SABAH - 21/03/2007 - İETT arazisi 1,1 milyar YTL'ye Arapların
kapat
   
21 Mart 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İETT arazisi 1,1 milyar YTL'ye Arapların
Sama Dubai araziye ikiz burgu kuleleri yapacak
"İhale" arsa fiyatlarını artırdı

İETT arazisi 1,1 milyar YTL'ye Arapların

Karayolları arazisini Ahmet Nazif Zorlu'ya kaptıran Şeyh Maktum'un şirketi Sama Dubai, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Garajı arazisinin satışı ihalesini aldı. Sama Dubai, Zorlu ile 35 tur yarıştığı açık artırmada araziye 705 milyon dolar artı KDV teklif vererek, arazinin sahibi olmaya hak kazandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın şirketten ricası ile dolardan Türk Lirasına yapılan çevrimde 977.7 milyondan yukarıya doğru yuvarlama yapılarak, ihale 980 milyon YTL artı KDV, yani 1 milyar 156 milyon 400 bin YTL ile sonuçlandırıldı. Ödemeyi peşin yapacak olan Sama Dubai, 46 bin 241 metrekarelik arazide istediği yükseklikte bina inşa edebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ihaleyi, Belediye Genel Sekreteri Mesut Pektaş yönetti. Pektaş, ihalenin başında yaptığı açıklamada, 46 dönümlük arazinin satışında 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun uygulandığını ifade etti.

Kanunda ihale yöntemine ilişkin yakın zamanda b.ir değişiklik yapıldığını anımsatan Pektaş, yasanın önceki halinde belli değer üzerindeki satışların sadece kapalı teklif usulü ile yapıldığını belirtti. İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın hükümet ve parlamentoya yaptığı başvuru ile yasada değişiklik yapıldığını kaydeden Pektaş, kıymetli arsaların değerlendirilmesinde kamu yararını daha yükseğe çıkarabilmek ve rekabeti artırabilmek amacıyla yöntemin değiştirildiğini söyledi.

ÖZELLEŞTİRME SATIŞINA ÇEVİRDİLER

Değişiklik ile kapalı tekliflerin verilmesi sonucunda en yüksek değeri teklif etmiş üç katılımcı ile açık artırmaya geçilerek, ihalenin sonuçlandırılmasına imkan sağlandığını vurgulayan Pektaş, "Bu değişiklikten sonraki, belli rakamın üzerindeki ilk ihaleyi yapmış oluyoruz" dedi. Değişiklik ile Özelleştirme Kanunu çerçevesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Karayolları'nın İstanbul'daki arazisi için yapılan satış yöntemi benimsenmiş oldu.

12 ŞİRKET KATILMADI

İhaleye, şartname alan 19 şirketten 12'si katılmadı. Eren-Talu Mimarlık, Osmanlı Yapı 4 İnşaat, Pera Gayrimenkul, Soyak Yapı, Emaar Gayrimenkul, Yapı Merkezi, Garanti Gayrimenkul, Afken Gayrimenkul, Anadolu Gemi ve Savunma Sanayi, Tahincioğlu Gayrimenkul, İnanlar İnşaat, Demtaş İnşaat; şartname aldıkları halde ihaleye teklif vermediler.
İhaleye, Fiba Gayrimenkul-Nurol ortak girişimi, Zorlu Gayrimenkul, Biskon Yapı, Limak İnşaat, Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul, Toray İnşaat, Taşyapı İnşaat katıldı. Kapalı zarfla KDV hariç alınan ilk tekliflerde; Toray 401 milyon 500 bin YTL, Sama Dubai 840 milyon YTL, Biskon 440 milyon YTL, Zorlu 707 milyon YTL, Taşyapı 400 milyon YTL, Limak 310 milyon YTL, Nurol-Fiba 505 milyon 500 bin YTL önerisinde bulundu.Bunun üzerine Toray, Biskon, Taşyapı, Limak ihaleden elendi.

AÇIK ARTIRMADA DOLARA DÖNÜLDÜ

En yüksek teklifi veren üç şirket ile geçilen açık artırmada, teklifler dolar üzerinden alınmaya başlandı. İhale Komisyonu Başkanı Pektaş, tapu devrinde sorun yaşanmaması için bedelin YTL üzerinden alınacağını, ancak açık artırmada kolaylık sağlanması amacıyla ihalenin bu bölümünün dolar üzerinden gideceğini belirtti.

İlk teklifi 505 milyon 500 bin YTL artı KDV olan Nurol-Fiba, açık artırmanın başında teklif vermeksizin çekildi. Ardından Özelleştirme İdaresi'nin Karayolları arazisi ihalesinde olduğu gibi Zorlu Grubu ile Sama Dubai arasında büyük çekişme başladı. KDV hariç yapılan tekliflere Zorlu 607 milyon dolar ile başladı. 1'er milyon dolarlık artırımlarla 15 turda 637 milyon dolara çıkıldı.

AHMET NAZİF ZORLU'NUN NEFESİ YETMEDİ

16'ncı turda Zorlu 3 milyon dolarlık artış ile teklifi 640 milyon dolara çekti. Sama Dubai yine 1 milyon dolarlık artışlarla karşılık verdi. 19'uncu turda 5 milyon dolarlık artış ile 650'ye çıkan Ahmet Nazif Zorlu, 22'nci tur geride kaldığında, "Biraz da biraz da arkadaş devam etsin" diyerek, sözü yanında bulunan şirket yetkilisine verdi.

