kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sinan Vardar’ın oğulları Mert (solda) ve Mete (sağda) Vardar da babalarının izinden gidiyor.

'Ortadoğu'dan 10 milyon turist bekliyoruz'

SONAT BAHAR
32 yılda 8 milyona yakın turisti Türkiye'ye getirdi Vardar Ailesi. Ama biz onları Vardar'lar olarak değil Jolly Tur olarak tanıyoruz. 20. yılını kutlayan Jolly Tur'un Onursal Başkanı Sinan Vardar ile 32 yıllık turizm geçmişini, turizmin geleceğini konuştuk..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Ortadoğu'dan 10 milyon turist bekliyoruz'
- 32 yıl önce hiç turist gelmeyen bir ülkede nasıl turizmci oldunuz?
- 16 sene futbol oynadım, arkadaş çevrem de genişti, günlük turlar yapmaya başladım. İlk başlarda sosyalleşmek için yapıyordum, sonra acente açtım. O zamanlar turist falan yok, tur operatörleri yok. Bayağı başarılı oldum, okul gezileri yapmaya başladım. Bayi toplantıları derken büyük bir yatırım şirketine genel müdür oldum iki sene sonra Vural Öger'le tanıştık. Jolly Tur'u kurduk. Alman turist getirmeye başladık. Sonra Özal'la turizm yatırımları başladı. 17 yılda Türkiye'ye en çok turisti ben getirdim.

- Sonra sanırım Alman turistler yetmemeye başladı size...
- Rusya'nın kokusunu almaya başladım. 2000 yılında Rusya'ya Mos Travel'ı kurduk. Hem Avrupa hem Rusya derken doymamaya başladım. Üç senedir çok büyük hamleler yapıyoruz. Bundan sonraki planımız İran, Irak, Suriye, Türki Cumhuriyetler'den önemli çapta turist getirmek.

- Nasıl bir potansiyel var Ortadoğu'da?
- Eğer bakanlık destek olursa ve o bölgelere tur operatörleri kurabilirsek, üç yıl içinde 10 milyon turist Ortadoğu'dan ülkemize gelir. Çünkü Avrupa ülkeleri bu bölge insanına vize vermiyor. Onlar tatile Türkiye'ye gelecekler. Geçtiğimiz yıl İran'dan 1 milyonun üzerinde turist geldi.

'KUMARHANELER AÇILSIN'

-Türkiye'de turizmin önündeki en önemli engeller neler?
- İthal edilen içkilere anormal vergi ödeniyor. Bu çok yanlış. Galatasaray'da bir kafede bir şişe şarap içen turiste 150 YTL hesap geliyor bundan çok şikayet var. İstanbul'un bazı bölgelerinde denize girilebiliyor. Yani İstanbul'u aile turizmine açmak lazım. Bu konuda çalışmaları görüyorum çok da hoşuma gidiyor. Bir de kumarhanelerin açılması gerekiyor. Belirli bölgelerde açarsanız, 1 milyar dolar döviz girer ülkeye. Sorunlar olmuştur geçmişte ama bunu kısıtlamak mümkün, 100 milyar lira vergi ödeyen, devlet bankalarında olmayan kişilere green kartlar verilebilir.

- Bu yıl durum ne? Seçimde kısa bir mola verildi ardından hız kesmeden devam mı ediyoruz?
- Avrupa'dan gelen turistte yüzde 5 azalma var ve bu artık böyle gider tıkandı çünkü. Bundan sonra Avrupa'dan gelen turistte önemli artışlar olacağını sanmıyorum. Çünkü Avrupa'da da ekonomik kriz var. Türkiye'ye gelmek için uçak gerekiyor. "Temmuz- ağustosta İstanbul'a niye turist gelmiyor?" denir, çünkü uçak yok.

- Hep eleştirilen bir nokta da Türkiye'ye fakir turistin gelmesidir. Gerçekten durum böyle mi?
- Evet dünyada Türkiye ucuz ülke olarak tanındı, onu zararlarını görüyoruz. Ama bugün Antalya'da 2-3 milyon dolara verilen villalar da var. Ruslar da kapış kapış alıyor. Bir sürü otel oldu, 1800 otel var 75 km.'lik Antalya sahilinde. Şimdi ikinci bölge olarak Dalaman ve civarını daha yeşil bırakarak yola devam etmeliyiz. Yeşilin azalması nedeniyle de Avrupalı turistte azalma var.

- Belli bir ülke turisti gelince diğerinin kaçması gibi bir şey söz konusu mu?
- Almanlarla Fransızlar hiçbir yerde beraber olmazlar. Ama Hollandalıyla Alman da birlikte olmak istemez. Ruslarla ilgili sıkıntı oldu ama onlar da birbirlerini benimsediler. Ruslar çabuk sinirlenen insanlar, ufak çatışmalar oluyor.

- Peki yabancıların mülk edinmesi sizin işlerinizi etkiliyor mu?
- "Türkiye satılıyor," falan dediler, yapmayın, bugün İspanya'da 1.5 milyon Alman ev almış, 80 Alman milletvekilinin evi var, o lobi İspanya turizmini geliştiriyor. Sıkıntımız da bu, Türkiye'ye gelen turist ülkesinde elçimiz oluyor. Avrupalı geliyor 10 gün kalıyor, evinin boş kalan zamanında arkadaşlarını yolluyor. Otelde kalmaktan daha çok para harcıyor. Bizim işimizi etkileyebilir ama etkilesin. Alanya bir Avrupa gibi oldu, harika oldu. Bunu oraya yerleşen Avrupalılara borçlu.