SABAH - Balık bizim, Denize ne?
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balık bizim, Denize ne?
Balık bizim, Denize ne?
Beğendiklerim

Balık bizim, Denize ne?

Balık yerken genellikle deniz kenarında oturmayı tercih ederiz. Oysa balık yemeklerinin layığıyla hazırlanmış olmasının, mekânın denize yakınlığıyla bağlantısı yok. Karadabalık buna iyi bir örnek.

Nedendir bilinmez, İstanbullu balığı genellikle denizin hemen kenarında yemeyi sever. Sanki deniz kıyısından uzakta olursa balık bayatlarmış gibi. Ben de bu tür İstanbullulardan olmalıyım ki, Etiler'deki bir balık lokantasını keşfetmem için, hizmete girişinden itibaren bir yılın geçmesi gerekti. Ancak geçen hafta buraya gidebildim. Karadabalık, Nispetiye Caddesi'nin en şık kesiminde, North Shield Pub'ın üst katında. Üst kata çıktığınızda, eski bir Ege evini andıran ferah ve sade görünüşlü restoranda buluyorsunuz kendinizi.

BALIKLAR TEZGÂHTA
Meze ve balıkları, Ege restoranlarına özgü biçimde, camlı buzdolabı ve mostra balık tezgâhından seçiyorsunuz. Günlük mevcut balıkların fiyatları duvardaki bir tahtaya yazılmış. Sinarit, lipsos, kalkan, levrek, lagos, dülger, gözüme ilk çarpanlar. Dolapta ise ilk dikkati çeken renkleri canlı, haşlanmış Ege otları. Isırganotu, cibes, deniz börülcesi, kaya koruğu, turpotu, şevketibostan, roka ağırlıklı karışık salata çok cazip görünüyor. Közde patlıcan, acurlu yoğurt, patlıcan salatası, hardal soslu levrek marin, deniz ürünlü pazı sarması, balık pastırması, ahtapot çeşitleri ve Bombay fasulyesinden yapılmış pilaki, soğuk mezeleri oluşturuyor. Garson, sıcak mezelerden 'Rum lokması' diye adlandırılanı özellikle önerdi. Hamsi topik, deniz mahsulü köfte, balık böreği, içine iç pilav doldurulmuş dereotlu levrek de dikkati çeken diğer ara sıcaklar. Ismarladığımız mezeler de getiriliyor. Patlıcan salatasının rengi bembeyazdı. Eğer közlendikten sonra vakit geçirmeden limonlu suya daldırılmazsa patlıcanların rengi kararır ve esmer patlıcan salatası yersiniz. Karadabalık patlıcan salatasıyla da sınıfı geçiyor. Ara sıcaklar içinde mis gibi tereyağı ile yapılmış hafif bir beşamel sos içindeki rulo levrekten oluşan Rum lokması, tek başına doyasıya yenip kalkılacak kadar iyiydi. Topik hamsi de ondan aşağı kalmıyordu. Bunların ardından servis edilen ızgara ahtapot kolunun kalınlığı ise inanılmazdı. Bu hayvanla denizde karşılaşmak istemezdim doğrusu! Kolun kalınlığına bakılırsa dev bir ahtapot olmalıydı. Garsona sordum, bizim denizlerimizden çıkıyormuş. Midemizde birer dilim kalkan tavaya yer ayırmıştık. Şu mevsimde İstanbul'da yenebilecek en nefis balık kalkan. O kadar lezzetliydi ki kalkanın düğmelerini emerken, Etiler'de bir restoranda olduğumu bile unuttum.

İKİ KÜÇÜK PÜRÜZ
Karadabalık'ın eleştirebileceğim iki yanı var. Birincisi şarap mönüsü. Yerli şaraplardan sadece Kayra'nınkiler mönüde yer alıyor. Ama garson, başka çeşitlerin de olduğunu söyledi. Diğerlerinin mönüde yer almamasının sebebi 'anlaşmalı' firmanın dışında hiçbir şaraba mönüde yer verilememesi. İkinci olumsuz husus da mekânda bütün akşam Rumca şarkılar çalınmasıydı. 40 yıllık 'çiftetelli' sözcüğünün 'siftetelli' diye yayvan yayvan Rum türküsüne güfte oluşunu yadırgadım. Karadabalık ucuz bir restoran değil. Ama alınan paranın hakkını veren; mezeleri lezzetli, yerli ve yabancı şarap fiyatları beklemediğim ölçüde makul, iyi bir balık lokantası.

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 50 yıl sonra yeniden Çin restoranı
 Ot deyip geçmeyin
 Manzara karın doyurur mu?
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
 Ağzımız tatlansın
 Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
'En güzeli, en natürel saçtır'
'En güzeli, en natürel saçtır'
Scarlett Johansson, Mischa Barton, Beyonce gibi güzel saçlı...
24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
İnsanlık, 24 Mart Cumartesi günü çok zor bir işe kalkışıyor! 'Kapatma...
Yüze ahududu, saçlara lavanta
Bir tutam zencefil, bir parça biberiye.. Cildinizi, saçlarınızı ve...
Filmde Sinan'ın yeteneğini hatırlatan şeyler de var
Romantik sözü aslında bizzat Sinan Çetin'i mi kastediyor? Ve onun...
CIA'in kirli tarihinden sayfalar
Kirli Sırlar, ilgi çekici bir film. Hem düzeyli bir casusluk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.