kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

150 yıllık Bursa İskender'e destek yok

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ısrar ediyor, Yavuz İskenderoğlu "Turquality" ye bir türlü giremiyor! Kolay değil! Bursa İskender ya da Kebapçı İskender, Türkiye'nin tam 150 yıllık markası. Aile dört kuşaktır bu işi yapıyor. Türkiye'de asırlık marka sayısı zaten beşi geçmiyor! O yüzden Yavuz İskenderoğlu'nun anlattıklarını dinleyince şaşırıp kaldım.
İskenderoğlu ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın bu yıl 5' incisini düzenlediği "Ulusal Girişim Kongresi" nden dönerken deniz otobüsünde karşılaştık. "İstanbul'dan Ankara'ya gideceğim" dedi!.. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda konuyu görüşecekmiş!..
Dört yılda dört görüşme!!!
Sıfıra sıfır, sonuç alınamıyor!.. Dış Ticaret Müsteşarlığı ilk müracatında, "Kebapçı İskender'i kapsama almam için paketlenmiş ürün olması şart!" diyerek geri çevirmiş. Tabii İskenderoğlu durur mu? Durmaz, elbet...
Çünkü İskenderoğlu'nu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan düzenli olarak takip ediyor. Bursa'ya her gelişinde, " Dünya yolculuğu ne oldu?" diye soruyor. Ama Başbakan'ın bu ısrarı bile 2003 yılında "turkquality" tebliğini kesmiyor. Tebliğ net!
Diyor ki; Mal kapsamında paketlenmiş ürüne yurtdışında 5 yıl boyunca tanıtım desteği verilir. Tekstilci, konfeksiyoncu ve yığınla şirket bu desteği aldı. Hatta Anadolu Efes Pazarlama, Pınar Süt, Şölen Çikolata ve Eti Gıda da bir süre önce destekten yararlandı. Ama turkquality yolu, Kebapçı İskender'e kapalı. Oysa Kebapçı İskender İstanbul'un yanında pek çok ülkede taklit ediliyor. Sadece İstanbul'da 150 sahte Bursa İskendercisi varmış. İskenderoğlu, "Yahu biz et mi satacağız? Yoksa kedi mi kovalayacağız!" diye durumu özetliyor.
Haklı değil mi? Markası her ülkede kapanın elinde kalıyor. Ama kendi ülkesi, en önemli markalarından birine destek vermiyor! Yavuz İskenderoğlu'nun Başbakan Erdoğan'la tanışması da ilginç... İskenderoğlu, Bursa'da büyük bir Müze Restoran yaptırmış, dünyanın parasını harcamış. Restoran deyip geçmeyin, içinde yok yok. Açılışını da Başbakan Erdoğan'ın yapmasını istemiş. " Sağolsun, Başbakan Erdoğan bizi kırmadı, açılışı yaptı. Marka yolculuğumuzu dinledi ve sonra yanında oturan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e, 'İlgilenin!' dedi," diye tanışmalarını anlatıyor.
Başbakan Erdoğan, böyle demiş, ama işin peşini bırakmış. Daha sonra iki kere Bursa'yı ziyaret etmiş ve her gelişinde de Yavuz İskenderoğlu'na "Ne oldu marka işi?" diye sormuş. İskender ne yapsın, Başbakan'a tebliği aşamamanın sıkıntısını söyleyemiyor. İskenderoğlu'nun işi de Başbakan Erdoğan'a rağmen bir türlü olmuyor!..