kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Otoda rekabet garantiyi ömür boyuna uzattı

Otomotiv firmaları, yasaların tüketicilere tanıdığı garanti süreleri ve kilometre sınırlarıyla yetinmiyor. Hyundai'nin garanti süresini 5 yıla çıkarmasından sonra, Honda'da garantiyi 6 yıla uzattı. Son olarak ise Kia, Sorento için ömür boyu garanti vermeye başladı..
Otomotiv sektöründe yaşanan rekabet, garanti sürelerine de yansıdı. Artık, otomotiv firmaları yasaların tüketicilere tanıdığı garanti süreleri ve kilometre sınırlamalarıyla yetinmiyor. Bazı otomotiv firmaları iki yıl olan zorunlu garanti süresini uzatıyor. Garanti süresini uzatan ilk firma Hyundai oldu. Hyundai ürettiği araçlara 5 yıl veya 100 bin kilometre garantisi verdi. Ardından Honda, tüm modellerinde garanti süresini 6 yıl veya 150 bin kilometreye uzattı. Honda'nın verdiği garanti sadece ilk sahibinde değil, ikinci ya da üçüncü elde de devam ediyor. Koreli üretici Kia, Sorento modeli ile ömür boyu garanti devrini Türkiye'de başlatan marka oldu. Tüm yeni Sorento'larda 3 yıl veya 100 bin kilometrelik standart Kia garantisine ek olarak devreye girecek olan "Hayat Boyu ve Sınırsız Kilometre Özel Onarım Garantisi" aracın ilk sahibine verilecek. 2007 yılı boyunca sürecek uygulama, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Aracın ilk sahibine özel sınırsız kilometre garantisi Sorento müşterilerine hiçbir ekstra ücret talep etmeden sunulacak. Bu sistemin tek şartı, aracın tüm periyodik bakım ve kontrollerinin Kia yetkili servisleri tarafından önerilen kilometre ve zaman aralıklarında yapılması. İki yıl, 60 bin kilometre olan zorunlu garantiyi, üç yıl, 100 bin kilometreye çıkaran firmalar arasında, Kia, Chevrolet, Daihatsu, Jaguar, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Suzuki, Toyota ve Land Rover yer alıyor. Ford'da süreyi 2 yılda tutmasına rağmen, garantiyi 100 bin kilometre uyguluyor. Ancak, bunun yanında bazı firmalar da, garanti süresini bedeli karşılığında artırıyorlar.

İki yıl zorunluluk
Mekanik garanti dışında, birçok firma paslanmazlık garantisini de 12 yıl olarak uyguluyor. Paslanma ve mekanik sorunlara karşı uyguladıkları garanti sürelerini artırarak pazardaki paylarını artırmaya çalışan firmalar, bu yolla müşterilerin yetkili servislere olan bağlılık süresini de uzatmayı amaçlıyor. Bunda da, periodik bakımları düzenli olarak yetkili servislerde yapılmayan araçların garanti kapsamından çıkarılması etkili oluyor. Ayrıca, servislerin dışında araca müdahale edilmesi ya da parça değişiminde bulunulması da aracı garanti kapsamından çıkarıyor.

TÜM MARKALARIN GARANTİ SÜRELERİ
MARKA GARANTİ
SÜRESİ
Alfa Romeo 2 yıl
Audi 2 yıl
BMW 2 yıl
Chevrolet 3 yıl veya
100 bin km
Opel 2 yıl
Chrysler 2 yıl
Citroen 2 yıl
Dacia 2 yıl
Daihatsu 3 yıl veya
100 bin km
Fiat 2 yıl
Ford 2 yıl veya
100 bin km
Honda 6 yıl veya
150 bin km
Hyundai 5 yıl veya
100 bin km
Isuzu 2 yıl
Jaguar 3 yıl
Kia 3 yıl veya
100 bin km
Lada 2 yıl
Land Rover 3 yıl veya
100 bin km
Mazda 3 yıl veya
100 bin km
Mercedes Benz 2 yıl
Mini 2 yıl
Mitsubishi 3 yıl veya
100 bin km
Nissan 3 yıl veya
100 bin km
Peugeot 2 yıl
Proton 3 yıl
Renault 2 yıl
Saab 2 yıl
Seat 2 yıl
Skoda 2 yıl
Subaru 3 yıl veya
100 bin km
Suzuki 3 yıl veya
100 bin km
Tata 2 yıl veya
100 bin km
Volkswagen 2 yıl
Volvo 2 yıl
Haberin fotoğrafları