kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Türkler Avrupalı gibi çıt kırıldım değil'

16.09.2007
Lehner Almanya doğumlu. Ama önce Amsterdam'a, ardından da bundan 11 yıl evvel Türkiye'ye yerleşmiş. Kendisi moda tasarımcısı ve İstanbul'un ona ilham verdiğini söylüyor. En büyük korkusu ise Türkiye'nin Avrupa'nın bir kopyası haline gelmesi.

* Türkler çevresine değer vermiyor, ne kadar muhteşem bir ülkede yaşadığınızı bazen unutuyorsunuz.

* İlk kez buraya geldiğimde herkes etrafımda dönüyordu, kendimi kral gibi hissettim.

* Avrupa'da her şey çalışmaktan ibaret. Oysa Türk insanı anı yaşamayı seviyor. Ben burada terapi görüyor gibiyim. Daha önce oturup çay içecek zamanım bile yoktu. Oysa Türkiye'de öyle değil, herkesin bir başkasına ayıracak vakti var. Burada ben de anı yaşıyorum. Tavla oynuyor, zar atıyor, çay içiyorum...

* Karışık, burada her sınıf var. Zaten burayı güzel yapan da bu karmaşa. Avrupa'daki gibi her şey steril olsa, Türkiye'nin bir farkı, bir özelliği kalmazdı. Ama gitgide daha Avrupa'ya benzemeye başladı. O kadar soğuk ve kuralcı olursa, buradan giderim. Buna hükümetin izin vermemesi gerekiyor.

* Önceki hükümetleri suçlamak istemiyorum ama son hükümet birçok değişiklik yaptı ve bunlar hissedildi. AKP'nin çağa ayak uydurduğunu söylemek mümkün.

* Türkiye, toleranslı, modern bir Müslüman ülkesi. Sanırım bu yüzden diğer Arap ülkeleri sizi çok kıskanıyor.

* Asgari ücret çok büyük problem. Sosyal güvence de yok. Sanırım bu yüzden Avrupalılar tembelleşiyor. İşi yoksa, ona hükümeti bakıyor ne de olsa. Ama Türk insanı öyle değil. Savaşmayı, mücadeleyi öğreniyor. Daha güçlü oluyor ve kolay kolay hastalanmıyor.

* Başörtüsü takmak isteyen takar. Bunun gazete sayfalarına taşınması, televizyon programlarında tartışılması anlamsız.