kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Arkadaşımız Sadık Güleç, Osman Öcalan'la Erbil'de görüştü.

Osman Öcalan: PKK, İran örgütü haline dönüşecek

SADIK GÜLEÇ ERBİL
PKK'dan ayrıldıktan sonra Süleymaniye yakınlarında yaşamaya başlayan Osman Öcalan tezkerenin örgütteki etkilerini anlattı. Öcalan, "25 bin kişilik profesyonel ordu ve çıkarılacak af PKK'nın sonu olur" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Osman Öcalan: PKK, İran örgütü haline dönüşecek
PJAK'la birlikte örgüte İran'dan katılım çok yoğunlaştı. Örgüt neredeyse İranlılaştı.

Kuzey Irak konusunda İran ve Araplar Türkiye'yi yanlış yönlendiriyor.

Kürt-Şii ittifakının gelişmesinden korkan İsrail, PJAK'a yardım ediyor.

PKK'nın bitmesi affa ve sınırlı siyasi hakların tanınmasına kalmıştır.


Türkiye'nin Irak yönetiminden istediği PKK'lıların listesinde PKK'dan ayrıldıktan sonra Süleymaniye yakınlarındaki Köysancak'da oturan Osman Öcalan ilk sıralarda yer alıyor. Eski ABD Ankara Büyükelçisi Marc Grossman da Kürt bölgesel yönetiminin PKK'lıları Türkiye'ye teslim etmesini ve ilk sıraya da Osman Öcalan'ı koymasını istemişti. SABAH Kuzey Irak'ın Erbil kentinde Osman Öcalan ile görüştü. Öcalan önemli ifşaatlarda bulundu. İşte Öcalan'a sorular ve yanıtları:

* K. Irak, Türkiye için tehdit mi?
Eğer birkaç yıl daha istikrar içinde yaşayabilirse komşu devletlere kafa tutabilecek askeri, siyasi ve ekonomik güce ulaşır. Türkiye bundan dolayı federal Kürt yönetimini birinci derecede tehlike olarak görüyor. Onu baskı altına almak, zayıflatmak, birinci hedefidir. ABD buna müsaade etmiyor. Türkiye açısından bu konuda bir başarı söz konusu değil.

* PKK, Türkiye'yi K. Irak'a çekiyor?
PKK Türkiye'yi buraya çekmek ister mi? Evet isteyebilir. Ama burada PKK'yı da aşan güçler var. Her şeyden önce İran, Türkiye'yi yanlış yönlendiriyor. Araplar, Türkiye'yi yanlış yönlendiriyor. Ayrıca bölgede İsrail'i yadsımamak gerekir. Irak'ta şu anda bir Kürt-İran ittifakı var. Iraklı Şiiler İran'ın bir kolu gibiler. Bu bir Kürt-Şii ittifakıdır. Bu ittifakının gelişmesinden korkan güçler de var. Federal Kürt yönetimi ile İran arasındaki ilişkiler bir çok gücün hoşuna gitmiyor. Bunların başında da İsrail geliyor.

* PJAK olayı nedir?
PJAK, 2003 yılının eylül ya da ekim aylarında kuruldu. Son bir yıldır da İran ile savaş halinde. Bu üç yıllık süre içinde İran'ın Kürt bölgesinde PKK'ya katılımlar çok yoğunlaştı. PKK'nın yüzde 40'ı Türkiye kökenlidir. Yüzde 20'si Suriye Kürtlerinden geliyor. Bana göre yüzde 30'u İran Kürtlerinden geliyor. Son durumda ise İran'dan gelen katılımlar Türkiye'yi geçiyor. Dolayısıyla PKK'nın hızla Türkiyelilikten çıkıp İranlılaştığını söyleyebiliriz. Bu PKK'nın taktiğini ve stratejisini etkileyecektir. Bir de İran, Türkiye kadar dış destek alan bir ülke değil. İran ordusu, Türk ordusu kadar örgütlü değil. PKK, Türkiye'de alamadığı sonuçları İran'da alabilir. PKK'nın İran kolu PJAK, diğer İran Kürt örgütlerini sollamıştır. PJAK. ABD ve İsrail, Türkiye'yi Kuzey Irak'da sıkıştırıp İran'a sürmek istiyorlar. Orada bir İran-PKK savaşı yaratmak istiyorlar. Bana göre ABD görüntüsü altında PJAK'a İsrail yardım ediyor.