Açık artırma bundan sonraki bölümlerde 1 milyon dolarlık artışlarla sürdü. 33'üncü turda teklif Sama Dubai tarafından 689'a yükseltilince Zorlu Grubu'nun isteğiyle ihalede mola verildi. Ardından 35'inci turda Zorlu teklifini 701'e yükseltti. Bunun üzerine Sama Dubai, 705 milyon teklif etti. Zorlu bu teklif karşısında, "Sama Dubai şirketine hayırlı olsun" diyerek çekildiğini açıkladı.

TOPBAŞ YUKARI YUVARLADI

İhalenin bitişiyle birlikte devreye giren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 705 milyon doların Türk Lirasına çevrildiğinde 977 milyon 764,50 YTL tuttuğunu belirterek, Sama Dubai'den yuvarlak hesap yapılması için teklifin 980 milyon YTL'ye çekilmesini istedi. Şirket kabul edince arazi 980 milyon YTL artı KDV, yani 1 milyar 156 milyon 400 bin YTL ile Sama Dubai'nin oldu.

VEZİROĞLU DOKUZ YIL ÖNCE 105 MİLYON VERMİŞTİ

Arazi için 1998 yılında yapılan ihalede Ali Haydar Veziroğlu, 105 milyon dolar teklif etmişti. Veziroğlu, bu parayı ödeyebilseydi, değeri vergi hariç 700 milyon doları aşan alanın sahibi durumunda bulunacaktı.

Daha sonraki süreçte araziye Ahmet San talip oldu ama alamadı. Aralık 2004'te de Dubaililerin araziye gökdelen yapması gündeme geldi ancak eleştiriler nedeniyle proje gerçekleştirilemedi. Gelinen noktada arazi yine Dubai sermayesine gitti.

İstanbul'un en değerli arazileri arasında gösterilen İETT Levent Garajı arazisi 265.8 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkmıştı. Arazi, 46 bin 241 metrekare ticaret ve konut olmak üzere, brüt parsel üzerinden bodrum hariç 3 emsal imara sahip bulunuyor. İETT Garajı arazisi; Boğaziçi Kanunu, Kültür ve Tabii Varlıklar Kanunu ve Hıfzısıhha Kanunundan etkilenmediği gibi, Boğaz'a hakim, en önemli ticaret, alışveriş ve şirketlerin yer aldığı konseptin içinde bulunuyor.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 TOKİ'den tartışmalı arsa satışına iptal
 IMF gece mesaisinde dediğini yaptırdı!
 Uçak biletine zam yok!
 Şans Oyunları'na yeni düzen
 Piyasalarda neler oldu?
 İşçiye borcunu arsa satıp ödedi
 Sahte çeyrek altın uyarısı
 Total'in üst yöneticisi gözaltında
 Halkbank kredi vermeye devam edecek
 Akkök, Petkim’le ilgileniyor
 AK Emeklilik ile Aviva birleşiyor
 ''Vergi iadesi yeniden getirilsin"
 Tütün alımları başladı
 Kısa günün kârı İstanbul'a kalacak
 TATSO başkanlık devrinde Almanya'ya vize müjdesi
 Avrupa 'erken doğan'ı sigortalıyor Türk şirket '20 gün...
 Hazine: IMF ile bir çok konuda anlaştık
 Hızlı moda trendi Türk tekstilini güçlendiriyor
 Anadolu yaklaşımı alacaklı kuruluşların imzasına açıldı
 Dünya Su Forumu'nda İstanbul müjdesi
 Enflasyon düşüşe geçince BOJ faizi % 0.5'te bıraktı
 Baydemir'in hedefi 4 bin yeni konutu 'perdelemek'
 Bireysel sigortalar hareketlenecek
 Mey, şaraba ağırlık verip 'her şey dahil'den çıkacak
 Yoksulların satın alma gücü 5 trilyon dolar
 Marmara Üniversitesi'nde rekabet masaya yatırıldı
 Yüksek kaliteli ürünler müşteri sadakati sağlıyor
 Artık her ürünün üzerinde çevre etiketi bulunacak
 270 bin Euro'luk Türk-Yunan ortaklığı
 Balkona çamaşır asma devri kapandı, kurutma makinesi...
 Ülker'in Karaman süt fabrikası yazın açılacak
 Şirketlerden
 'Risk yabancı değil sistemin gevşetilmesi'
 İki aylık bütçe açığı 2006'yı ikiye katladı
 Son dalga enflasyon riski yaratmadı
 Meclis lojmanlarındaki ihtiyati tedbir kaldırıldı
CÜNEYT TOROS
İETT garajı ihalesinde şirketlerin B planı ne?
Zorlu'nun...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Güvenliğin olmadığı yerde finans merkezi olur...
Kafasına silah dayanarak engellenen Çankaya adayı
Cuntanın tek adayı Cemal Gürsel'di. Ancak anayasa profesörü Ali Fuat...
Erkek doktor istemedi kaldırımda doğurdu
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan Hatice Eren (41) isimli bir...
Alman kadın hâkimden şeriat kararı
Alman kadın hâkimden şeriat kararı
Almanya'da "Kocam beni öldürecek. Bizi acilen boşayın" diyen Faslı...
Dink cinayetinin faturası Cerrah'a
Dink cinayetinin faturası Cerrah'a
Hrant Dink'in suikast sonucu hayatını kaybetmesi üzerine İçişleri...
IMKB
E: 42.419 D:% 1,44
DOLAR
S: 1,397 D:% -0,214
EURO
S: 1,857 D:% -0,108
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu