kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
(Soldan sağa) Ezgi Ağcagül, Öznur Diri ve Cansu Söylemez, üniversitede okuyan Kardelenler'den...

Kardelenler üniversite yolunda

Pervin KAPLAN /HABER MERKEZİ
2000 yılında başlayan Kardelenler projesinden burs alan genç kızların pek çoğu artık üniversiteye gidiyor. Bu yıl üniversiteli olan üç öğrenciyle hayallerini konuştuk..
Cansu, Ezgi, Öznur.... Bu genç kızların bir başka adları daha var. Kardelenler... Turkcell'in Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile başlattığı ve ekonomik olanaksızlıklar yüzünden ailelerinin okula gönderemediği kız çocuklarına okul yolunu açan 'Kardelenler' projesinden adlarını alıyorlar. Özellikle Siirt, Van, Bitlis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak gibi kentlerde yaşayan ve okula gönderilmeyen kız çocukları bu proje sayesinde önce Kardelen oluyor, ardından da üniversiteli. İşte bu üç üniversiteli genç kız da; Kardelen bursu alıp liseden mezun olduktan sonra, bu yıl üniversiteyi kazanan 438 genç kız arasında yer alıyor. Bu öğrenciler arasında Cansu Söylemez gibi tıp fakültesini, Ezgi Ağcagül gibi mühendisliği, Öznur Diri gibi ebelik bölümlerini kazanan onlarca Kardelen var. Onların hayali kendileri gibi ekonomik zorluklar yüzünden güçlükle okuyan tüm kız çocuklarına örnek olmak ve doğdukları topraklara geri dönerek, hizmet edebilmek. Cansu Söylemez, Tunceli'den İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni kazandı. Memur bir baba ile ev kadını annenin üç çocuğundan biri. Altıncı sınıftan bu yana Kardelen bursu ile okuyan Cansu'nun hayali kendi deyimi ile kimsenin doktor ya da öğretmen olarak bulunmak istemediği Tunceli'ye doktor olarak geri dönmek: "Tunceli'de hem eğitim hem de sağlık problemleri yaşanıyor. Gelen doktorlar zorunlu sürelerini tamamladıktan sonra kalmak istemiyor. Ben Tunceli'ye doktor olarak geri döneceğim ve halkıma hizmet edeceğim."

EKONOMİK SIKINTI BAHANE
Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki kız çocuklarının aileleri tarafından okutulmak istenmediğini anlatan Cansu, "Maddi olanaksızlar nedeniyle kızlarını okutamadıklarını söylüyor olsalar da, çoğu kız çocuklarına değer vermediği için onları okula göndermiyor. Ekonomik sıkıntı bir bahane. Önce, babaların kafalarındaki kız çocuklarının okutulmasına gerek olmadığına ilişkin yanlış inancı değiştirmek gerekiyor," diye konuşuyor. İTÜ Telekomünikasyon Mühendisliği'ni kazanan şoför bir baba ile ev kadını annenin kızı Sivaslı Ezgi Ağcagül de, Haliç Üniversitesi'nin burslu ebelik bölümünde okuyan Sinoplu Öznur Diri de ailelerin ekonomik güçlerinin kendilerini üniversitede okutmaya yetmeyeceğini ve Kardelen bursu ile yaşamlarının değiştiğini anlatıyor. Liseden bu yana Kardelen bursu aldıklarını anlatan iki genç kız da "Bizim ailelerimiz gibi gerçekten kızların okumasını isteyen ancak çocuklarını maddi sıkıntılar yüzünden okula gönderemeyen aileler için bu burs çok şey ifade ediyor. Bizler bu sayede üniversiteye gelebildik," diye konuşuyor.