kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Necef Uğurlu, genç komedyenlerin siyasi mizah yapmayarak risk almadıklarını ve misyonlarını yerine getirmediklerini söyledi.

Yeni nesil komedyenler sünnet hokkabazı gibi!

MEHMET ÇALIŞKAN MAGAZİN
Senaryo yazarı Necef Uğurlu, usta tiyatrocu Erol Günaydın'ın "Yeni komedyenler çok korkak" eleştirisine destek verdi: Ekranda yapılan mizah, sünnet hokkabazlığı düzeyinde. Artık siyasi mizah yapan kimse kalmadı!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yeni nesil komedyenler sünnet hokkabazı gibi!
Usta tiyatrocu Erol Günaydın'ın ardından genç meslektaşlarını eleştiren mizahçılara, senarist Necef Uğurlu da katıldı. Uğurlu; Günaydın'ın "Yeni komedyenler çok korkak" sözlerini "Ekranlarda yapılan komedi, sünnet hokkabazlığının ötesine geçmiyor" diye destekledi. Şu sıralar 'Döngel Karhânesi Medya' adlı sinema filminin senaryosu üzerinde çalışan Necef Uğurlu, "Şimdiki komedyenler hem korkak hem de bu kadar çok para kazandıkları mesleklerine saygı duymuyorlar" dedi.

* Siyasi mizah neredeyse tarihe karıştı. Sizce neden böyle oldu?
Ben ve mizah, zorlu yollardan geçen iki dostuz ve benim tarzım siyasi mizahtır. Bu konuda kesinlikle taviz vermem. Genç komedyenlerin ekranlarda yaptığı mizah, sünnet hokkabazlığıdır! Siyasi komedi ise hiç kalmadı.

* Neden sünnet hokkabazlığı dediniz?
Mizah yapmanın iki yönü vardır. Biri insanları salt kahkahalara boğmak, diğeri kahkahalara boğarken bazı sorunlara dikkat çekmek, sorun yaratan kişileri eleştirmek. Sünnet törenlerinde yapılan mizah, kahkalara boğmaktan başka bir amacı olmayan mizahtır. Etkisi, sünnet töreni süresi kadardır. O tür mizahı yapanlara da hokkabaz denir!

MESLEKLERİNE KARŞI SAYGISIZLAR
* Siyasi mizah yapılmaması yaşanan dönemle mi, yoksa yeni nesil komedyenlerin dünyaya bakış tarzlarıyla mı ilgili?
Siyasi mizah yapmak tehlikelidir. Yeni nesil komedyenler cesur değil. Hiçbir risk almamak için siyasi mizah yapmıyorlar. Etliye sütlüye dokunmayarak, mizahın misyonunu görmezden geliyorlar. Büyük paralar kazandıkları mesleklerine saygı duymuyorlar ve darbe üstüne darbe indiriyorlar.

* Yeni nesil mizahçıların ortak özelliği belki de siyasi mizah yapma yetenekleri olmamasıdır...
Temel mesele bu insanların yeteneksiz olduğu değildir. Bu iş tamamen cesaret meselesidir. Hiçbir mizahçı toplumun sorunlarını görmezden gelme hakkına sahip değildir. Hele bu kadar çok para kazanan yeni nesil mizahçılar hiç değildir!

* Mizahçıların çok para kazanması, misyonlarıyla çelişkili bir durum mu?
Bugünün birçok ünlü ismi, eskiden parasızdı ama şimdi zengin. Doğal olarak hem servetlerinin getirilerinden, hem de ünlü olmalarından dolayı halkla iletişim konusunda problemleri var. Bu durum bir mizahçı için dezavantaj yaratabilir ama avantaj haline de getirilebilir. Çünkü parasızken fakirleri iyi anlıyorlardı. Şimdi paraları var, zenginleri iyi anlayabilirler. Herkese hitap edebilirler.
Haberin fotoğrafları