kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Festivalin açılış filmini izlemek için meydanı dolduran Mardinliler, iki filmi birden izlemeyi beklerken aniden bastıran yağmur yüzünden erkenden evlerine dönmek zorunda kaldılar.

Mardin'de film gibi film festivali

ERKAN SEVENLER
Bir sinema salonu bile olmayan Mardin'in bu yıl ikincisi düzenlenen film festivali, ilk gece fırtına kurbanı olsa da ilginç etkinlikleriyle dikkat çekiciydi. Üstelik seneye festivalin konuğu ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar olacakmış! ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mardin'de film gibi film festivali
Mimarisiyle, atmosferiyle sık sık film ve dizi setlerine ev sahipliği yapan Mardin, hiç gitmeyenlerin bile film ve fotoğraf karelerinden aşina olduğu bir şehir. Bol bol çekim yapılan ama bir sinema salonuna bile sahip olmayan Mardin, bu kez bir film festivaline sahne oldu. 'SineMardin' adıyla, 1-5 Haziran tarihlerinde bu yıl ikinci kez düzenlenen festival, açılışından itibaren film sahnelerini aratmayacak olaylarla renklendi. Festival, sakin bir gün batımında, film ve dizilere de dekor olan ve bugün postane olarak kullanılan Şahtana Ailesi Evi'ndeki açılışla başladı. Havanın kararmasıyla beraber konuklar, festivalin ilk gösterimlerinin yapılacağı eski hükümet konağı meydanına doğru hareket ettiler. Konuklar ulaştığında meydan, perdesi, iskemleleri, meşrubat büfesiyle bir açık hava sineması haline getirilmiş ve çoğu sandalye dolmuştu bile. Mihmandarlık görevi verilmiş olan, Mardin Halk Oyunları Ekibi üyelerinin konuklara yer göstermesinin ardından, herkes birazdan olacaklardan habersizken festivalin ilk filmini izlemeye başladı. Daha ilk makara bitmeden, nereden geldiği belli olmayan bir rüzgâr, meydanı altüst etmeye başlamıştı. Film izlemek şöyle dursun, rüzgârdan uçuşan toz topraktan gözleri açmak bile mümkün değildi.

DİZİLERE KARŞILAR
Fırtınaya rağmen makinistler, yerli üretim projeksiyon makinelerini de tehlikeye atarak bir süre direndiler. Hatta takdire şayan bir hareketle, filmin ikinci makarasını bile taktılar. Şiddetli rüzgâra rağmen bir kısım izleyici, ısrarla yerlerinden ayrılmayarak, kısılmış gözlerle filmi izlemeye çabalıyordu ki, yağmur başlayıverdi. Ve artık ısrar etmenin anlamsız olacağına karar veren makinistler de, projeksiyon odası olarak kullandıkları kamyonetin kasasına sıçrayarak cihazlarını kapadılar. İlk geceki talihsiz tecrübeden dolayı hükümet meydanındaki açık hava gösterimleri, programda yeniden aksama olmaması amacıyla Halk Eğitim Merkezi'ne alındı. Festivalin ikinci günü ilginç bir etkinliğe sahne oldu: Film Platosu Olarak Mardin Konferansı. Konferansın amacı, özellikle son zamanlarda televizyon dizilerinde Mardin'in yanlış tanıtılmasının önüne geçmekti. Yerel yöneticileri sinemacılarla buluşturan bu etkinliğe katılan Mardinlilerin ortak görüşü, özensiz dizi senaryolarının şehri yanlış yansıttığıydı. Mardinliler, şehirlerinin ağalık sisteminin yaşadığı, töre cinayetlerinin işlendiği, insanların ellerinde silahla dolaştığı, abartılı şivelerle konuştuğu bir yer olarak gösterilmesini istemiyordu. Konferansta konuşan Belediye Başkanı Metin Pamukçu; Mardin'e gelen film ekiplerini misafir gibi ağırladıklarını, ama bekledikleri karşılığı alamadıklarını söyledi. Konferansta, Mardin'de film çekmek isteyenlere danışmanlık hizmeti vermek için bir film ofisi kurulması fikri de tartışıldı. Yönetmen Ezel Akay, böyle bir ofis kurulursa ilk başvuranın kendisi olacağını söyledi.

ÇOCUKLAR FESTİVALİ SEVDİ
Film gösterimlerinin yanı sıra başka etkinliklerin de olması, festivalin bir şenlik havasında geçmesine vesile oldu. Yenişehir'de kurulan park ve gösterim çadırı çocuklar için hazırlanmıştı. Gerçi çocuklar, orijinal sesinden, alt yazıyla çizgi film izlemenin manasızlığı konusunda hemfikir olsalar da, oyun parkında hayatlarından memnunlardı ve ortak istekleri, sık sık böyle festivallerin yapılmasıydı. Festivalin en kalabalık etkinliği ise Ferhat Göçer'in stadyumdaki gece konseri oldu. Çocuk etkinlikleri, konseri, konferansıyla bildik film festivallerinden farklı bir çizgiye sahip olan Mardin Film Festivali'nin, ilk gecesindeki olumsuz hava şartları sonraki günlerde sürmedi. Fakat organizasyona etkileri son güne kadar devam etti. Festivali hakkıyla izlemek isteyenler, sürekli değişen programı takipte zorlandılar. Bu arada festival görevlilerinin, aksaklıklara rağmen izleyicilere yardımcı olma çabaları görülmeye değerdi. Önümüzdeki yıl da festivalin şenlik havasında geçeceğini tahmin etmek için, sihirli bir küreye sahip olmaya gerek yok. Üstelik festivalin program yönetmeni Zihni Tümer, gelecek yılki festival temasının Madrid ve onur konuğunun da Pedro Almodovar olacağını açıklamışken!
Haberin fotoğrafları