kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dondurma, mama şekerleme, gazoz artık 'lüks' değil

KDV indirimiyle dondurulmuş gıda ile taze gıda, çiğ et ile işlenmiş et arasındaki fark kalkıyor. Yüzde 18 vergi ile 'lüks' muamelesi gören dondurma, mama ve şekerlemenin KDV'si de artık yüzde 8..
Hükümet, turizm ve gıda sektöründeki yeni KDV düzenlemesiyle, uzun süredir eleştirilen KDV uygulamalarını ortadan kaldırmış oldu. Önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni KDV oranlarıyla, bugüne kadar lüks ürün olarak değerlendirilen pek çok gıda maddesinin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. KDV indirimlerinin bir bölümü 1 Haziran 2007, bir bölümü de 1 Ocak 2008'den itibaren uygulanacak. Mevcut uygulamada taze sebze, meyve ile bunların konserve, turşu, salamura ve kurutulmuşlarının KDV'si yüzde 8 iken, dondurulmuş sebzeler ile meyve sularına yüzde 18 KDV uygulanıyordu. Bugünden itibaren bu ürünlerin KDV'sinin de yüzde 8 olmasına karar verildi. KDV indirimi kapsamına sucuk, salam, sosis, pastırma, her türlü çay, kahve, baharat, havyar, dondurma ve yenilen diğer buzlar, bisküvi, kek, gofret, soslar ve müstahzarları, çeşni ve lezzet verici karışımlar, hardal, ketçap, mayonez, çorbalar, et suları ve sofra tuzu da alındı. Bu ürünlerin KDV'si de 1 Haziran 2007'den geçerli olmak üzere yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Şeker pancarından elde edilen kristal ve kesme şekere yüzde 8 KDV uygulanırken, şeker kamışından elde edilen şekere yüzde 18 KDV uygulanıyordu. Kararname ile şeker kamışından elde edilen şekerin de KDV'si yüzde 8 olarak uygulanacak.

YÜK 800 MİLYON YTL
Yeni düzenlemede KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e inen ürünler arasında meşrubat, gazoz, kolalı içecekler, çikolata (beyaz çikolata hariç), şekerler, şekerlemeler, çikolata ve gofretler de yer aldı. Bu ürünlerde KDV bugünden itibaren yüzde 8'e inerken beyaz çikolatanın KDV'si 1 Ocak 2008'de yüzde 8'e inecek. 1 Ocak 2008'den itibaren lokanta, kebapçı, içkili lokanta, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan ya da diğer şekillerde yemek hizmeti sunulan yerlerde KDV oranı yüzde 8 olacak. Ancak, bu tür yerlerde verilen alkollü içkilerin KDV'si yüzde 18 olarak uygulanacak. Gazino, bar, diskotek, pavyon, birahanelarde ise KDV yine yüzde 18 olarak uygulanacak. Pastanelerin KDV'si de 1 Ocak 2008'den itibaren yüzde 8'e inecek. Bu arada CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, turizm ve gıdadaki KDV indiriminin 2008 bütçesine getireceği yükün 800 milyon YTL olacağını söyledi.