kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Doğrudan sermaye etkisi

Dünyanın en yüksek faizini vermesi yabancıları Türkiye'ye çekiyor. Üstelik Türkiye bu faizi, milli gelire oranı açısından borcunu yaklaşık yarı yarıya düşürdüğü bir dönemde, yani iflas riskini azalttığı bir dönemde veriyor. Bu da yabancıları Türkiye'ye çekiyor. Yüksek faiz bir yerde yüksek cari açığın ve siyasi belirsizliklerin sigortası görevini üstlenmiş durumda. Portföy yatırımları yoluyla gelen yabancı sermaye döviz arzı yaratıyor. Kurun düşmesinin nedenlerinden birini oluşturuyor.
Kurun düşmesinin ve siyasi olaylara olumsuz tepki vermemesinin diğer bir nedeni de, Türkiye'ye gelen yabancı doğrudan sermayenin rekor düzeye çıkması. Büyük kuruluşların özelleştirmesinin tam da bu döneme denk gelmesiyle son bir yılda 25 milyar dolarlık doğrudan sermaye girişi gerçekleşti. Bu da, döviz arzını geçmiş dönemlerde hiç olmadığı kadar bollaştırdı ve kurların düzeyini belirleyici olmaya başladı.
Buna son bir yılda 25 milyar dolara varan özel sektörün dış borçlanması da eklendiğinde, cari açığın yanında yerlilerin döviz hesaplarını 25 milyar dolar artırmaları kuru yükseltmeye yetmiyor. Bu da bize yabancı sermaye akışında azalma veya tersine dönüş halinde kurun düşüş eğilimini tersine çevirebileceğini gösteriyor. Bütün siyasi belirsizliklere rağmen yabancının tavrı bu nedenlerle kur üzerinde belirleyici rol oynuyor.

- Sonuç - "Terazi tartıyla her şey vaktiyle" Türk Atasözü