kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fehmi Koru: Abdullah Gül'le ilgili eksiklikleri söyleyeceğimize Hayrünnisa Hanım'ın başörtüsünü öne sürüyoruz, yani simgeler üzerinde duruyoruz!

'Çankaya normalleşecek'

26.08.2007
- Abdullah Gül'e neden karşı çıkılıyor? Tek neden eşinin türbanı mı?
- Hayrünnisa Hanım'ın başörtüsü Hayrünnisa Hanım'ı kötü yapmıyor, bu Abdullah Gül'ü kötü yapıyor! Yani biz başörtüsü diyoruz, eş diyoruz ama aslında konuştuğumuz kişi siyasetteki adam! Yani doğrudan Abdullah Gül'le ilgili eksiklikleri söyleyeceğimize, Hayrünnisa Hanım diyoruz. Aslında Hayrünnisa Hanım'ı tanısalar, eminim öyle bir kişinin Çankaya köşkünde first lady olmasını bizden daha çok arzu edecekler.

- Açar mısınız; onu tanısak neler bulurduk mesela?
- Yani o kadar kendi kişiliğine sahip, öyle değerlerle dolu, hem burada, hem dışarıda Türkiye'yi de, kadınları da, eşini de temsil edebilecek birikime sahip bir kişi ki... Onun başının örtüsüne bakacakları yerde kafasının içine baksalar ve yapmaya çalıştıklarını, yapabileceklerini gündeme getirseler, doğru bir seçim yapıldığını bileceklerdi. Mesela Gül bekâr olsaydı ne olacaktı? Karşı çıkmayacaklar mıydı? Bence çıkacaklardı. Deminden beri söylemeye çalıştığım şey şu; biz doğrudan olayın kendisine, kişinin kendisine, onun fikirlerine itiraz etmek yerine en başta şu bıyık hikayesinde söylediğim gibi simgeler üzerinden tartışıyoruz. Simgelerden hareketlerle bir sonuca vardığımız için, Hayrünnisa Hanım sorunmuş gibi görünüyor.

- Gül denildiğinde akla direkt askerin getirilmesi de bilinçli bir çalışma mı?
- Benim aklıma gelmiyor mesela! Medyadaki birtakım psikolojik savaş uzmanları yapıyor bunu, böylece askerleri tahrik etmeye çalışıyorlar, 'Bu size karşı geliyor' imasında bulunuyorlar aslında böyle bir şey olmadığı halde...

- Gül'ün Köşk'e çıkması sonrası bir gerginlik beklentisi var AKP içinde bile. Gergin günler kapıda mı sahiden?
- Böyle düşünenlerin sayısı çok değil. Tersine, diğer partilerde oy vermedikleri halde 'Gül seçilsin de Türkiye normalleşsin' diye bekleyen insanlar olduğunu biliyorum. Çünkü Abdullah Gül'ün oraya çıkması Türkiye'de gerçekten bir dönüm noktası olacak, korkularımızdan kurtulacağız.

- Nasıl korkulardan bahsediyorsunuz?
- Mesela ne diyor CHP sözcüleri? 'Gül olursa Çankaya irticanın kalesi olacak!' Bunu söylerken esas korkuları bu değil, Gül oraya çıktığında Çankaya'nın normalleşmenin kalesi olacağından korktuklarını düşünüyorum. Yani korkuları ortadan kalkacak! Bakacaklar ki Sezer'le Gül arasında anayasal yetkileri kullanma açısından fark yok. Ama Gül daha halka yakın, daha devlet kurumları arasında anayasanın emrettiği gibi bir uyumu sağlamaya çaba gösteriyor.