kapat
   
03 Mart 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadın mülteciler cinsel baskıdan kaçıyor
İşyerinde cinsel tacizde Türkiye Avrupa üçüncüsü
Kadın mülteciler cinsel baskıdan kaçıyor

Kadın mülteciler cinsel baskıdan kaçıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Ana-Liria Franch, kadınların daha çok ''cinsel şiddete uğramaları, cinsel anlamda zulüm görmeleri'' sebebiyle mültecilik başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Franch, mültecilerin genellikle ''din, siyasi görüş, ırk, milliyet veya belirli bir sosyal gruba mensubiyet'' nedeniyle göç ettiklerini belirtti.

''Kadınların mültecilik talepleri daha çok cinsel şiddete uğramak, cinsel
anlamda zulüm görmekten geliyor'' diyen Franch, sözlerini şöyle sürdürdü:''Bunun haricinde, benim gözlemlediğim bazı kadınlar istemedikleri, tanımadıkları erkeklerle evlenmek zorunda bırakılabiliyor. Bir takım geleneksel uygulamalar neticesinde kişiliklerini geliştirme ya da kendi hayatlarını istedikleri gibi sürdürme şansları olamıyor. Geleneksel sebeplerle yaşanan sorunlar, haklarının verilmemesi, kadınların ağır bir zulümle karşı karşıya kalabilecekleri kadar büyük boyutlara ulaşabiliyor.''

Ana-Liria
Franch, ''cinsel zulüm'' nedeniyle yapılan mültecilik başvurusunun her ülke tarafından değerlendirilen bir durum olmadığına dikkat çekerek, ''Cenevre Sözleşmesi'nde yer alan mültecilik kriterleri arasında bulunmayan cinsel şiddete maruz kalmak, yorumlamaya bağlı olarak uygulanan maddelerden bir tanesi. Yine bazı ülkeler bu konuların mültecilik statüsü almak için yeterli olmadığını düşünüyor. Biz bu konuda olabildiğince geniş bir yorum getirmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra bizim yorumumuzla uyum içinde hareket eden ülkeler de var'' diye konuştu.

Genel olarak, BMMYK'nın mülteci popülasyonu içinde daha fazla kadın olduğunu ifade eden Franch, ''İstatistiksel anlamda bu bahsettiğimiz rakam hep yüzde 50'nin üstündedir. Yani bu oranın yüzde 56-57'sini kadın ve kız çocukları geri kalanını erkek ve erkek çocukları oluşturuyor'' dedi.

Franch, kadın mülteci dağılımının coğrafi farklılıklar gösterdiğini de dile
getirerek, ''Kırsal alanlarla şehirleri karşılaştırdığımızda, kırsal alanda
bulunan mülteci popülasyonu arasında genellikle çok fazla sayıda kadın bulunuyor.

Şehirdeki sığınmacı veya mültecilere baktığımızda ise genelde bireysel başvurular ve uluslararası sınırlara ulaşıp bir ülkeden illegal olarak çıkmaya çalışan kişilerin münferit başvuruları olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu grupta kadınlar büyük çoğunluğu oluşturmuyor'' dedi.

KADIN MÜLTECİ PROFİLİ DEĞİŞTİ

Kadın mültecilerin profilinde son 20 yılda önemli değişiklikler yaşandığına
işaret eden Franch, ''Latin Amerika ve Arap ülkelerinden gelen kadınlar, çok daha güçlenmiş durumdalar. Taleplerini rahatça dile getirebiliyorlar. Başlarına gelenleri rahatlıkla anlatabiliyorlar. Ne yapmak istediklerini biliyorlar. Önceleri aile reislerinin kararları geçerliydi. Ancak şimdi kadınlar ülkelerine dönüp dönmeme kararını kendileri verebiliyorlar'' diye konuştu.

Franch, Afrikalı kadın mültecilere değinerek, şunları kaydetti:
''Kırsal kesimde yaşayan Afrikalı kadınlar diğerlerinden epeyce farklılar.
Mülteci kamplarında yaşarken, o kampların içinde diğer kadınları görüyorlar. Bunun ötesinde sivil toplum kuruluşlarında çalışan kadınlarla tanışıyorlar. Dünya Gıda Programı'nda, BMYYK'da, uluslararası kuruluşlarda çalışan kadınlarla ve kadın gazetecilerle bir arada olabiliyorlar. Dolayısıyla kadının rolü konusunda kafalarında farklı bir resim oluşuyor. Kendi aralarında bir birlik oluşturabiliyorlar. Şehirlerde yaşayan Afrikalı mülteci kadınlar için de aynı şeyi söyleyebilirim.''

TÜRKİYE VE MÜLTECİLER

BMMYK Türkiye Temsilcisi Ana-Liria Franch, Türkiye'nin, ''insana yakışır bir hayatın kurulabileceği imkanlar sunan bir ülke'' olduğunu dile getirerek, ''Türkiye, mülteciler için zaman içinde geçiş ülkesi olmaktan çıkıp varış ülkesi haline gelecektir'' dedi.

Türkiye'nin kalkınmış bir ülke olarak iltica sistemi üzerinde çalıştığını ve
gederek mülteciler için daha fazla olanaklar sağlamaya başladığını anlatan Franch, ''Biz, BMMYK olarak, hem hükümet kurumları hem de yerel sivil toplum kuruluşları ile Türkiye'deki iltica sisteminde yapılacak değişiklikler konusunda sürekli olarak görüşme ve temas halindeyiz. Örneğin şu anda yardımlaşma ve dayanışma fonları mültecilere yardım amaçlı kullanılabilir hale geldi'' diye konuştu.

