kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Duru Yıldırım,Deniz Çelik otelde garson. Restoran şefi Savaş Tatlı ve otelin ilham kaynağı İrina Yaroslavo kısa sürede yakın arkadaş olmuş.

Rus kızı Irina'nın fendi heteroseksüelleri yendi

MÜJGÂN HALİS
Kemer'de açılan Planet Victorya Oteli, sadece gay ve lezbiyenlere hizmet verecek. Çalışanların da eşcinsel olduğu otel, gizlilik ve güvenlik vaat ediyor. Kapıdan müşteri kabul etmeyen otelde kalmak için rezervasyon şart..
Türkiye'nin ilk gay-lezbiyen oteli açıldı ve haziran ayı itibariyle misafirlerini ağırlamaya başladı. Antalya'nın Kemer ilçesindeki Planet Victorya Oteli'nin sahipleri Diyarbakırlı Ramazan Harman ve Rus işkadını Svetlana Dobucevko. Yaklaşık 10 yıldır değişik dönemlerde Kemer'de tatil yapan Dobucevko'nun oteli açmasının en önemli nedeni Rus Milli Buz Hokeyi Takımı'nın kaptanı olan kız kardeşi Irina'nın lezbiyen olması. Kız kardeşinin Türkiye'ye sevgilisiyle geldiği dönemlerde özgür bir şekilde tatil yapamaması, Rusya'da önemli bir işkadını olan Dobucevko'ya bu özel oteli açma fikrini vermiş. Otelin genel müdürü Faruk Ok (28), 15 yıldır turizm sektörünün değişik alanlarında çalışmış deneyimli bir yönetici.

HERKES EŞCİNSEL
Türkiye'de cinsel azınlıklara yönelik bir turizm hizmeti vermemenin önemli bir eksiklik olduğunu söyleyen Ok, Avrupa Birliği hedefi olan bir ülkede bu eksikliği kapatmaktan gurur duyduklarını söylüyor. Otelin tadilatının üç buçuk ay sürdüğünü anlatan Ok, kendi otellerinin en önemli farkının sadece eşcinsellere hizmet vermek olduğunu ve mekânlarında heteroseksüelleri ağırlamayacaklarını vurguluyor. Planet Victorya Oteli'nin önemli bir özelliği de kapıdan müşteri kabul etmemesi. Internet üzerinden ve telefonla yapılan rezervasyonlar dışında, her önüne gelen "Ben eşcinselim, bana oda verin," deyip otelin kapısını çalamıyor: "Personelimizin yüzde 80'i de gay ve lezbiyen. Kimse kimseyi hor görmeyecek ve kınamayacak." Ok, otelin animasyon ekibini bile eşcinsellerden oluşturmuş. Gizlilik, güvenlik ve müşteri memnuniyetinden asla taviz vermemeleri ise diğer bir farkları. Eşcinselliğin artık bütün dünyada kabul edildiğini, ancak ülkemizde hâlâ önyargıyla karşılaşıldığını, bu yüzden müşterilerinin bu yöndeki taleplerinin kendilerini bu kararı almaya ittiğini anlatıyor: "Otelimize gelmek istediklerini ancak deşifre olmak istemediklerini söylüyorlar. Örneğin ailelerinin haberdar olmasını tercih etmiyorlar. Aralarında parlamentodan, sanat çevrelerinden insanlar bile var. Biz o insanlara diledikleri gibi, özgür bir şekilde tatil yapma imkânı sunuyoruz."

TALEP ÇOK
Otelde aşçılar ve birkaç yönetici dışında tamamen eşcinseller çalışıyor. Özellikle servis elemanları ve resepsiyonistlerin eşcinsel olması şart. Faruk Ok eşcinsel çalışan bulmakta hiç zorlanmadıklarını tam tersine gelen talebin kendisini şaşırttığını söylüyor: "İnanın o kadar çok telefon alıyorum ki... Aralarında bilgisayar mühendisi, tekstil mühendisi, hatta emekli askerlerin de olduğu birçok kişi arayıp burada çalışmak istediğini söylüyor. İnternetteki web sitemizden adresimizi bulup CV'lerini gönderiyorlar." Eleman alımında en çok fiziksel görünüşe ve diksiyona önem veriyor Ok ve 12 olan personel sayısını bir ay içinde 40'a yükseltmeyi planlıyor. Otelde eşcinsel olmayan çalışanlarla işe girişte bir ön konuşma yaptığını ve halk dilinde eşcinselliği aşağılayan tabirler kullanılmasını kesinlikle yasakladığının da altını çiziyor. Faruk Ok sadece eşcinsel çiftlerin değil, bir gay ya da lezbiyenin de tek başına otele gelebileceğini vurguluyor: "Ancak misafirimiz burada birinden hoşlanırsa yine bir hafta önceden rezervasyon yapmak ve bu süreyi beklemek zorunda." Otelin bir 'fuhuş yuvası' olarak algılanmaması için bu ilkeden taviz vermiyorlar. Nahoş durumlarla karşılaştıklarında ise kuralları kesin: "Hiçbir personelimiz otel içinde misafirimizle duygusal ilişki kuramaz. Aynı şeyi müşteri yaparsa, otelimizde ağırlayamayacağımızı kendisine iletiriz." Ancak çalışanlardan sadece mesai saati içinde sorumlu olabileceklerini özellikle belirtiyor.
Haberin fotoğrafları