kapat
   
19 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baba, davet aldığını ama partisinin gönderme taraftarı olmadığını söyledi.
Tartışmalı davete 'VIP program' uygulaması
Dışişleri ısrarlı: Davet yok

Tartışmalı davette başdanışman imzası

Tartışmalı Türk kökenli milletvekillerini Başdanışman Ahmet Sever çağırmış.

24-25 Şubat'ta Türkiye'ye davet edilen Türk kökenli milletvekillerine VIP program hazırlandı. Davette üç tartışmalı ismin olması kriz yarattı. Dışişleri, Evrim Baba ve Gıyasettin Sayan'ın davet edilmediğini öne sürerken, Berlinli iki milletvekili bunu yalanladı. Baba "Bizzat aradılar" derken, Sayan da "Dışişleri ile telefonda görüştüm" diye konuştu.

Tartışmalı davete 'VIP program' uygulaması

AB'den davet edilen ve aralarında Dışişleri'nin istemediği üç vekilin de bulunduğu Türk kökenli politikacılara VIP program uygulanacak. Davetin Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Sever imzasıyla yapıldığı ortaya çıktı.

Avrupa Birliği'ndeki ulusal ve federal meclislerde bulunan 25 Türk kökenli milletvekiline davet yazısının Başbakanlık Başdanışmanı ve Avrupa Birliği İletişim Grubu Başkanı Ahmet Sever imzasıyla gönderildiği ortaya çıktı. Davetin, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül adına yapıldığı da özellikle vurgulandı.

DIŞİŞLERİ'YLE ÇELİŞKİ
Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği İletişim Grubu Başkanlığı arasında sıkıntı yaratan davet mektubu istisnasız tüm AB üyesi ülke milletvekillerine gönderildi. Dışişleri Bakanlığı, "Biz, herkesi davet etmedik. Sayan ve Evrim Baba davetli değil. Ayrıca büyükelçiler de kimseyi davet etmedi" derken, bu sözler bizzat dün de milletvekilleri tarafından yalanlandı. Geçen hafta tüm milletvekillerine
gönderilen yazıda, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde sıkıntılar yaşandığı, bunun Türk kamuoyunun AB'ye olan heyecan ve inancını olumsuz yönde etkilediği vurgulandı. Bazı AB üyesi ülke kamuoylarında da Türkiye'nin üyeliğine karşı olumsuz yaklaşımların ağırlık kazandığı, bu kritik Türk kökenli milletvekilleri ile Ankara'da Dışişleri Bakanı Gül'le toplantı yapılmasının yararlı olacağının düşünüldüğü belirtildi. 13 Şubat 2007 tarihli yazıda, 24 Şubat ve 25 Şubat tarihli program için de bilgi verildi. Yazıda, "24 Şubat 2007 cumartesi günü öğleden sonra Ankara'da düzenlenecek toplantının ardından Dışişleri Bakanı Gül bir akşam yemeği verecektir. 25 Şubat Pazar iseFelenknas Ucaİstanbul'da Türk medyası ve sivil toplum kuruluşlarının önde gelen isimlerince Boğaz'da davetlilere yemek düzenlenmesi öngörülmektedir" deniliyor. Bir çok milletvekili bu davete olumlu yanıt verirken, Ankara önceki gün Evrim Baba ve Gıyasettin Sayan'ın davet edildiğini yalanlamaya çalıştı.

'AYRIMCILIK OLMAZ'
Ancak Berlinli iki milletvekili de, kendilerine davet geldiğini ve katılacaklarını açıkladı. Sol Parti PDS Berlin Eyalet Milletvekillerine hem yazılı hem de davet gittiği belirtilirken dün tekrar SABAH'ın sorularını yanıtlayan Gıyasettin Sayan, "Bana davet geldi. Bizzat Dışişleri Bakanlığı ile de telefonla görüştüm. Şimdi böyle bir ayrım yapmalarını anlayamıyorum. Biz bu ülkeninSayan, Kürt kökenliyiz diye bizi istememelerini anlayamıyorum dedi.evladı değil miyiz? Abdullah Gül'ün böyle bir ayrımcılık yapacağına inanmıyor ve bunu düşünmüyorum. Atatürk, dedemin de olduğu toplantılarda Kurtuluş Savaşı için icazet almıştır" dedi. Evrim Baba ise, kendisinin hiçbir zaman yasadışı bir örgütle ilişkisinin olmadığını, babasıyla ilgili iddiaların ise kendisini bağlamadığını söyledi. Baba, "Beni bizzat aradılar. Avrupa Birliği İletişim Grubu ile görüştüm. Sözlü olarak daveti ilettiler. Yazıyı da göndermişlerdir, şu anda başka yerdeyim bakamadım. Ama partimiz olan Sol Parti PDS bu toplantıya gitmemize zaten pek sıcak değil. Bu yüzden net bir olumlu yanıt vermemiştim" diye konuştu.

KANİ TOP FRANKFURT


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Büyükanıt, 'Kâtibim' şarkısıyla ağırlandı
 'Hepimiz Ermeniyiz' demek hepimiz Hıristiyanız demektir
 Kar suyuna karşı kum torbalı naylon çatı
 Kiliseler Diyanet'in hurafeler listesinde
 Akdağ'ın aile hasreti
 Üniversitede havai fişeğe 'katkı payı'
 Bakan Aksu Adana'da açılış yaptı, temel attı
 Liderlerden mektup...
 Sakık'ın tehditten ifadesi alındı
 Tarifeli uçakla yurda döndü
 Velidedeoğlu Genç Parti'ye gitti iddiası
 Gazi Mahallesi'nde molotoflu gösteri
 Koç: Uyurken alkış olur mu len
 Genelkurmay'dan sanal balans
 Observer'dan ilginç yorum
ERGUN BABAHAN
Dikkat, Nike işçi hakkını gözetliyor
Bursa2000'li...
MEHMET BARLAS
Hükümet de Genelkurmay da, ABD’ye karşı aynı...
UMUR TALU
Ters fikir!
Ne yapmalıydım ki.
Dönüp dolaşıp yapmaya...
ERDAL ŞAFAK
Kanayan yaralar
Aradan değil on yıllar,...
Nükleer karşıtı eylem Türkiye'de bitecek
Ortadoğu'da nükleer silahsızlanma için Greenpeace tura çıktı.
Başkan Bush: "Türkiye'ye müteşekkirim"
ABD Başkanı, Afganistan'da Türkiye'nin kendilerine verdiği desteği...
Tek atımlık barut
Tek atımlık barut
F.Bahçe maça fırtına gibi başladı. İlk 25 dakikada golü buldu, farkı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu