kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sosyolog Tanrıöver, Güzel ve Dahi'de erkekler lehine ırkçılık yapıldığı görüşünde.

Kadınlar dâhi, erkekler güzel olamaz mı?

Müjgan HALİS
Güzel ve Dâhi yarışmasının kadını aşağılamak ve cinsel obje olarak göstermek amacıyla yapıldığını savunan kadınlar, programın bir an önce yayından kaldırılmasını isitiyor...
Türk seyircileri yepyeni bir yarışmayla tanıştı, Güzel ve Dâhi Show TV ekranlarına 'Güzel ve Dâhi' adıyla arzı endam eyledi. Ancak işler bu kez yolunda gitmedi. Aralarında Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun da olduğu birçok kadın, programın yayından kaldırılması için RTÜK'e başvurdu. Buna karşın, programın yapımcısı Fatih Aksoy'un yanıtı, "Sen kendi işine ve aynaya bak," oldu. Medyada kadın hakları ihlallerini izleyen Medya İzleme Grubu (Mediz) yaptığı açıklamayla, ortaya çok doğru bir soru attı: Kadınlar dâhi, erkekler güzel olamaz mı? Açıklamada, kadınlara 'güzel ve akılsız' erkeklere 'zeki olma' rolünün biçildiğine dikkat çekildi ve Yayıncılık Etik İlkeleri hatırlatılarak, programın bir an önce yayından kaldırılmasını istedi.

RÖNTGEN KÜLTÜRÜ
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Tanrıöver de, 'telegerçeklik' olarak nitelediği bu tür programların izlenmesini, 'insanların röntgenciliğini gıdıklamalarına' bağlıyor. Kültürel geleneklerimizde bile bunun olduğunu söyleyen Tanrıöver, pencereye minder koymanın bunun önemli bir göstergesi olduğunu söylüyor. Tanrıöver yarışmaya sadece para için katılındığına da inanmıyor: "Televizyonda görünmenin en gözde meşruluk kaynağı olarak sunulduğu popüler kültürün de payı vardır."

KADINLARA PERVASIZLAR
Meselenin genç kadınların kamu önünde aşağılanması olduğunu söyleyen Tanrıöver, Türkiye'de gelişkin bir tüketici kültürü olmamasının da bu türden programlara yol açtığını öne sürüyor: "Genel kültürün yaygın olması güzel bir şey ama gençler İran'ın başkentini bilmiyor olabilirler, ama bir sürü genç kadın da bu ayrımcılığa karşı çıkıyor," diyor. Fransa'da BBG yarışması başladıktan kısa bir süre sonra Televizyon Tüketicileri Derneğ'nin televizyon şirketine ve BBG evine baskın düzenlediğini anlatan Tanrıöver, böylece aldatılmaya karşı çıktıklarını vurguluyor. Güzel ve Dâhi programıyla bir tür ırkçılık yapıldığını savunan Tanrıöver, Anayasa'yı ihlal pahasına programın yayınının sürdürüldüğünü kaydediyor: "Orada güzellerin yerine Müslümanları, dâhilerin yerine Yahudileri koysaydık, Türkiye'de böyle bir program yapılabilir miydi? Aşağılanan kadın olduğu için mi bu kadar pervasız olunuyor?"