kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oyunun içinde oynamam bildiğim yoldan şaşmam!
Oyunun içinde oynamam bildiğim yoldan şaşmam!
Evli olmak neden dezavantaj olsun?
Dinleyicim çok kaliteli

Oyunun içinde oynamam bildiğim yoldan şaşmam!

Üçüncü solo albümü ile müzik dünyasına dönüş yapan Yonca Lodi, kendine çok güvendiğini söyledi: Başkaları tarafından dayatılan kurallara uymadan ilerlemeye çalışmak doğrudur ama zaman alır. Ben bildiğim yoldan şaşmam, karanlıktan bile bir şekilde çıkmasını beceririm.

Müziğe 1999 yılında kendi adını taşıyan albümüyle adım atan Yonca Lodi, 2001'de çıkardığı ikinci albümünde seslendirdiği 'Anlatma' ve 'Büklüm Büklüm' adlı şarkılarıyla yerini sağlamlaştırmıştı. Aradan 5 yıl geçti ve Yonca Lodi, 'Yolumu Bulurum' adlı üçüncü solo albümünü geçtiğimiz haftalarda piyasaya çıkardı. Aranjörlüğünü Febyo Taşel'in üstlendiği 11 parçalık albümde; 5 parçanın sözleriyle 2 parçanın söz ve müziği Yonca Lodi'ye ait. Yeni albümünde, bir Çiğdem Talu-Melih Kibar çalışması olan ve yılların eskitemediği 'Aldım Başımı Gidiyorum' adlı şarkıyı yeniden okuyan Yonca Lodi, bu parçayı seçmesinin nedenini şöyle özetliyor: "Melih Abi ile birçok projemiz vardı. Hatta bir müzikal yapacaktık. Onun emeği ve desteği bende çok büyük. O yüzden onu bu şarkıyla selamlamak istedim."

OYNAMAMAK BİRAZ ZOR
Albümün kartonetini 'Oyunun içinde kalmaya çalışarak ama oynamadan' diye imzalayan Lodi, hayatını da bu prensibe dayandırdığını şöyle dile getiriyor: "Oynamadan tabii ki kalırsın ama zor olur. Ben bunun en doğal örneklerinden biriyim! Bildiğim yoldan şaşmam. Albümün adı da bu yüzden 'Yolumu Bulurum' oldu."

* "Unutuldum telaşının gereksiz ve huzursuz her belirtisinde siz çıktınız karşıma tekrar tekrar" diye başlıyor albüm kapağındaki sözleriniz... Gereksiz miymiş bu telaş?
Unutulmakla ilgili değil o 'gereksiz' dediğim... Bu gibi şeyler dünyevi şeyler bence. Onu kastettim orada. 'Ah unutuldum, hatırlamayacaklar beni' gibi unvan koşuşturmaları gereksiz. Unutulmamışım ayrıca; radyolarda hâlâ eski şarkılarım çalıyor. Sadece yüzüm ve nerede olduğumla ilgili farklı konuşmalar yapılıyordu. Yeni bir şey yapmadıkça çok göz önünde olmayı sevmiyorum.

KARANLIKTAN ÇIKARIM
* Albüm kapağındaki "Oyunun içinde kalmaya çalışarak ama oynamadan" sözleriniz de hayli dikkat çekici... Oynamadan ne kadar mümkün bu piyasada var olmak?
Oynamadan tabii ki kalırsın ama zor olur! İşte ben bunun en doğal örneklerinden biriyim. Bir şekilde başkaları tarafından dayatılan kurallara uymadan, kendi kurallarınızla ilerlemeye çalışmak doğru bir yoldur ama zaman alır. Benimki de keza öyle. Ben bildiğim yoldan şaşmam. Karanlıktan bile bir şekilde çıkarım. Çünkü güvendiğim bir şey var; o da şarkılarım ve sesim.

* İlk albüm 1999'da, ikincisi 2001'de geldi. Sonra neden 5 yıl ara verdiniz? Bu süreçte neler yaptınız?
Çok büyük şanssızlıklar oldu aslında bu arada. Eski firmamla yola çıktık ama anlaşamadık ve tokalaşıp ayrıldık. Melih Kibar'la bir projeye başladık; vefat etti. Bir sürü talihsizlikler oldu üst üste. Benim TMC'ye gelmem de aşağı yukarı bir yıl oldu. Bir yıldır zaten stüdyodayım. 5 yıl ara verdim ama bu arada müziği bırakmış olsaydım mesleğime ihanet etmiş olurdum. Sadece yeni bir şey yapma anlamında 5 yıldır yoktum. MÜZİK PİYASASI ZORDA

* Peki bu kadar aradan sonra 'unutulduysam' diye korktunuz mu?
Unutulduysam diye değil de; yaptığım şey beğenilmezse diye çok korktum.

