kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Hastalar yeniden kitap okuyup, tv seyrediyor

* Nasıl tedavi ediyorsunuz?
Geçen seneye kadar ancak fotodinamik tedavi uyguluyorduk. Bu da hastalığın sadece ilerlemesini durdurabiliyordu. Yani azalmış görmeyi geri getirmiyordu. Ama geçen yıldan bu yana uygulanan tedavilerle, azalmış görmeyi artırabilme şansımız ortaya çıktı. Artık göz içine yapılan enjeksiyonlar sayesinde, azalmış görmeyi üç hafta içinde artırabiliyoruz. Altı haftada bir yapılan enjeksiyonlarla hastalar kaybettikleri görmeye tekrar kavuşabiliyorlar. Sarı nokta nedeniyle kitap okuyamayan hastalar yeniden kitap okumaya, yeniden televizyon seyretmeye başladılar. Diyabet ya da tavuk karası nedeniyle gözün sarı noktasında oluşan ödem yani şişlik de bu enjeksiyonlarla azaltılarak görme artırabiliyor. Ancak yanlış anlaşılmasın; bu yöntemle diyabeti ya da tavuk karasını tedavi etmiyoruz. Ama bu hastalıkların neden olduğu sarı noktadaki ödemi çözerek, o hastalara görme artışı sağlayabiliyoruz.

HASTALAR İYİLEŞİYOR

* Bu hastalığın tedavi alternatifleri neler?
Sarı nokta hastalığının tedavisinde çok da alternatif bulunmuyor. Hastalık tedavisinde bugüne dek en yaygın şekilde kullanılan 'fotodinamik lazer'le, hastalığın durdurabilmesi ya da daha kötüye gitmesi önlenebiliyor. Bu tedavi, ancak 'yaş sarı nokta' denilen hasta grubuna uygulanabiliyor ve yüzde 30 oranında başarı sağlıyor. Hasta uygulamadan sonra iki gün evinde istirahat ediyor. Özel koruyucu gözlük takıyor ve ciltte bazı rahatsızlıkların oluşmaması için cildini güneş ışığından koruyor. Tedavi üç ayda bir tekrarlanıyor ve hasta iki yıl süreyle izleniyor. Enjeksiyon ise dünyada da son bir yıl içinde uygulanan yepyeni bir yöntem. Ancak daha etkili olması için klasik tedavi yöntemi fotodinamik terapi ya da lazer ile birlikte uygulayabiliyoruz. Koldan verilen özel ışığa duyarlı boya maddesiyle uygulanan fotodinamik tedavi ve lazere ek olarak birlikte enjeksiyon tedavisi de uygulandığında; başarı oranı yüzde 80'lere varıyor.

* Bu tedavinin riski var mı?
Binde iki enfeksiyon riski var. Kalçaya yapılan iğne kadar bir riski var. Üstelik tedavisi mümkün. Ancak bizim henüz başımıza gelmedi.

KOMBİNE TEDAVİ ETKİLİ

* Hasta fotodinamik tedaviyi mi yoksa enjeksiyon tedavisini mi seçeceğine kendi karar verebilir mi?
Hayır buna doktor karar verir. Eğer hastalık ilerlemiş durumdaysa iki tedavi yönteminin birarada kullanılmasını öneriyoruz. Enjeksiyon tedavisinin, fotodinamik tedaviye göre pek çok avantajı var. Bu yöntem tek başına yapılabildiği gibi fotodinamikle de kombine edilebiliyor. Fotodinamik yapılmış hastaya da uygulanabiliyor. Buna 'kombine tedavi' deniliyor. Hastaların hemen hepsine uygulanabiliyor. Bununla birlikte tedavide başarı oranı yüzde 80- 90'lara kadar çıkıyor. İlaç tedavisi, enjeksiyon olarak uygulanıyor. İğne, gözün içine yapılıyor. Hastaya bir kısıtlama verilmiyor. Cevap verdiği takdirde hastaların 4 ila 6 haftada bir, ilacı tekrar ettirmeleri gerekli. Sonuç birinci haftadan itibaren anlaşılmış oluyor. Tedavi sonrası yalnızca hastalığın düzelmesi değil, iyileşmesi de sağlanabiliyor.

* Sosyal güvenlik kuruluşları tedavinin masrafını karşılıyor mu?
Emekli Sandığı, fotodinamik tedaviyi karşılıyor. Ancak enjeksiyon tedavisini, hastaların kendisinin karşılaması gerekiyor.