SABAH - 24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak
Türkler iddialı

24 Mart'ta bilgisayarlar çevrimdışı olacak

İnsanlık, 24 Mart Cumartesi günü çok zor bir işe kalkışıyor! 'Kapatma Günü' adlı deneye katılan 10 binlerce işi, 24 saat boyunca bilgisayarlarından uzak kalmaya çalışacak.

İnternet bağımlılığı, son yıllarda ortaya çıkan ve ciddiyeti gün geçtikçe daha çok anlaşılan yeni bir hastalık. Araştırmalar, ABD'de internet kullanan her 10 kişiden altısının ciddi derecede bağımlı olduğunu ortaya koyarken, uzmanlar da 'çevrimiçi bağımlılığı'na daha çok önem vermeye başladılar. Başta Çin ve ABD'de olmak üzere, dünyanın dört bir yanında çeşitli klinikler açıldı. Balıklı Rum Hastanesi bünyesinde kurulan bölüm de Türkiye'nin ilk internet bağımlılığı kliniği olarak kayıtlara geçti. Bilgisayarların aşırı kullanımına karşı olan ilk sivil inisiyatif ise yine 'çevrimiçi' örgütleniyor. Denis Bystrov ve Michael Taylor isimli iki arkadaşın öncülüğünde başlatılan 'Shutdown Day/Kapatma Günü', insanların bir gününü bilgisayarsız geçirmelerini sağlamayı amaçlıyor. Taylor'ın bir deney olarak tanımladığı 'Kapatma Günü'nün tarihi ise 24 Mart Cumartesi olarak belirlenmiş. www.shutdownday.org adresinde, şimdiden 30 bini aşkın kişinin katıldığı oylamada, 24 Mart'ı çevrim dışında geçirebileceğini iddia edenler ağır basıyor. Ancak yine de 4 bin kişinin "Bilgisayarımdan uzak kalamam," beyanları dikkat çekiyor. "İnsanların bilgisayarsız hayatı fazlasıyla zor, hatta belki imkânsız buldukları aşikâr. "Eğer bilgisayarlarımız sadece bir gün ortadan kaybolsaydı, onlarsız baş edebilir miydik?" sorusundan yola çıkan Taylor ve Bystrov, eğer sözlerinde dururlarsa binlerce insanı bilgisayar kullanmamaya teşvik etmiş olacak. Deneye katılacağını belirten 10 binler, 24 saat sürecek bu 'uzun' zaman dilimi boyunca yapabilecekleri 'alternatif işleri' de şöyle sıralıyor: Gezmek, kitap okumak, aileyle veya arkadaşlarla vakit geçirmek... Anlayacağınız durum gerçekten de vahim gözüküyor. 'Gelmiş geçmiş en büyük küresel deney,' diye söz edilen 'Kapatma Günü', karısı ve çocuklarına zaman ayıramamaktan yakınan bilgisayar mühendisi Bystrov'un, "Acaba bilgisayarsız yapabilir miyiz?" sorusuna da en güzel cevap olacak. Kendisini bir bağımlı olarak görmediğini, bilgisayar başında oturmaktan daha önemli aktiviteleri olduğunu söyleyen Taylor bile, yine de bilgisayarından uzak kalamadığını itiraf ediyor: "Her günümü saatlerce mesajlaşarak, sohbet ederek, youtube'da videolar izleyerek, my space sayfamı kontrol ederek geçiriyorum".

HAYATIMIZ DEĞİŞTİ
Taylor, kapatma deneylerinin amacını da şöyle açıklıyor: "Kişisel bilgisayar kullanımının artmasıyla beraber insanlara, özel hayatlarının ve toplumun nasıl değiştiğini, bunun sonucunda hayatın güzelliklerinden mahrum kalınıp kalınmadığını sorgulatmak istiyoruz. Bilgisayarların artık hayatlarımızın ayrılmaz bütünü olduğu bir gerçek. Ancak bilgisayar başından kalkamadığı için çocuklarıyla ilgilenmeyen ebeveynler ve aynı nedenden olayı annebabalarıyla zaman geçirmeyen çocuklar var." Kapatma Günü'nün bilgisayar kullanımına karşı girişilmiş bir proje olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizen Taylor, sözlerine şöyle devam ediyor: "Sadece bir günümüzü bilgisayarsız geçirebilecek miyiz, onu görmek istiyoruz. İşlerin aksamaması izin özellikle hafta sonunu seçtik. Birçok iş kolu bilgisayar kullanımına bağlı olduğu için, bu deneye hafta arası kalkışmak gerçekçi olmazdı." Sadece isteyenlerin katılacağı bu özel günün hemen ertesinde, katılımcıların yorumları ve bu zorlu 24 saati nasıl geçirdiklerinin hikâyeleri shutdownday.com'da açıklanacak. Deneyin gerçekleşmesine daha iki hafta olmasına rağmen, 30 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği ve olumluolumsuz görüş bildirdiği siteye en büyük ilgi Japonya'dan olmuş. Birçok televizyon programına da konu olan deneyle ilgili, bazı şehirlerde alternatif etkinlikler de hazırlanmaya başlanmış. Şimdiden 166 ayrı ülkeden katılımcıların olduğunu belirten Taylor, Türkiye'nin de listede 27. sırada yer aldığını belirtiyor.

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'En güzeli, en natürel saçtır'
 '10 yılda tamamlanan saatlerimiz var'
 Ünlülerin moda okulu Türkiye'ye taşındı
 Muhlis Bey geri döndü!
 'Çok Pişmanım'
 34 yıl önce yaptığı albüm dünya müzik listelerinde
 Kedi sistit olursa
 Jay Jay artık daha mutlu!
 Şebnem Ferah yine senfonik
 Naftalin kokulu şarkılar
 Kentli erkekler Arena'da buluşuyor
 Yeni akım: Kuaför değil yaşam koçu
 Elazığlı kadınların umudu Ka-Mer oldu
 Üçüncü sayfadan oyun çıktı
 'Cool' bir İstanbul ajandası
 İşte Makbule'nin içindeki Hasibe'ler...
 'Hanım beni penaltı noktasına gömecek'
 Bağımlılık yapan kahramanlar
 Bas bas paraları kuçuya
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Mutluluğa kaçamak yapılır mı?
Cumartesi günleri ne...
ALİ POYRAZOĞLU
Ev değil, tımarhane
Aileden kalma evde oturuyorum.
REFİK DURBAŞ
Dünya, emekçi kadınlar ile güzel olacak
Anıların da /...
Balık bizim, Denize ne?
Balık yerken genellikle deniz kenarında oturmayı tercih ederiz. Oysa balık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.