kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Türkiye'de katile katil denilmiyor!'

29.04.2007
- Kahramanlaşma duygusu da cinayet işlemeye teşvik ediyor mu? 'Kurtlar Vadisi'nde olduğu gibi, kahraman yaratma sevdamız da sebep olabilir mi bu olanlara?
- Kuşkusuz öyle bir boyutu da var. Kurtlar Vadisi bu işi çok popülerleştirdi tabii ama sırf o da değil; mesela Susurluk... "Bu millet için kurşun atan da şereflidir," diyen Tansu Çiller... Yani mesele şuna geliyor; Türkiye'de katile katil denemiyor bir süredir! Yani bizim işimize yarayabilecek tarzda katiller kahraman kabul ediliyorlar katil oldukları halde! Bunların içinde Abdullah Çatlı da var, Mehmet Ali Ağca da... Cezaevinden çıktığında nasıl karşılandığını hatırlayın. Kurtlar Vadisi'nin nasıl sonuçlandığını hatırlayın; yüzlerce insanı katletmiş katiller, devlet tarafından toplum kahramanı diye mahkemeden salıveriliyor. Susurluk'u bir anlamda beraat ettiren bir dizidir bu.

- Şimdi bu katillerde de özenme durumu olabilir mi?
- Tabii! Yani ciddi yaptırımı olan bir şey değil bu tür katillik Türkiye'de. Kahramanlık ve katillik bir arada gidebiliyor! 'Hiç kimse' olarak düşünüyorsanız kendinizi, herhangi bir gelecek umudunuz yoksa, iş umudunuz yoksa nasıl göstereceksiniz kendinizi? Böyle binlerce genç olabilir Türkiye'de; kendini göstermek, ispat etmek, bazı çevrelerce iyi anılmak için bir imkân! Çünkü lanetlenmiyor. Toplumun yüzde 90'ı bu tür eylemleri net bir şekilde lanetleyebilse, bu kadar cinayet olmazdı.