kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mumcu topu Ağar'a attı

ANKA
Yeni Haber
Merkez sağda işbirliği arayışı ve görüşmeleri gün boyu sürerken, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, aday listeleri konusunda topu DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'a attı.

Gün boyu görüşme trafiğini Ümitköy'deki evinde sürdüren Mumcu, akşam saatlerinde ise parti genel merkezinde yaptığı açıklamayla ittifak konusunda gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Mumcu, Ağar'la bütünleşme takvimi konusunda mutabakata vardıklarını belirtirken aday listeleri konusunda ise sorumluluğun Ağar'da olduğunu söyledi. Mumcu "kelle pazarlığı içinde değiliz, bu her iki partiye de zarar verir" dedi. Erkan Mumcu, ANAVATAN'ın DP listelerinden seçime girip girmeyeceğine partisinin yetkili organı MKYK'nın karar vereceğini belirterek "partim seçime tek başına girmek konusunda bir irade ortaya koyarsa partimin başında kahramanca mücadele etmeye hazırım" diye konuştu.

MERKEZ SAĞDA GÖRÜŞME TRAFİĞİ

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'la dün telefonla görüşen ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu bugün de gün boyu Ümitköy'deki evinde görüşme trafiği yaşadı. Merkez sağdaki seçim işbirliği çalışmalarının mimarı DP Ankara 1'nci bölge 1'nci sıra adayı Sinan Aygün ve eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, DP'nin ittifaka yönelik önerilerini Mumcu'ya iletti. Sabah saatlerinde yapılan görüşmeden çıkan sonuçlar hakkında Ağar'ı bilgilendiren Aygün-Özfatura ikilisi, öğleden sonra Mumcu'nun yeniden kapısını çaldı. Her iki görüşme de Mumcu'nun Ümitköy'deki evinde gerçekleştirilirken, görüşmelere ANAVATAN kanadından Grup başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Afyon Milletvekili Mahmut Koçak katıldı. Görüşmelerde kısa süre ANAVATAN milletvekilleri Reyhan Balandı ile Hüseyin Güler de yer aldı.

LİSTE KONUSUNDA SIKI PAZARLIK


Mumcu ile Ağar arasında seçimden sonra bütünleşme ve takvimi konusunda mutabakat sağlanırken, asıl sıkıntı ise aday listeleri konusunda yaşandı. ANAVATAN'ın 17 ilde listenin ilk sıralarında yer almak istediği, bunun yanı sıra büyükşehirlerde de yine ilk sıralardan ANAVATAN'lı adayların gösterilmesi talebinde bulunduğu öğrenildi. Ancak bu taleplerinin DP kanadında tam kabul görmediği kaydedildi.

MUMCU: KELLE PAZARLIĞI İÇİNDE DEĞİLİZ

İttifaka yönelik görüşme trafiğinin ardından Mumcu ile Ağar'ın bir araya gelmesi bekleniyordu ancak Mumcu parti genel merkezinde tek başına açıklama yaptı. Demokrat Parti ile bir süre önce yürütülen birleşme görüşmelerinin umut olduğunu belirten Mumcu, bu birleşmenin sağlanamaması konusunda ise "ne oldu neden oldu bunun tartışmasına girmeyeceğim. Biz ANAVATAN olarak şunu bilmek istedik, bu bütünleşmenin yöntemi ne olacak? Eşit temsili mümkün kılan kongre tarihi ne olacak? Teşkilatların bütünleşme takvimi nasıl olacak? Bir de aday listelerine yapılan müracaatlara listelerde hangi ölçüler içerisinde yer verilecek? Bu noktada süreç kesildi ve dün Ağar'la yaptığımız telefon görüşmesi bu süreci yeniden canlandırdı" diye konuştu.

Ağar'la bütünleşme takvimi konusunda mutabakat içinde olduklarını belirten Mumcu, "asıl istediğimiz bu birleşmenin samimi ve kalıcı olmasıdır. ANAVATAN olarak asıl önem verdiğimiz ilk iki maddedir" dedi. DP ile yürütülen ittifak görüşmelerinde "kelle pazarlığı" içinde olmadıklarını kaydeden Mumcu, böyle bir pazarlığın her iki partiye de zarar vereceğini söyledi.

SORUMLULUK AĞAR'DA

Anavatanlıların 22 Temmuz'da yapılacak seçime canla başla sarılması için "rencide etmeyen, onur kırmayan" bir tavır içinde olunması gerektiği uyarısında bulunan Mumcu, "Bu bütünleşmenin sorumluluğunu Ağar'a veriyorum. Samimiyet isteniyorsa bu aday listelerine de yansımalıdır.Yansımıyorsa bunun sorumluluğu Ağar'a ait olacaktır" dedi.

YAPILABİLECEK NE VARDI DA BEN YAPMADIM

Mumcu, yaptığı açıklamada kendisine yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Bütün eleştirileri sabır ve olgunlukla karşıladığını ifade eden Mumcu "herkes kendine şu soruyu sorsun, yapılabilecek ne vardı da ben onu yapmadım. Benim yaptığımın beşte birini yapacak kim var?Herkes kendini benim yerime koysun, bu soruların cevabını versin" diye konuştu.

DP ile yürütülen görüşmelerde aday listeleri konusunda hiçbir pazarlığı girmediğini kaydeden Mumcu, yaşanan sürecin kendisi açısından her türlü fedakarlığı göze aldığı bir süreç olduğunu belirterek "ANAVATAN kurumsal olarak yapabileceği fedakarlığın sonuna gelmiştir. ANAVATAN bu süreci onuruna yaraşır bir şekilde sürdürmek ve tamamlamak istemektedir. ANAVATAN'ın bana emanet olan hukukundan vazgeçmemi kimse benden istemesin. Bunu yapmayacağımı ilan ettim. Aksi emanete ihanet olur" diye konuştu.

DP'den aday listelerine ilişkin talepte bulunmayacaklarını yineleyen Mumcu, bütünleşme olması halinde ise aday olmayacağını "sade bir üyelik dışında hiçbir görev almayacağım" sözleriyle ortaya koydu.

PARTİM YOLA DEVAM DERSE MÜCADELE EDERİM

Mumcu, açıklamanın ardından partisinin yetkili organı MKYK'yı toplayacağını belirterek "partim tek başına seçime gitmek konusunda bir irade ortaya koyarsa partimin başında kahramanca mücadele vermeye hazırım" dedi.