kapat
   
19 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Rekabet için yeni paket zamanı
Sıcak para 71.6 milyar dolarla rekorda

Rekabet için yeni paket zamanı

Bugün 19 Şubat, 2001 krizini tetikleyen gelişmelerin başladığı günün 7. yıldönümü. Devletin zirvesindeki kavganın öncelikle döviz kurlarına yansıması ve fay hattında biriken enerjinin patlamaya dönüşmesi, ekonomide yapısal değişimi zorunlu kıldı. IMF ile birlikte yürürlüğe konulan Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı yedinci yılına girerken bazı alanlarda başarılı sonuçlar verdi. Ama cari açık ve istihdam gibi alanlarda tersi sonuçlar doğurdu.
IMF ile imzalanan ikinci programın süresi de 2008'in ilk yarısında bitiyor. Türkiye seçim sürecine girdiğinden dolayı artık iyice gevşek bir program uygulamasına gittiği dikkati çekiyor.

- Rekabet gücü - Aradan geçen altı yıllık uygulama, kriz sonrası yapısal dönüşümde belli bir yol alındığını ortaya koyuyor. Bunda Türkiye'nin uyguladığı program yanında küresel sermaye akışının bu dönemde hızlanmasının olumlu, buna karşılık Çin'in rekabeti ve enerji fiyatlarının yükselmesinin negatif etkisi oldu. Kamu kesimi ve bankacılık kesimi yeniden yapılanmada önemli bir aşama kaydederken reel kesim bir yandan düşen kurların diğer yandan Çin'in rekabeti karşısında ezildi. Türkiye'nin rekabet gücünü giderek kaybetmesi dış ticaret ve cari açığa büyütücü etki yaptı. Düşen kurlar karşısında hiç ücret artışı yapılmasa bile yerli işgücünün dolar bazında daha pahalı hale gelemesi, aynı şekilde elektrik ve doğalgaz fiyatlarının lira bazında aynı kalsa dahi döviz bazında yükselmesi, yerli üreticileri ara mallarını giderek ithalatla karşılamaya itti. Sonuçta bazı şirketler ve ara malı üreticileri devre dışı kaldı. Bu nedenle de büyüme aynı paralelde istihdam artışına dönüşemedi.
İstihdamın üzerindeki kamusal yükler de buna eklenince rekabet gücü zayıflayan bazı işletmeler kayıtdışına yöneldi. Bu nedenle istihdamdaki kayıtdışılık oranında herhangi bir azalma meydana gelmedi.

- İstihdam vergileri - Geldiğimiz aşamada reel sektörün güçlendirilmesi ve rekabet gücünün artırılması gereği ortaya çıktı. Bu aynı zamanda cari açığın kontrol altına alınması için de zorunlu. Kur, rekabet gücünü artıracak araçlardan biri. Ancak döviz kurlarının yükseltilmesi aynı zamanda enflasyonla mücadeleyi baltalayacak. Zaten şu anda istense de güçlü sermaye girişi karşısında kurları artırmak hiç kolay değil. Hem enflasyonla mücadeleye zarar vermeyecek hem rekabet gücünü artıracak hem de istihdam artışını destekleyecek uygulama ise istihdam üzerindeki kamusal yüklerin azaltılması olabilir.
Bütçe açıklarının daraltılması ve kamu borçluluğunda sağlanan başarılı sonuçlar artık yıllık yüzde 6.5 faiz dışı fazla verilmesini gerektirmiyor olabilir . Daha düşük bir faiz dışı fazlaya inilirken de geniş kitlelerin harcama artışı dolayısıyla enflasyonu artırabilecek populist uygulamalar yerine, istihdam üzerindeki vergilerin indirilmesi yoluna gidilebilir. Bu, reel sektörün rekabet gücünü artırma yanında eğer vergi reformu ile birlikte uygulanabilirse kayıtdışını kayıt altına almaya yardım edebilir.

- Yeni hamle gereği - Geldiğimiz aşamada ekonomide reformlara yeni bir ivmenin verilmesi gerekiyor. Ama ne yazık ki seçim sürecine girdik. Bu durumda da sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe konulması, vergi reformunun hayata geçirilmesi ve kayıtdışılığın azaltılması, bir dizi mikro reformun yanısıra sanayi, tarım, turizm stretejilerinin belirlenmesiyle rekabet gücünün artırılmasını hedefleyecek, enflasyondaki katılığın kırılmasına destek verecek, mevcut programın devamını getirecek yeni bir programın hazırlanması ve hayata geçirilmesi seçim sonrasına kalıyor.
Bugünkü koşullarda IMF'nin olmasına da gerek olmayabilir.
Ama krizden çıkan ve güçlü ekonomiye geçişi tamamlayan ekonominin artık rekabet gücünün artırılmasına ve bunun için yeni bir paket açılmasına ihtiyacı var. Bunun da zamanı geliyor.

- Sonuç "Her sonuç bir neden haline gelir" Budist sözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cari açıkta artış durur mu?   / 16-02-2007
 Yüksek faiz coğrafyamızdan mı yadigâr?   / 15-02-2007
 Türkiye faizde neden dünya birincisi?   / 14-02-2007
 Kurun düşüşüne karşı Türkiye'nin eli kolu bağlı mı?   / 13-02-2007
 Dövize müdahale faizi yükseltir mi?   / 12-02-2007
 Bu bütçeyi çok ararız   / 09-02-2007
 Halk Bankası'nın halka arzı yeni mağdur yaratmasın   / 07-02-2007
 Bu yıl da mart kapıdan baktırır yabancıya sattırır mı?   / 06-02-2007
 Dalgalanma piyasanın kaderi mi?   / 05-02-2007
 Bankalarda toplu temizlik, yeşil sermayede kurtarma mı?   / 02-02-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Rekabet için yeni paket zamanı
Bugün 19 Şubat, 2001...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Dinçer'in penceresinden 4 kritik konu
Altı yıl önce...
UFUK SANDIK
Al Pacino ve Metin Şentürk
Ünlü şarkıcı Metin Şentürk'ün...
Seda Akman: Bir kez kullandım özür dilerim
Kumburgaz'da kokain âleminde yakalananlardan 11'i serbest...
Sahnede duaya din adamları onay verdi
İbrahim Tatlıses sahnede dua etti. İçkili salonda bulunan yüzlerce...
Büyükanıt, 'Kâtibim' şarkısıyla ağırlandı
Büyükanıt, 'Kâtibim' şarkısıyla ağırlandı
Amerikan Genelkurmay Başkanı Pace'in, evinde Orgeneral Büyükanıt...
Tartışmalı davete 'VIP program' uygulaması
Tartışmalı davete 'VIP program' uygulaması
AB'den davet edilen ve aralarında Dışişleri'nin istemediği üç vekilin...
IMKB
E: 43.636 D:% -0,41
DOLAR
S: 1,388 D:% -0,252
EURO
S: 1,819 D:% -0,465
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu