kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mayıs 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kamu maaş promosyonunun üçte ikisini çalışana verecek

(AA)
Memur maaşlarının kendilerine yatırılması karşılığında bankaların verdikleri promosyonların kullanımına standart getiriliyor. Maliye Bakanlığı üçte birin idareye, kalanın çalışana verilmesini istiyor..
Kamuda bankaların maaş promosyonlarının üçte bir ya da ona yakın bölümünün ilgili kuruma, geri kalanının ise kamu çalışanlarına verilmesi üzerinde duruluyor. Bakanlar Kurulu'nun geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan maaş promosyonlarıyla ilgili kararının ardından, kamuda promosyonda uygulama birliğinin sağlanması için bir genelge çıkarılıyor.

KOMİSYON KURULACAK
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nce hazırlanmakta olan genelgede, kamu personelinin maaşlarının yatırıldığı bankaların 'nakdi ya da ayni' maaş promosyonlarının dağıtım ve kullanım esasları belirlenecek. Üzerinde çalışılan yeni sisteme göre, kamu kuruluşlarında ilgili birim yöneticileri ile memur sendika temsilcilerinden oluşan komisyonlar kurulacak. Her bakanlık ya da kuruluştaki komisyon, maaşların yatırıldığı bankalarla her dönem için ayrı promosyon protokolleri düzenleyecek. Maliye Bakanlığı yetkilileri, maaş promosyonlarının en az üçte ikisinin çalışanlara, kalan bölümünün de idareye aktarılması görüşünü taşıyor. Bu modelde, çalışanların payı nakit ya da bonus olarak hesaplara geçirilecek. Bu işlem, vergiyle ilgili bir sorun yaşanmaması için veraset ve intikal vergisindeki "ivazsız intikal" şeklinde gerçekleştirilecek. Promosyonun kalan bölümü ise şartlı bağış olarak idarelerin kullanımına sunulacak. Ancak idareye verilecek pay da diğer hizmetler için değil çalışanlar için harcanacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, düzenleme ile ilgili şu değerlendirmede bulunuyor: "İlgili düzenlemelerde, 'Mevduata faiz dışı menfaat temin edilemez' hükmü bulunuyordu. Bakanlar Kurulu kararı ile bu kalktı. Bu şekilde sadece memurlar için değil herkese bankalarla promosyon anlaşmaları yapabilme imkânı getirildi. Biz de bu düzenlemenin ardından kamuda maaş promosyonlarında uygulama birliğini sağlamak amacıyla bir genelge çıkarma kararı aldık. Bu genelge ile promosyonlarda yeknesaklık sağlayacağız. "

BÜROLARA KLİMA TAKILIR
Oranları kesinleştirmeden önce kamudaki uygulamaların inceleneceğini belirten Maliye Bakanlığı yetkilileri, kendi önerilerinde idare payının örneğin çalışma mekânlarına klima takılması, memurlara damacana su alınması gibi hizmetler için harcanabileceğini ifade ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki promosyonların da bu çerçevede okullara bilgisayar alımında kullanılabileceğine dikkat çekiliyor.