kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dışişleri Bakanı Babacan, Ortadoğu turundaki temasları sırasında İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüştü. Görüşmeye ilişkin açıklama yapılmadı.

İsrail, Ermeni tasarısını önlemek için devrede

Duygu GÜVENÇ ANKARA
İsrail Savunma Bakanı Barak, tasarıyı görüşecek ABD Komitesi'nin başkanı Lantos'u arayarak yasanın kabul edilmesi halinde bundan İsrail'in de olumsuz etkileneceği mesajını verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
İsrail, Ermeni tasarısını önlemek için devrede
İsrail, Ermeni soykırım iddialarıyla ile ilgili tasarının ABD Kongresi'nde kabul edilmemesi için devreye girdi. Tasarının kabul edilmesi halinde Ankara-Washington ilişkilerinin kötü etkilenmesinden endişe eden İsrail, bu kaygısını en üst düzeyde ABD'ye iletti. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Kudüs'teki temasları öncesinde Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tom Lantos'u arayarak, tasarının kabul edilmesinden İsrail'in de olumsuz etkileneceğini aktardı. Lantos ile yapılan telefon görüşmesi ve ABD'deki 30 kadar Yahudi kökenli senatör ve kongre üyesinin Washington'daki temasları da Babacan'a aktarıldı. Babacan, İsrail'de Başbakan Ehud Olmert, Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Ana Muhalefet lideri Başkanı Benyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Babacan bu temasları sırasında, ABD'deki etkin Yahudi lobisinin desteğini görmek istediklerini iletti. Olmert ve Livni başta olmak üzere, İsrail heyeti Babacan'a, "Biz Türkiye'nin ABD'deki en iyi avukatlarıyız. Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolünü ve önemini anlıyoruz. Türkiye'nin bu rolünü yaralayacak her şey bize de zarar verir" mesajı verdi. Babacan da, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin çok kuvvetli olduğunu gördüğünü belirtti.

ERDOĞAN'IN ZİYARETİ
Ermeni tasarısı oylanmadan önce Başbakan Erdoğan 5 Kasım'da ABD'ye gidecek. Erdoğan'ın 6 Kasım'da Beyaz Saray'da yapacağı görüşmenin ardından, tasarının kabul edilmesini önlemek için İsrail'i de ziyaret etmesi gündemde. Erdoğan'ın Kasım ayında veya 2008 yılı başında İsrail'i ziyaret etmesi bekleniyor.