kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Bu hezeyana, bu cinayetler az bile!'

29.04.2007
- Bu insanların canavara dönüşmesi bir cinnet getirme hali midir?
- Bu öyle çok anlık değil ama daha geniş bir zaman diliminde gösterilen bir cinnet hali. Türkiye toplumunun çoğunluğu cinnet halinde zaten! Dikkat ediyorum; biri karısını doğruyor, psikologlara soruyorlar, yalnızca psikolojik bir analiz yapılıyor. 'Hitler nasıl bir adamdı?' diye soruyorlar, psikiyatrik analiz yapılıyor. İşkenceciler için 'patolojik insanlardır' deniyor. Bir 'ak-kara mekanizması'nı kullanıyoruz. 'Bizle hiçbir alakası yok, onlar sapık ya da anormal ya da patolojik; dolayısıyla biz temiziz, biz sıyırdık bu işten' demiş oluyoruz. Bu çok tehlikeli. Çünkü hepimizin katkısı var bunda.

- Nasıl bir katkı bu?
- Bir şekilde kışkırtmışlığımız var, göz yummuşluğumuz var, ciddiye almamışlığımız var! Ben şöyle bir soru sormak taraftarıyım; 5-10 yıldır bu kadar hezeyanlı bir politik kültür devam ederken, niye bu kadar az cinayet işlendi? Asıl soru bu!

- Az mı buluyorsunuz sayıyı?
- Hâlâ demek ki toplumun önemli kesiminde, aklıselimin ağır bastığı yerler var! O cinnet hali, hezeyan hali söylem düzeyinde varsa da eylem düzeyinde o kadar zıvanadan çıkmış değiliz. Ama önlem alınmazsa çok yaygın Türk-Kürt çatışmaları görülebilir, Ermenilere yönelik daha yaygın şiddet eylemleri görülebilir. Dink cinayeti bunların sonunda oldu.