kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

ABD çelikçilerin peşinde

Rekabet Kurumu sağolsun! Sayesinde Türk çelik üreticilerine yeniden ABD tarafından anti damping soruşturması başlatılıyor.
Konuyu, Türk Amerikan İşadamları Derneği'nin (TABA AmCham) perşembe akşamı 6.5 milyar doları yöneten ABD Ticaret Bakan Yardımcısı David Sampson adına verdiği özel davette öğrendim.
Doğrusu çok üzüldüm!..
İşin özü şu:
Rekabet Kurumu, 18 çelik üreticisi hakkında 2002-2004 yılları arasında manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle inceleme başlattı. 14 Ekim 2005'te yaptığı incelemeyle ilgili karar verdi:
"16 çelik üreticisi birlikte fiyatı yukarı çekti, hammadde alımında satıcılarla ortak karar alarak rekabet kurallarına ters davrandı."
Kardemir ve İsdemir hariç, Asil Çelik, Çemtaş, DilerYazıcı, Ege Çelik, Ekinciler, İÇDAŞ, Kroman Çelik, Çebitaş, Çolakoğlu Metalürji, Çukurova Çelik, Ege Metal, Erege, Habaş, İzmir Demir, Kaptan Demir Çelik ve Yeşilyurt Demir ceza aldı.
Ceza gelir de, şirketler boş durur mu?
Rekabet Kurumu'nun verdiği cezaya itiraz edip dava açtılar. Dava Danıştay'da, hukuki süreç bitmedi.
Ancak ABD'deki İnşaatTicaret Hareket Komitesi (RTAC) hiç vakit kaybetmeden harekete geçti. Rekabet Kurumu'nun web sitesindeki bu kararı aldı ve "1995-2005 yılları arasında Türk şirketleri rekabet kurallarına aykırı davrandı" diyerek bu yılın başında David Sampson'un başında olduğu Ticaret Bakanlığı'na şikayette bulununca soruşturma başladı.
Çolakoğlu ve Diler-Yazıcı inceleniyor. Diğer şirketler sırada.
Diyeceksiniz ki; "Ne var?"
Çok şey var!
Övünmek gibi olmasın ama 9 milyon tonla dünyanın en büyük inşaat demiri ihracatçısıyız. Çin'in önündeyiz. ABD'ye 2 milyon tonla en fazla ihracatı biz yapıyoruz. Çolakoğlu, HABAŞ, Ekinciler, İÇDAŞ, Yazıcı-Diler gibi Türk ihracatçıları ABD'ye yaptıkları ihracatta "ithalat vergisi" ödemiyor.
Daha ne olsun! Rekabet Kurumu işgüzarlık yaparken, ABD Ticaret Bakanlığı bir taşla iki kuş vurmaya çalışıyor? Nasıl mı?
ABD Ticaret Bakanlığı'nın hafta başında sessiz sedasız yaptığı Türkiye çıkarmasında çelik soruşturmasının yanına ilaç dosyası eklendi. Pazarlık başladı. Çünkü, ABD'li ilaç üreticileri Türkiye'den ilaç üretim ve dağıtım lisansı için izin istiyor. Türkiye ise bu konuda yeşil ışık yakmıyor.
Görünen köy kılavuz istemez! Güçlü ekonomiler, güçlü ulusal şirket yaratıyor. Ticari savaşlar her cephede kazanılıyor.
Türkiye'ye duyurulur!..