kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

Anne-babalar potansiyel çocuk katili gibi…

Başlığın ağır olduğunu ve birçok anne babadan tepki alacağımı biliyorum. Ama önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Her anne baba, çocuklarını sever. Onlar için yapamayacakları şey yoktur. Ancak, konu çocukların otomobildeki güvenliği olunca, bu kadar titiz olmuyorlar. Tüm dünyada saygınlığı ile tanınan ve referans olarak gösterilen
auto & motor sport dergisi, mayıs sayısında otomobilde çocuk güvenliğine yer verdi.
Habere göre, Avrupa'da 1993 yılından itibaren geçerli olan kanuna göre çocuklar 12 yaşını tamamlayana kadar, ya da boyu 1.5 metreye ulaşana kadar çocuk koltukları ile seyahat etmek zorunda. Ülkemizde ise 2006 yılı başından beri boyu 1.35 metreye kadar olan çocukların çocuk koltuğu kullanmasının zorunlu hale getirilmesine rağmen bu kural yalnızca kağıt üstünde kalıyor. Ne yazık ki, bir kaza durumunda, ölüm ya da ağır yaralanma riski çocuk koltuğu kullananlara oranla 7 kat daha fazla oluyor.
Kurallara rağmen Almanya'da bile yüzde 5'lik bir kesim otomobilde çocukları için önlem almıyor. Türkiye'de ise durum daha korkunç. Çocuk koltuğu kullanmak gibi bir güvenlik önlemi almayı bir kenara bırakın, bebekler ön koltukta annelerin kucağında seyahat ediyor. Ani bir frende çocuğun kafasının torpidoya ya da ön cama çarpacağını, bu vurdumduymazlığın çocuğun ölümüyle sonuçlanacağını düşünmüyorlar. Bu da onları potansiyel çocuk katili haline getiriyor. Çok sevdiğiniz çocuklarınızı hayata karşı koruduğunuz gibi otomobilde de koruyun. Tabii gerçekten seviyorsanız.