kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Misyonerler taciz ediliyor'

ABD'nin hazırladığı "Uluslararası Din Özgürlükleri Raporu"nda, "Türkiye'de hükümete rağmen misyonerler taciz ediliyor" görüşüne yer verildi..
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nun" 2007 yılı versiyonunda Türkiye de geniş yer buldu. Dünyanın pek çok bölgesindeki elçiliklerinden gelen bilgiler doğrultusunda hazırlanan raporun Türkiye başlığında, "Dini azınlık mensuplarının üst görevlere gelmesi engelleniyor" iddiasına yer verildi. Türban sorununa da yer verilen raporda, "İslamcılar'' diye nitelendirilen kesimin, laiklik yanlıları tarafından türbanı "siyasi bir araç'' olarak kullanmakla suçlandığı; laiklik yanlılarının, türban yasağının kaldırılması halinde bütün kadınların başını örtme yönünde baskı altına girecekleri endişesini taşıdıkları görüşlerine yer verildi. Raporda, Türk hükümetinin genel olarak dini özgürlüklere saygılı olduğu ve bu özgürlüklerin anayasayla korunduğu belirtilirken, "Müslümanlar ve diğer dinlere mensup kişiler için üniversiteler ve devlet kurumlarında belli kısıtlamaların devam ettiğine, bunu da hükümetin laikliği korumak adına yaptığına" dikkat çekildi. Raporda Müslüman olmayanlara karşı da taciz ve ayırımcılık olduğu iddia edildi. "Din değiştirme özgürlüğü" olmasına karşın böyle bir girişimde bulunmaya kalkanların şiddet gördüğü, dışlandığı belirtildi.

'TACİZ VAR'
Kendi dinlerini yaymaya çalışan bazı grupların engellemelerle karşılaştıkları ve tacize maruz kaldıkları öne sürülen raporda, Türkiye'de yaklaşık 1100 Hıristiyan misyonerin bulunduğu kaydedildi. Şubat 2006'da Katolik rahip Andrea Santoro'nun Trabzon'da bir kilisede öldürülmesi de hatırlatılırken, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile diğer hükümet yetkilileri bu cinayeti kınadı" denildi.