kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Merve Kavakçı olayı

13.05.2007
- Siz darbe sözcüğünün d'sinden bile ürperdiğiniz halde, neden Merve Kavakçı'nın Meclis'te başörtülü yemin etmesine arka çıktınız?
- O kurgulanmış bir olay değildi. Merve dışardan beni cep telefonumdan arayıp "Nazlı Abla salona gireceğim, tek başıma çekiniyorum, yanıma gel," diye yardım istedi. Ne yapacaktım? "Sen başının çaresine bak," mı diyecektim? Kaldı ki Merve, seçilmiş ve Yüksek Seçim Kurulu'ndan mazbatasını almış bir milletvekiliydi.

- Sizin Fazilet Partisi gibi bir partide ne işiniz olabilir o sıra?
- 28 Şubat süreci Refah Partisi'ni hedef almıştı. Ben o sırada Akşam gazetesinde yazı yazıyordum. Refah Partisi'ni desteklediğimi söyledim. Bu partinin görüşlerini benimsediğim için değil, demokratik bir tavır olarak. Refah kapatılıp da Fazilet kuruldu. Yapılan anketlerde benim ismim ön plana çıkmış. Teklif ettiler; seçimlere girdim, milletvekili seçildim.

- Pardon ama sizin gibi bir 'kadın' 'İslami bir programı olan ve de kadınların özgürleşmesine, kamusal alanda çağdaş koşullar içinde yer almasına karşı çıkan, kadınları eve, ev kadınlığına hapseden bir ideolojinin temsilcisi' partiye neden yakınlık duysun?
- Ben başörtüsünün laik cumhuriyete karşı sembolik bir değer olduğunu düşünmüyorum. Muhafazakâr aileler, kızlarını üniversiteye yolluyor, okutmak istiyor veya çalışmalarına karşı çıkmıyor. Önemli olan bu, başörtüsü değil. Atatürk, Konya'da Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin bir toplantısında, neyi istediğini şu şekilde açıklamıştı: "Kadınlar, dini inançları gereği başını örtsünler ama, bu onların erkeklerle omuz omuza çalışmalarını engellemesin." Atatürk bugün yaşasa, başörtülü kadınların laik cumhuriyet adına eve kapatılmalarına karşı çıkardı. Kendi ayakları üzerinde duran başörtülü bir feministi, başı açık ama, üç beş kuruş için kendisini kocasına mahkûm hisseden bir başka kadına tercih ederdi.

- Bir feminist neden kendi rızasıyla başörtüsü taksın ki?
- Neden takmasın ki. Herkes, kendi hayatından sorumlu değil mi? O başörtüsünü ikinci sınıf bir durum gibi görmüyor; inancını yaşadığını düşünüyor.