kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Abdullah Kalkan, Kayseri, Nazilli doğumlu. 1984’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 85’te de mesleğe başladı. 21 aydır Bodrum’da görevli.

Bu ilçeyi idare edebildiğim konusunda bile şüpheliyim!

ŞİRİN SEVER
12.08.2007
Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan "Sorunların büyüklüğü ve yoğunluğu karşısında Bodrum'u yönettiğim değil, idare edebildiğim konusunda bile şüpheliyim!" diyor..
Türkiye'nin en hızlı yaşayan, en gözde, en kalabalık, en eğlenceli tatil beldesinin kaymakamı Abdullah Kalkan. Onun da yaşadığı şehir kadar canlı, hızlı, iddialı, belki eğlenceli olması gerekiyordu bana göre. Ama değildi! Şart mıydı? Orası tartışılır ama deniz, kum, eğlence şehrinde bu kadar ciddiyet bence fazla! Amaç Bodrum'u ve sorunlarını konuşmaktı ama biz ne yaptık? Önce Mozelyum'da, sonra Bodrum Kalesi'nde uzun bir tarih dersi aldık! Ardından laptop'unu önüne koydu, ekranı açtı, araştırmalarını dizdi karşısına, uzun uzun, düşüne düşüne cevap verdi. Her şey mevzuata uygun yani! Kesinlikle sınırlarının dışına çıkmıyor, heyecanlanmıyor, asla o kaymakam gömleğini çıkarıp içini dökmüyor. Bu röportaj 4.5 saatlik uzun bir konuşmanın ardından ortaya çıktı; konferans notlarının dışına taşanları ilginize ve bilginize sunuyorum...

YENİ ARSA YOK!
- Türkiye'nin en gözde ama en sorunlu tatil bölgesinde 21 aydır kaymakamsınız. Nasıl geçti 21 ay, korkup yıldığınız oluyor mu hiç?
- Bu 21 ayda gözlemlerim, pek çok vatandaşla iletişimim, temaslarım, kurum ve kuruluşlarla görüşmelerim oldu. Amerika'yı yeniden keşfetmenin anlamı yok fakat mevcutları tespit etmek ve fotoğraflamak istedik. Ama şunu söyleyeyim; sorunların büyüklüğü ve yoğunluğu karşısında Bodrum'u yönettiğim değil, idare edebildiğimden bile şüpheye düşüyorum!

- Bodrum'da en büyük sorun, en derin yara nedir? - Yüzölçümü 557 kilometrekare. 363 kilometrekare orman alanı olduğu için yeni arsa üretilemiyor. Varolan arsa stoku hızlı bir şekilde tükeniyor. '35 sene önce Bodrum neydi, bugüne nasıl gelindi', herkes süreci iyi biliyor ama 30 sene ya da beş sene sonra Bodrum ne olacak, kimsenin cevabı yok! En büyük sorun da bunun sorulmayışı! EN ACİL BEŞ SORUN

- Somut konuşalım o zaman; Bodrum'un en acil ilk beş sorunu nedir? - En büyük problem içme suyu. İkincisi kanalizasyon ve arıtma. Üç, elektrik kesintileri. Dört, yollar ve trafik. Beş, katı atık depolaması... Bodrum'da yeni tesis yapımından önce bu altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Bunlar düzeltilmeden yapılacak her tesis mevcut sorunları daha da ağırlaştıracak. Çünkü Bodrum'un altyapısı Bodrum'un yükünü taşıyamıyor! Yeni yapılan her ev, her işletme, her tesis, her bina su istiyor, arıtma istiyor, kanalizasyon istiyor ama mevcuda yetişilemiyor ki! Bunları her bir belediyenin kendi ölçeğinde çözme lüksü yok. Bu sorunların Bodrum genelinde planlanıp, çözülmesi gerekiyor.

- Peki neden çözüm için adım atılmıyor? - Atılmıyor demeyelim; atılan adımlar yeterli değil.

- 'Bodrum bitti, bitiyor' hezeyanı var insanlarda. Ne kadar doğru bu? - Evet, böyle giderse Bodrum bitecek! Ama bunu söylerken maksadı aşmış olmak istemem. Bodrum bir turizm şehri olmaya devam edecek mi, devam ederse kişi başına ya da yatak başına kâr maliyet oranı ne kadar yükselecek, bunların hesabının yapılması lazım. Şu an bunu yapan yok.

- Yani Türkiye'nin en önemli turizm şehri başıboş mu? - 'Çok başlı' diyebiliriz onun yerine...

- Sorun tam da bundan mı kaynaklanıyor? 11 belediye var ve herkes kafasına göre hareket ettiği için mi çözüm yok? - Evet, Bodrum'da çok belediye olması, her belediyenin yerel kaygılarla hareket etmesi sorunların bütüncül çözümünü engelliyor. Belediyelerimiz de bu sorunlar karşısında eziliyor çünkü... Kocaeli'nde ya da İstanbul'da olduğu gibi büyükşehir belediyesi yaratmak gerekiyor acilen ya da mevcut belediyeler tek bir belediyeye indirgenebilir.
Haberin fotoğrafları