kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hazar'daki enerji savaşları Nabucco'yu rafa kaldırabilir

OLCAY AYDİLEK
Rusya'nın, Kazakistan ve Türkmenistan'la yaptığı petrol ve gaz anlaşması, Türkiye'de by-pass kaygısı yaratıyor. Uzmanlar, Nabucco ve Samsun-Ceyhan'ın ertelenmesinin gündeme gelebileceğini savunuyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hazar'daki enerji savaşları Nabucco'yu rafa kaldırabilir
Rusya'nın, Kazakistan ve Türkmenistan'la imzaladığı petrol ve doğalgaz anlaşması, bölgedeki enerji oyununun önemli aktörlerinden Türkiye'de by-pass kaygısı yarattı. Enerji uzmanlarına göre anlaşma, bölgedeki kaynakların Avrupa'ya taşınması için Türkiye'nin yürüttüğü Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi ile Nabucco Doğalgaz Projesi'nin ertelenmesine ya da rafa kaldırılmasına yol açacak. SABAH, Ankara'da yakından izlenen bu gelişmenin Türkiye'nin politikalarına ve halen süren gaz ve petrol projelerine olası etkileri konusunda sektörün nabzını tuttu.

UZMANLAR KAYGILI
Enerji Uzmanı Necdet Pamir, Rusya'nın imzaladığı anlaşmanın ayrıntılarının henüz ortaya çıkmadığını ancak, eldeki sınırlı bilgiler e göre bu anlaşmanın Nabucco ve Samsun-Ceyhan'ı, olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Anlaşmayla Rusya ve Kazakistan'ın, petrol ihracı konusunda ortak hareket edeceklerini tüm dünyaya duyurduklarını vurgulayan Pamir, "Bu anlaşma, bölgede üretilen petrolün, Rusya'nın önderliğinde başlatılan Burgaz-Dedeağaç hattına kaydırılması. Türkiye'yi by-pass eden gelişme" diyor. Pamir, Rusya'nın Türkmen gazını yeni bir hatla ülkesinden Avrupa'ya sevki konusunda da hamle yaptığını belirterek, "Bizi ilgilendiren en önemli projelerden biri Nabucco'ydu. Bu, Avrupa'nın kaynak çeşitlendirmesini hedefleyen 31 milyar metreküplük bir projeydi. Rusya'nın hamlesiyle bu proje de zora girdi" görüşünü savunuyor. BOTAŞ'ın eski doğalgaz alım ve kontrat devirleri daire başkanı ve enerji-doğalgaz danışmanı Ali Arif Aktürk de, son gelişmelerin Bakü- Tiflis-Ceyhan'ın (BTC) fizibilitesini olumsuz yönde etkileyeceğini, Samsun-Ceyhan ve Nabucco projelerinin de ertelenmesine, hatta rafa kaldırılmasına neden olacağını düşünüyor. Aktürk, Türkiye'nin Nabucco projesinde çok zaman kaybettiğini, Türkiye-Yunanistan doğalgaz projesinde Yunanistan ötesi boru hattı için çok fazla girişimde bulunamadığını savundu.