* Bıraktığınızda nasıldı, şimdi nasıl buldunuz piyasayı?
Piyasa gerçekten çok zor şartlarda. Albüm yapan herkes Don Kişot şu anda! Hem yapımcılar bazında hem sanatçılar bazında söylüyorum bunu. Yapımcıların da işi çok zor. O yüzden meslek kuruluşları ve MÜ- YAP çok çalışıyor müzik sektörünü bir yerlere getirebilmek için. Kendi kendimize zarar veriyoruz aslında. Hem 'dinleyecek bir şey yok' diye şikayet ediyoruz; hem de mp3'e, korsana dadanıyoruz.

* Tarzınızda, şarkılarınızda nasıl bir değişim oldu peki? Daha güçlü, umutlu bir kadın mı söylüyor bu şarkıları?
Müzik tarzımda aslında çok da büyük bir değişim yok. 'Büklüm Büklüm'ü devam ettiren bir hava var. Çok fazla duygu yoğruldu bu albüm için... Kaybedilen çok fazla insan ve onlarla ilgili düşünüp, yazdığım şarkılar var.

* En son 'Büklüm Büklüm' ile çok ses getirmiştiniz. Bu albümde de 'Aldım Başımı Gidiyorum', 'Söyleyemedim' gibi cover parçalar var ama çok bilinen şarkıları cover yapmamışsınız. Bu bilinçli bir tercih mi?
Aslında 'Büklüm Büklüm' de çok bilindik bir şarkı değildi... Cover yaparken özellikle dikkat ettiğim şey bu. 'Aldım Başımı Gidiyorum' çok bilinen ve listelere giren bir şarkıymış zamanında. Ben de sevdiğim bu şarkıyı okuyarak Melih Abi'yi selamlamak istedim. Onunla ilgili mutlaka bir şey yapmak istiyordum.

YAŞADIKLARIMIN ÖZETİ
* 'Aldım Başımı Gidiyorum', albüme adını veren 'Yolumu Bulurum' ile anlamca bağdaşıyor da...
Evet, albümün kendiliğinden hikayesi oluştu. Bu bilinçli bir şey değildi üstelik. Sanki bir hikaye anlatılıyor ve şarkıların isimleri de o hikayelerin başlıkları gibi oldu. Ne anlatmak istediğimi biliyorum ama bir formülle yapmıyorum bunu. Duygularım devreye girince, böyle bir şey çıkıyor ortaya. Bu albümle benim iddialı bir dönüşüm var; onu saklamayacağım. Son 5 yılda yaşadıklarımın bir özetidir bu albüm.

SEZEN BAŞARAN - GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Oyunun içinde oynamam bildiğim yoldan şaşmam!
 Kimseye 'Aykut dönek' dedirtmem!
 DJ'lik artık sadece erkek mesleği değil
 Fenerbahçeli erkeğe tahammül edemem
 İntikam hikayesinin çekimlerine başladı
 Şanlıurfalılar'ın istemediği dizi Ürgüp'e yerleşti
 Özpetek'in yeni filmine 470 bin kişilik ilgi!
 Güzellikleri doğuştan değil makyajdan
 Paris Hilton'un başı dertten kurtulmuyor
 'The Doors'un da bir yıldızı oldu
 Köpeğini bile bakıcısı gezdiriyor
 Abrams Uzay Yolu'nda
 Halk ne diyor?
ÖZAY ŞENDİR
PETA ve pozitif çıplaklık...
Biz onları PETA adıyla...
ŞENGÜL BALIKSIRTI
Seren'in 'Nefret'i...
Seren Serengil ile annesi Nevin...
AYŞE ÖZYILMAZEL
Bu bana yapılır mı anne!
Ana gibi yar olur mu? Olmaaaz!.
Türk kadını estetikte ABD'yi solladı
Türk kadını estetikte ABD'yi solladı
Güzelleşmek uğruna bazen eşlerinden bile gizleyerek estetik...
Diyabetliye çavdar ekmeği
Diyabetliye çavdar ekmeği
İçeriğinde B2, B6, B12 ve C vitaminleri ile demir, kalsiyum,...
Hepsi yalan aşk gerçek
Hepsi yalan aşk gerçek
Portakal Kültür ve Sanat Evi'nin sahibi, ünlü müzayedeci Raffi...
'Romantik'in galası polemik arenasıydı
'Romantik'in galası polemik arenasıydı
Çekildikten 7 yıl sonra bugün gösterime giren 'Romantik' filminin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.