kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Haftanın yorgunluğu iskelede kalsın

Enif YAVUZ
Adalar, özellikle İstanbulluların hafta sonları şehrin yoğunluğundan kaçabilecek en yakın durak. Vapura bindiğiniz anda haftanın yorgunluğunu geride bırakıp hayallere dalacağınız bu adalardan Büyükada'yı gezmenin tam zamanı..
Büyükada'nın (Prinkipo) ünlü Aya Yorgi Kilisesi, adını, adanın en yüksek tepesi olan Aya Yorgi'den alıyor. Büyükada'da dokuz Rum Ortodoks, bir Ermeni, bir Latin kilisesi ile bir Musevi Sinagogu bulunuyor. Aya Yorgi bugünkü haliyle 1905 yılında yapılmış. Ancak çan kulesinin tarihi 1870'lere kadar gidiyor. Eski adalıların özlediği lezzetleri sunan bir Rum ustanın yetiştirdiği Hüseyin Bey'in Büyükada Fırını, burada kahvaltınızı alabileceğiniz en güzel adreslerden biri. Sonra faytonla bir tur yapabilir veya bisiklet kiralayıp adayı keşfe çıkabilirsiniz. İskeleden sonra karşınıza çıkan dondurmacıların, taze meyvelerle yapılmış dondurmalarından tatmayı da ihmal etmeyin. Gerçek bir çam, mimoza, akasya ve erguvan diyarı burası. Âşıklar Gazinosu, Lunapark Gazinosu ve Yahya Kemal'in Viranbağ şiirini yazdığı Viranbağ Gazinosu (aynı zamanda Dönülmez Akşamın Ufkundayız şarkısının sözlerinin de yazıldığı yerdir) çam kokusuyla sizi büyülüyor. Avrupa'nın en büyük monoblok ahşap yapısı olan Rum Yetimhanesi'ni gözden kaçırmak imkansız. Çankaya Oteli, Agopyan Köşkü, Fabiato Köşkü ve 1929'da Stalin yönetiminden kaçan Leon Troçki'nin sürgünde yaşadığı kırmızı kuleli İlyasko Köşkü ise görülmesi gereken mimari eserler arasında. Yürümekten yorulduysanız, öğlen yemeğinizi iskeledeki balıkçılarda yiyebilirsiniz. Örneğin, Milto taze balığı ve meze çeşitleriyle yıllardır Büyükadalılar'ın favorisi.

DENİZE GİRİLECEK YERLER
Adanın en ünlü plajı ise Yörükali Plajı. Denize girebileceğiniz diğer yerler Değirmen ve Prenses Plajı. Ayrıca sadece üye olanların girebildiği Su Sporları Kulübü ve Anadolu Kulüp de var. Akşam yemeğinizi Aya Yorgi tepesinde bulunan Yücetepe Restoran'da bir tarafta güneşin batımını, diğer tarafta ay doğumunu izleyerek yiyebilirsiniz. Kilise şarapları, Naciye Hanım'ın muhteşem yemekleri ve mezeleri eşliğinde oldukça keyifli saatler geçirmeye hazır olun. Gece konaklamak isteyenler için Splendid Otel, Club Mavi, Prenses Otel, Saydam Planet Otel ve Villa Rıfat seçenekler arasında.

Splendid Otel
Tel:
(0216) 382 69 50
Prenses Otel
Tel:
(0216) 382 16 28
Saydam Planet Otel
Tel:
(0216) 382 26 70
Club Mavi
Tel:
(0216) 382 60 75
Villa Rıfat
Tel:
(0216) 382 60 68
İdeal Pansiyon
Tel:
(0216) 382 68 57
Haberin fotoğrafları