarak bir günlüğüne İstanbul'a davet ettik. Geçtiğimiz hafta doğan Umut bebeği birlikte ziyaret edip, konuştuk...

- Tüp bebek olduğunuzu ne zaman öğrendiniz?
- Ben kendimi bildim bileli tüp bebek olduğumu biliyorum. Ailem bunu benden hiç saklamadı. Saklasalardı, belki ben de "Garip miyim acaba?" diye düşünebilirdim. Bizim ailenin içinde bu normaldi, ama dışarıda bunun normal kabul edilmesi inanın hiç kolay değildi. Bu konuda özellikle arkadaşlarım benimle çok dalga geçti. "Tüpten mi çıktın?" diyenler, tüpçü geçince "Seni almaya geliyor," diyenler oldu. Eskiden evimize beni incelemeye gelenler olurdu. 'Uzaylı mıyım?' diye bakarlardı. Ama bunlardan hiç çekinmedim. Gülüp geçtim. Zaten tüp bebek yönteminin detaylarını ancak 15 yaşında kavrayabildim. "Her şeyim normal," dedim. Şimdi büyüdüm, bu kez de "Bakalım onun bebeği olacak mı?" diye merak ediyor insanlar. Bu konuda bize de Louise Brown örnek oldu. Dünyanın ilk tüp bebeği Louise'in bebeği oldu, hem de normal yolla. Umarım, zamanı geldiğinde benim de normal şekilde bebeğim olur.

KISIRLIK ARTIYOR
- Kaç çocuğunuz olsun istiyorsunuz?
- En az üç çocuk yapmak isterim. Belki tek çocuk olarak büyüdüğüm için, bilmiyorum. Ama ben kalabalık bir aileye sahip olmak istiyorum. Çocuklarımın kardeşleri, ablaları, erkek kardeşleri olsun istiyorum.

- Bebeğiniz olmazsa tüp bebek denemeyi düşünür müsünüz, artık çok daha kolaylaştı?
- Normal yolla bebeğim olsun isterim. Bunu tercih ederim. Olma ihtimali yüksek zaten. Louise bize şunu gösterdi, kısırlık sorunu nedeniyle tüp bebek yapan ailelerin çocukları da kısır olacak, diye bir kaide yok. Tüp bebekler normal yolla çocuk sahibi olabiliyor.

- Türkiye'deki tüp bebeklerin sayıları 50 bini buldu, sizce bir gün herkes tüp bebek mi yapacak?
- Onu bilemem. Ben yıllarca kendimden başka tüp bebek görmedim. Ama artık çoğaldı, geçen gün üçüz tüp bebekler gördüm, çok tatlılardı. Bir gün sokakta yürüyorduk, bir çocuk sevdim ve annesiyle konuşunca onun da tüp bebek olduğunu öğrendim. Annesi beni hemen incelemeye aldı. Kısırlık artıyor ve aileler bence kısırlıkla mücadele için tüp bebeği de rahatlıkla deniyorlar. Denizli'de de tüp bebek merkezi var.

- Türkiye'de donasyon, sperm ve yumurta nakli gibi yöntemler yasak, sizce bu metodlar serbest bırakılmalı mı?
- Taşıyıcı annelik, yumurta, sperm nakli gibi yöntemler Türkiye'de yasak. Yasaklansın ya da yasaklanmasın diye, bir yorum yapmak çok zor. İnsan başına gelmedikçe bilemez. Ama annelik ve babalık yasak tanımaz. Bunlar tedavi yöntemiyse ve yurtdışında yapılıyorsa, devlet denetleyip izin versin.