kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nasıl yapıyorlar?

* Hacker'lar attığı bir e-mail ya da yaptıkları çekici internet siteleri aracılığıyla keylogger denilen casus programlar yolluyor. Mail'i açar ya da siteye girerseniz, program otomatik olarak bilgisayarınıza iniyor ve programlar menüsünden de görülemiyor. Böylece bilgisayarınızda yaptığınız her işlem, şifreler, bilgiler dahil klavyeden kullandığınız tuşlar, mouse hareketleriniz izlenebiliyor. Hacker bigisayarınızdan işlem yapabildiği gibi, diskinizdeki dosyaları kendisine de gönderebiliyor.

* Olta (phishing) mail de başka bir yöntem. Bankanın yazı dilini taklit eden bir mail geliyor, sizi ikna eden bir neden ile verilen linki tıklayarak bir siteye yönlendiriliyorsunuz. Bu da bilgisayarınıza girilmesinin yolunu açıyor.

* İnternete bağlandığınız anda, gerekli güvenlik programlarına sahip değilseniz, dünyadaki 1.5 milyar internet kullanıcısından herhangi biri bilgisayarınıza girebilir. Bunun için IP numaranızı bilmesi yeterli.

* Bankaların içlerinden bilgi sızdırılabiliyor. Geçtiğimiz günlerde bir milyon banka şifresi bir CD içerisinde ele geçirildi.

* Size ait olmayan bir bilgisayarda yaptığınız işlemler, bilgisayarda kurulu şifrelerinizi kaydeden programlar tarafından tespit edilebilir. Özellikle internet cafeler bunun en sık görüldüğü yerler.

* Wireless ile internete bağlandığınız her anda bir başkası sizin ağınıza ve sisteminize rahatlıkla girebilir. İnternete kesinlikle wirelessla bağlanmayın.