Franch, yakın zamana kadar Türkiye'deki anlayışın ''BMMYK tarafından mülteci statüsü tanınan kişilerin üçüncü bir ülkeye yerleştirileceği yönünde olduğunu'' belirterek, ''Türkiye bunun sonsuza dek böyle devam etmeyeceğini gördüğü için sistemde bir takım değişiklikler, yenilikler yapmaya başladı. Bu kapsamda mültecilerin Türkiye'de kalıp, burada bir hayat sürdürebilmelerine yardımcı olacak daha fazla haklar, imkanlar tanınacak bir sistem kurulması yönünde çalışmalar yapılıyor'' dedi.

TÜRKÇE KONUŞUYORLAR

Türkiye'de yaşayan mültecilerin üçüncü bir ülkeye yerleştirme imkanın
zorluğuna işaret eden Franch, ''Bu kişilerin bir çoğu Türkçe konuşuyor.
Dolayısıyla yavaş yavaş ülkelerine dönene kadar Türkiye'de yaşamayı kabul edecekler. Burada yaşamayı sevecekler. Burada çalışıp üretime katkı sağlayacaklar'' görüşünü dile getirdi.

Franch, Türkiye'de mültecilerin birinci günden itibaren çalışma haklarının
olmasını arzu ettiklerini kaydederek, ''Mültecilerin iş piyasasına erişimlerinin sağlanması ya da mikro kredi imkanları sunulması gerektiği inancındayız. Biz, BMMYK olarak, mültecilerin ailelerine bakabilmelerini sağlayacak biçimde iş sahibi olmalarına imkan tanıyacak bir sistemin kurulmasını destekliyoruz'' dedi.

Ana-Liria Franch, Türkiye'de çalışabilecek durumda olan 3 bin mülteci
bulunduğunu bildirdi.

AVRUPA ÜLKELERİNİN TAVRI

Franch, BMMYK'da göreve başladığı ilk yıllarda, mültecilik kavramını ''kendi ülkelerinden bir şekilde çıkmayı başaran, uluslararası sınırı geçen ve bir yere ulaşan kişi olarak'' tanımladıklarını belirterek, ''Bence göç etmek insanın başına gelebilecek en kötü şey, çünkü hepimiz evimizde kalmak isteriz. Evini terk etmek zorunda olmak, hiç arzu edilir bir durum değil. Umuyorum ki dünyada dengeler yerine oturacak ve insanlar göç etmek zorunda kalmayacaklar'' diye konuştu.

BMMYK olarak mültecilerin ilk geldikleri ülkede kalmalarını savunduklarını
ifade eden Franch, ''Akdeniz sınırlarını düşündüğümüzde mültecilik, İspanya, Malta, İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkelerin korkulu rüyası haline gelmiş durumda. Çünkü Avrupa'daki diğer ülkeler, iltica başvurularını, 'siz değerlendireceksiniz' diye Akdeniz'e kıyısı olan ülkelere göndermekteler'' dedi.Franch, AB'nin mültecileri Kuzey Afrika ülkelerine kaydırmaya çalıştığını öne sürerek, ''Şu anda Fas, Tunus gibi Kuzey Afrika ülkelerinde iltica sistemlerinin kurulması için çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki yıllarda bu durum daha da güneye kayarak, sorunun çözümü daha erken aşamalarda gerçekleştirilebilecek'' diye konuştu.


AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Elizabeth Hurley gizlice evlendi
 Eski koca dehşet saçtı
 "Kedi AIDS'i insana bulaşmaz"
 Babasını diriltmeye çalışan adam
 Nikah dairelerine ''07.07.2007'' ilgisi
 Uzay Yolu geri dörüyor!
 YouTube yüzünden sezaryen patladı
 Gelmezsen ödülün başkasına
 Haberi çıkmayınca soran olmadı
 Tarkan'dan mortgage uyarısı
 Türkiye'nin dâhi beyinleri aranıyor
 Spastikler uzay giysisiyle yürüyor
 Bu köpekler engelliler için ATM'den para çekiyor
 Kazada ölen gencin organları dört kişiye hayat verdi
 Bu insanlar ceset seyrediyor
 Az yakıt harcayan yarışı kazanacak
 Dünya hali
 Başhekim odasında hemşire teşhisi
 Motosikletlerle uğurladılar
 Anne ile kızını öldürdüler
 Düğünde dolarlar havada uçuştu
 Yetişkinlere 5. sınıf sorusu yarışması
 'Müşteri benden ayrılmak istemiyor'
 Uyuşturucuya yatkın olmak, genetik
 Geçiş yolu Türkiye
 Belediye ilanla 'kirve' peşinde
 5 ilin gürültüsü mercek altında
 'Tabla çökertme' ile yıkım yapıldı
HINCAL ULUÇ
Dilara'yı hukuk sistemimiz öldürdü!..
İsmet Paşa, klasik...
İkisi de mecbur
İkisi de mecbur
2007'nin ligdeki ilk derbisi İnönü Stadı'nda Beşiktaş ile Galatasaray...
Sağ-sol Çatışması
Sağ-sol Çatışması
Beşiktaş ve G.Saray golleri daha çok ortadan atıyor. Kanatlarda ise...
Türkiye'deki gelişmeler kuru gürültü
Brüksel'deki temasları çerçevesinde düşünce kuruluşu Avrupa Politika...
Şirin'den Adnan Hoca uyarısı
Genç Parti İstanbul Milletvekili Emin Şirin, Başbakan Tayyip Erdoğan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu