kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

BEYAZ TÜRK olmanın kriterleri

Sosyologlar, ekonomistler ve hatta siyaset bilimciler, Beyaz Türkler ve Kara Türkler kavramlarının sınıfsal kategoriler olarak düşünülmesini sakıncalı buluyor. Kültürel kategoriler olarak kabul ediyorlar. Hatta birtakım önyargılardan beslenen ve klik yaratmaya yönelik ayrım olarak görenler de var. Ama yine de bu kategorilerin altyapısında sınıfsal dinamiklerin bulunduğunu kabul ediyorlar. Bu nedenle Beyaz Türk kategorisinde yer almak için üç kriter sayılıyor: Zenginlik, soylu bir aileden gelmek ve seçkinlik. Beyaz Türk olmak için mutlaka paranızın olması gerekiyor. Soy da çok önemli çünkü Beyaz Türkler, başarılı ve sonradan paralı olan Kara Türklerden kendilerini soylarıyla ayırıyorlar: "Benden çok paran olabilir ama benim dedem Osmanlı paşası." Seçkinlik de kendini toplumun dışında ve üstünde gören bir algı. 'Onlar' ve 'biz' ayrımı seçkinlik duygusuyla yapılıyor. Bu üç temel kriterin yanı sıra yaşam tarzı olarak da Beyaz Türk olmanın özellikleri ve koşulları var. Çoğunlukla Kara Türklere karşıt olarak ortaya çıkan bu özelliklerin öne çıkanları şöyle:
* Beyaz Türkler tarafından Batı yaşam tarzı tercih ediliyor. Kara Türkler ise Doğu ve Güneydoğu Anadoluludur.

ETİLER'DE CHP ÖNDE

* İstanbul'da Etiler, Nişantaşı ve Suadiye gibi semtlerde oturulur. AKP Etiler'de oyunu artırdı ancak CHP açık ara önde. Bu semtte CHP 4 bin 761 oy aldı. AKP ise 1024 oyda kaldı. Teşvikiye'de ise CHP oyların yüzde 62.7'sini alırken AKP yüzde 10.9'da kaldı.
* Beyaz Türklerin yiyecekleri sembolik olarak suşidir. Kara Türkler'in ise kebap ve çiğ köftedir.
*
Beyaz Türkler karakteristik olarak kimseye benzemek istemez. Özellikleri ve zevkleri farklı olsun isterler. Siyah Türkler ise daha 'delikanlıdır.'
* Beyaz Türkler düğünlerini eski saraylarda, beş yıldızlı otellerin balo salonlarında yapar.
*
Cenazelerini Teşvikiye Camii'nde kaldırırlar.
* Seçkin mekânlardaki kültür ve sanat etkinliklerini takip ederler.
*
Siyasetle iç içedirler. Ülke gündemini yakından takip ederler.
* Tatillerini yurtdışında yaparlar. Türkiye'deki tatillerinde ise Güney ve Ege sahillerinde yatı tercih ederler.
*
Ulaşımda mutlaka uçak kullanılır. Ancak son dönemde Kara Türkler ile bu konuda bir çatışma halindeler. Uçak fiyatlarının düşürülme ve neredeyse otobüsle aynı fiyata gelmesiyle Kara Türkler de yoğunlukla havalimanlarını kullanmaya başladı. Bu durum Beyaz Türkleri rahatsız ediyor.
* Beyaz Türkler gece kulüplerinde, balolarda tanışarak evlenirler. Yine gecelerde papyon takarlar.
*
Taksiye bindiklerinde mutlaka arka koltuğa otururlar. Kara Türkler ise ön koltuğa.