kapat
   
05 Mart 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ALES'e başvurular bugün son

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) 2007-İlkbahar dönemi için 26 Şubatta başlayan başvuru süresi, bugün mesai bitiminde sona erecek.

ALES'e, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecek. Yabancı uyruklu öğrenciler de sınava katılabilecek.

ALES'e başvurmak isteyen adaylar, 2 YTL karşılığında 2007-ALES İlkbahar Dönemi Kılavuzu'nu ve Başvurma Belgesi'ni üniversitelerden alacaklar. Adaylar ayrıca 40 YTL sınav ücreti yatıracak. Adaylar, kurallara uygun olarak doldurdukları başvurma belgesini, banka dekontu ile birlikte yine üniversitelere teslim edecekler. Başvuru belgeleri teslim edilirken, 2 YTL olan başvuru hizmeti ücreti de adaylar tarafından ödenecek.

ALES'e
başvuracak adaylardan bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteden başvurma evrakını alacaklar ve doldurdukları başvurma belgelerini, mezun olmayan adaylar kendi üniversitelerine, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteye onaylatarak teslim edecekler. Açıköğretim programları öğrencileri bu onayı bağlı bulundukları bürolara da yaptırabilecekler.

SINAVIN YAPILACAĞI İLLER

Sınav, 22 Nisan Pazar günü üniversite rektörlüklerinin bulunduğu Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak ve Lefkoşa'da yapılacak.

Bütün yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde ALES sonuçlarını kullanacak. Adayların ALES'ten başvurdukları lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekiyor.

Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, ALES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacak. Lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve sonuç kurumlar tarafından adaylara duyurulacak.

Üniversitelerin öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda ÖSYM tarafından yapılacak ALES'e girmek zorunlu olacak. Bu sınavda, alanındaki puan türünde 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak.

Başarılı olan adaylar, 657 Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesindeki şartları taşımaları, Yükseköğretim Mevzuatı ve Yükseköğretim Kurulu kararları açısından engel hallerinin bulunmaması kaydıyla usul ve esasları Devlet Üniversiteleri ve yüksek teknoloji enstitüleri senatoları, vakıf yükseköğretim kurumlarının yetkili organlarınca belirlenecek giriş sınavlarına başvurabilecekler.

Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, bu sınavdan muaf tutulmak suretiyle yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına başvurabilecekler.

Tıpta uzmanlık eğitimine hak kazananların araştırma görevlisi kadrosuna atanmalarında, bu sınav ile yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına katılma şartı aranmayacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kemal Türkler davasında beraat
 Havalar ısınacak!
 Pompalı ile okulu bastı!
 Manisa'da uçak düştü: 1 şehit
 "Emniyet hayat erkeklerini yakalasın"
 'Cumhuriyet reklamına ceza mı?'
 Domuz bağı ile öldürülmüş!
 Travestilerden doktora protesto
 Foseptik çukurunda ölüm
 Tacizci kapkaççı yakalandı
 TV programına bakıp eşarpla intihar etti
 Dink'in anıldığı kilise önünde meçhul kurşun
 Gül'den Zebari'ye PKK mesajı
 Son Halife'yi bir Yahudi uğurlamıştı
 'Atatürk yazarı'ndan uyarı
 Boşanmak için 500 milyon dolar isteyen kadın
 Kilit adam ikna oldu
 'Tutuklayacak babayiğit yok' '
 Kadınlar polisin çiçeğini almadı
 Sema ile semah buluşuyor
 Alınak'ın eyaletleri Evren'den bir eksik
 'Kürt sorunu AB için engel olur'
 Bakan Eker Kürtçe türkü söyledi
 Kerkük Konferansı yapılamadı
 PKK'lı İran'da öldürüldü
 İstanbul'da yol durumu!
ERGUN BABAHAN
Mark Parris'ten yerinde bir tespit
Ermeni Soykırım...
MEHMET BARLAS
AB'nin ortak tarihine karşı Türk ortak tarihi...
Avrupa...
UMUR TALU
Renkli kâbus
Şöyle fantastik bir şey:
Ülke baştan...
ERDAL ŞAFAK
Füze ve domates
Mahmud Ahmedinecad'ın İran'ı Sovyetler...
Sarkozy'nin zaferi korkutucu değil
SABAH'ın Paris muhabiri, ülkenin önde gelen gazetesi Liberation'a...
Sünni kadına tecavüz için misilleme infazı
Irak'ta geçen hafta biri Türkmen iki Sünni kadının Şii polisler...
Zorla güzellik olmaz
Zorla güzellik olmaz
Rakiplerinin, gösterdikleri performansla adeta zorla "Şampiyon ol"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu