SABAH - 24/03/2007 - Mehmet Barlas
kapat
   
24 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

İyimserler uçağı, kötümserler de paraşütü icat ettiler

Yine içi döndük. Hem cumhurbaşkanı seçimi, hem de genel seçimler bu yıl yapılacağı için, içe dönmemiz doğal olarak da kabul edilebilir. Ama bu içe dönüşün, bize dünya gerçeklerini de unutturmaması gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki Türkiye'nin tüm "Milli dava "ları, aynı zamanda birer "Uluslararası sorun " da.
Örneğin Türkiye'nin "Kürt Realitesi" artık çok önemli bir Ortadoğu realitesi de. Irak'ta 4 yıldır süren Amerikan işgalinin en önemli sonucunun, Iraklı Kürtlerin özerkliklerini güvenceye almaları olduğu yazılıp söylenmekte. Bu özerkliğin bir bağımsız devlete dayanması ihtimali üzerindeki değerlendirmeler de hiç bitmiyor.
Olaya bir başka açıdan bakınca, ABD'nin bölgedeki en güvenilir müttefikleri arasında, Iraklı Kürtlerin geldiğini de söyleyebiliriz.
Türkiye'nin AB üyeliği yolundaki en somut engelinin "Kıbrıs'taki çözümsüzlük" olduğunu da hiç unutmamalıyız. Bu açıdan Kıbrıs sade bizim bir "Milli davamız " değil, aynı zamanda Avrupa Birliği'nin de bir iç meselesi.

DRAMATİK İKİLEMLER
Kuzey Irak dolayısıyla ABD'yle, Kıbrıs dolayısıyla da AB'yle problemli olmayı sürdürmek, iç politika için de dış politika için de, herhalde içinden çıkılması gerekli bir ikilemi yansıtıyor. Bu sorunlar, kimin cumhurbaşkanı olacağı veya genel seçimde kimin kazanacağı kadar ciddiye alınmalı. Çünkü kaç tane cumhurbaşkanı seçildi ve emekli oldu, kaç seçimde kimler kazandı kaybetti artık hatırlamıyoruz. Buna karşı Güneydoğu sorunu da, Kıbrıs meselesi de kuşaklar öncesindeki gibi hala birer kriz kaynağı konumundalar.
Bu arada Türkiye'nin dünyadaki yerinin ne olduğuna ilişkin tartışmaların içeriği de, içe dönüşün yansımaları ile dolu.
Hiç unutmayalım ki tüm yaşamımız kuşaklar boyudur hep "Mutlu yarınlar" vaat edenlerin söylemleri arasında geçti. Bu, Tek Parti döneminde "Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak" diye anlatılırdı, 1950'lerde "Nurlu ufuklar" denilirdi. 1980'lerde "21'inci yüzyıl Türk Asrı olacak" denilmişti, şimdi de "Kişi başına 10 bin dolar gelir payı" şeklinde bir hedef var önümüzde.
Aradan geçen yıllar boyunca büyük yatırımlar her alanda gerçekleştirildi ama aynı sürede nüfusumuz da 70 milyona dayandı. Yapılanlar ne kadar büyük olsalar da, sosyal adalet dengesizlikleri ve yaygın işsizlik dün de vardı, bugün de var. Ekonomide başarılar ve çözüm bekleyen sorunlar hep birlikte, dünden bugüne ve yarına taşınıyorlar.

UÇAK VE PARAŞÜT
Bu arada kimse kimseye ülkeye hizmet ettiği için teşekkür etmiyor. Siyasete girenler yaptıklarıyla değil yapamadıkları ile anılıyor. Bazıları ise
"Battık, batıyoruz" edebiyatını yeni yüzyıllara taşımayı, siyasetin gereği olarak görmekte. Sanki devletçi dönemde herkes müreffeh ve mutluymuş gibi veya korumacı duvarlar arkasındaki karma ekonomide hiç kriz yaşamamış gibi, şimdiki sermaye girişlerini de, ihracat artışını da kınamayı sürdürüyorlar. Sanki şalvarlı ve çarıklı köylülerin TBMM önünden geçmelerinin yasak olduğu dönemlerde Türkiye'de her şey mükemmelmiş gibi masalların anlatıldığını bile duymuyor muyuz?
Bernard Shaw'un "İyimserler uçağı, kötüm serler de paraşütü icat ettiler" dediği gibi, Türkiye'de seçmen kitleleri de uçak ile paraşüt arasındaki tercihlere sıkıştırılmak isteniyor. Bu tercihler arasında siyasetçiler yerine bürokratların ağırlıklı olduğu demokrasi modelleri bile var. Veya yabancı sermayeye kapıların kapatıldığı ve özelleştirmelerin
"Vatanı satmak "la eş anlamlı sayıldığı ekonomik modeller de, tercihlerin arasına yerleştiriliyor.

TUTARSIZLIKLAR
Kimse ekonomiye bakarken dünyada neler olduğunu, Çin'de, Hindistan'da, Doğu Avrupa'nın eski komünist ülkelerinde ne tür gelişmelerin yaş andığını pek düşünmek istemiyor. Sade enerji gereksinimleri için 30 milyar dolar üzerinde dış ödeme yapan Türkiye'nin, içe kapanarak kendini nasıl döndürebileceğini hesap etmek bazılarına lüks geliyor. Sosyal Güvenlik sistemindeki açığın yükünü indirecek reformun, bürokrasinin kazanılmış haklarına halel gelmesin diye durdurulduğunu konuşan bile yok. 12 Eylül Rejimi'nde partileri kapatılanlar, 12 Eylül ürünü YÖK'ü rejimin güvencesi olarak gösterip, eğitim reformunu engelleyebiliyorlar.
Bakalım iki seçim bu tabloyu ne kadar değiştirecek?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ya dünyalı ya da dünyalı olacağız   / 23-03-2007
 Bir yastıkta aynı rüyayı görmek çok mu zor?   / 22-03-2007
 Celal Bayar gerçekten ilk sivil cumhurbaşkanı mıydı?   / 21-03-2007
 Osmanlı'da oyun bitmez ama bu arada Osmanlı biter...   / 20-03-2007
 "Baraj sendromu"nun ilacı "seçim ittifakı"dır...   / 19-03-2007
 Zaman tüneline girip Kasım 1938'e dönelim mi?   / 18-03-2007
 Duygu, akıl ve mantık arasında fazla yer alamaz ki?   / 17-03-2007
 Çankaya vetoları andıç mı yoksa yönelim yönergesi mi?   / 16-03-2007
 Meğer dünyalı olmak ne kadar zormuş...   / 15-03-2007
 Ülke zenginleştikçe vatandaşlar nasıl yoksullaşır...   / 14-03-2007
YILMAZ ÖZDİL
Tespih...
Türkiye'nin en zengin insanı kim?
Satan.
MEHMET BARLAS
İyimserler uçağı, kötümserler de paraşütü icat...
MAHMUT ÖVÜR
Bu habercilik değil, rezillik!
İstanbul'da önceki gün...
FATİH ALTAYLI
El insaf dedirten bir talep
İstanbul Hilton Oteli, 255...
ERDAL ŞAFAK
Büyük oyun
Yüzyılımızın en stratejik...
İran 15 İngiliz askerini kaçırdı
İngiltere askerlerinin, bir tekneyi aramak isteyince İran tarafından...
Filistinli genci polis acımasızca dövdü
İsrail kontrol noktalarında görevli güvenlik güçlerinin sivillere...
Milli mücadele
Milli mücadele
Türkiye, bugün Yunanistan deplasmanında. Fatih Terim'in dediği gibi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu